Bästa & sämsta fonderna: Fastigheter & hälsovård i topp i augusti

Flera av vinnarna i juli rasade ned till bottenplatserna i augusti, medan fastighets- och hälsovårdsfonder fick vind i seglen och toppade listan

Johanna Englundh 2024-09-06 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

 trofe

Efter en positiv sommar vände börshumöret i augusti med storbolagsindex OMXS30 som var ned 0,5% och Morningstars Sverigeindex backade 0,2%. Det globala indexet Morningstar Global föll något mer och summerade en nedgång på 2,2% räknat i svenska kronor för augusti. 

Genomsnittsavkastningen för de 771 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för juli landade på -0,80%. 490 fonder redovisade en negativ avkastning, vilket representerar hela 63,5% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 14,6%.

Augusti började med ett kraftigt börsfall, som utlöstes i Japan. Samtidigt kom rapporter från flera av de stora teknikjättarna, som handlades volatilt efter en oro att den amerikanska ekonomin är på väg in i en avmattning. Danska Vestas och Ørsted straffades även dem efter kvartalsrapporter, medan guldpriset letade sig till nya rekordnivåer i början på månaden. På hemmaplan levererade Riksbanken den andra räntesänkningen för i år, trots att inflationen kom in något högre än väntat. 

Ben Yearsley, chef Fairview Investing, kommenterar: ”Augusti kändes verkligen som en bisarr månad som började med den största av alla härdsmältor i Japan för att sedan sluta med att de flesta marknader steg i slutet av månaden. Det rådde panik i början av augusti och utan tvekan sålde en del investerare ut sig, men att vänta ut perioder av volatilitet är ofta det bästa tillvägagångssättet."

”Silly season är nu ur vägen och vi kan se fram emot en höst med partikonferenser, skattehöjningar och presidentvalet i USA. Så det finns inte mycket att oroa sig för på marknaderna", tillägger han. 

Bästa fonderna i augusti: Alternativfond, fastigheter och hälsovård ledde uppgångarna

Bland de tio bästa fonderna i augusti hittas tre fonder från Atlant Fonder. Atlant Protect tar dock förstaplatsen efter en uppgång på 3,8%. Fonden är en aktivt förvaltad alternativfond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index

"Fondens mål är att utvecklas relativt neutralt och vara kapitalbevarande starka börsår samt gå starkt svaga börsår när aktiefonder går ner, vilket har fungerat mer än väl till och med augusti. Fonden har, precis som Högräntefond och Opportunity, haft en stor exponering mot fastighetsobligationer i kreditbenet, vilket varit lyckosamt", skriver förvaltarna i ett månadsbrev. 

På tal om fastigheter noteras även flertalet fastighetsfonder i topplistan. PriorNilsson Fastighet hamnade på en andraplats efter en uppgång på 3,2% och vid en närmare titt i portföljen var det kanadensiska Dream, svenska Logistea och finska YIT som stod för de största procentuella uppgångarna i portföljen. 

Hälsovård gick också starkt under månaden, men de aktivt förvaltade hälsovårdsfonderna nådde inte upp till topplistan. I stället noteras en indexfond, PLUS Hälsovård Sverige Index, på en femteplats. Handelsbanken AstraZeneca Allemansfond kniper dock fjärdeplatsen, men trots att den kategoriseras som en svensk aktiefond påverkas den i stor grad av hur hälsovårdssektorn utvecklas. Läkemedelsjätten AstraZeneca utgör nämligen 46% av portföljen. Det är dock det enda innehavet i denna sektor, resterande är industri-, konsument- och finansbolag.

Sämsta fonderna i augusti: Makrofond och ädelmetaller i motvind

Den fond som intar bottenplatsen i augusti är Brobacke Global Allokering efter ett fall på 10,9%. De innhav som stod för de största procentuella nedgångarna i portföljen var Coinbase (-21,9%), VanEck Oil Services (-15,6%) och KalVista Pharmaceuticals (-12,0%). 

Efter att ha toppat listorna vid flertalet tillfällen under året har även ädelmetallsfonder stött på patrull. AuAg Silver Bullet backade 9,2% i augusti, men summerar fortfarande en uppgång på nästan 30% sedan årsskiftet. AuAg Gold Mining tappade samtidigt 8,2%, vilket innebär att avkastningen i år landar på 8,6%. 

Amerikanska småbolag noterades även de i topp under föregående månad, men föll likt ädelmetallfonderna tillbaka i augusti. För Swedbank Robur Small Cap USA var det MYR Group, Arlo Technologies och AVI Industries som föll mest procentuellt efter tapp på 22,7-31,4% medan motsvarande för Didner & Gerge US Small and Microcap var Trex, Installed Building Products och US Physical Therapy som föll mellan 15,7% och 21,2%. 

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar