Varför riskkapitalbolagen öppnar dörren för privatinvesterare

När dörren öppnas för privatinvesterare kan riskkapitalbolagen komma att utsättas för större granskning från myndigheternas sida, vilket kan påverka de höga avgifter som historiskt sett förekommit

Johanna Englundh 2024-09-04 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Johann Scholtz, Senior Equity Analyst på Morningstar, har inlett bevakning av tre av de största europeiska private equity-bolagen och har tilldelat dem alla ett ”narrow moat”-betyg.

Johann, vad ligger bakom detta betyg för EQT, CVC och Partners Group?

Johann Scholtz: Ja, det stämmer. För både traditionella och alternativa kapitalförvaltare tenderar vi vanligtvis att hitta moats i immateriella tillgångar och byteskostnader. Så vi tror att kunder till dessa tre företag kommer att finna det utmanande att byta på grund av det faktum att när man investerar på den privata marknaden är man vanligtvis låst i allt från fyra till 20 år. Dessutom kommer kunderna att behöva ta på sig betydande kostnader för due diligence om de vill byta till en annan leverantör, vilket återigen gör det svårt att byta. När det gäller de immateriella tillgångarna anser vi att alla tre har en stark historik av överavkastning, vilket är avgörande för investeringar på privatmarknaden. Och en viktig drivkraft för att de ska uppnå denna överavkastning är det starka egna affärsflödet som de lyckas generera. Och att bygga upp en pipeline av affärer är något som du inte kan replikera över en natt.

Englundh: Du har dock noterat att private equity håller på att öppnas upp för privatpersoner. Varför är det så? Och vad kan det få för konsekvenser?

Scholtz: Ja, jag tror att det är lite av en förändring i det regulatoriska landskapet. Det är inte helt öppet för alla privatkunder, men det är definitivt - tidigare brukade det bara vara förbehållet individer med mycket hög nettoförmögenhet, men nu öppnas det upp för den, kalla det, massförmögna marknaden. Jag tror att det är lite positivt för privatmarknadsföretagen, det öppnar upp en ny marknad för dem. Vi tror dock att detta kan leda till en större granskning av branschen. Och vi är lite oroliga för vilken inverkan det kan få på de mycket höga avgifter som private equity-bolagen historiskt har kunnat ta ut.

Englundh: Jag tyckte också att det var intressant att titta på ett av de andra betygen som du har tilldelat alla dessa tre företag där du har gett CVC ett dåligt betyg för aktiekapitalallokering, helt i kontrast till de andra två företagen. Vad gör de som du inte gillar på det här området?

Scholtz: Ja. Vår kapitalallokeringsmetodik tittar på tre olika kriterier. Vi tittar på styrkan i ett företags balansräkning, kvaliteten på dess investeringsbeslut och sedan utvärderar vi också dess aktieägarutdelningar. Nu, vad vi inte gillar med CVC är att deras balansräkning är den svagaste av de tre. Det har mest skuld på sin balansräkning. Och vi ifrågasätter verkligen behovet av att ett privat marknadsföretag ska ha någon hävstång på balansräkningen på företagsnivå, medan du redan har mycket hävstång på de underliggande portföljbolagen som sitter i fonderna. För det andra har CVC, som nyligen noterades, en märklig fördelning av resultatavgifterna eller carried interest, som det kallas i private equity-världen, där några av de grundande aktieägarna får ta del av carried interest före de ordinarie aktieägarna. Och vi tycker inte att det är en särskilt fördelaktig fördelning för vanliga aktieägare.

Englundh: Så, slutligen, för investerare som är intresserade av private equity-bolag, vad skulle du säga är viktigt att se upp med?

Scholtz: Ja, jag tror att när man tittar på företag på den privata marknaden måste man verkligen fokusera på förvaltningsavgifter, den del av intäkterna som kommer från återkommande förvaltningsavgifter, i motsats till den del som kommer från carried interest, som tenderar att vara ganska volatil och klumpig och kan snedvrida din analys ganska mycket. Så jag tror att det är mycket viktigt. Och sedan tycker jag också att det är viktigt att notera att alla dessa tre olika företag har sin egen unika fördel eller nisch som de fokuserar på. EQT, till exempel, är känt som en specialist inom teknik och hälsovård. Så man kan nästan se dem som en mer tillväxtfokuserad investerare medan CVC är mer av en traditionell private equity-aktör. Och de fokuserar mer på etablerade företag i sina investeringar. Partners Group har ett helt annat förhållningssätt och fokuserar mer på investerarnas behov. De försöker skräddarsy investeringslösningar inom private equity-världen som matchar deras kunders likviditets- och riskprofil.

Englundh: Tack så mycket för att du deltog här idag, Johann. Och till nästa gång, jag är Johanna Englundh för Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
CVC Capital Partners PLC19,82 EUR-0,65Rating
EQT AB Ordinary Shares352,50 SEK-1,89Rating
Partners Group Holding AG1 192,50 CHF-0,46Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar