De 10 bäst presterande nordiska utdelningsaktierna i augusti 2024

Pandora och H. Lundbeck hör till månadens utdelningsvinnare.

Bella Albrecht 2024-09-04 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

 illustration portföljd data

Utdelningsaktier som kombinerar sunda balansräkningar med höga avkastningar kan ge investerare stabila inkomster, dämpa marknadsnedgångar och få investeringarna att växa i en sund takt.

I augusti 2024 var de bästa utdelningsbetalarna det finska olje- och gasbolaget Neste NESTE, den finska läkemedelstillverkaren Orion ORNAV och det norska IT-tjänsteföretaget Bouvet BOUV.

För att hitta månadens 10 bäst presterande utdelningsfokuserade aktier screenade vi Morningstar Nordic Index - som mäter utvecklingen på de breda nordiska regionala marknaderna och riktar in sig på de 97% bästa aktierna efter marknadsvärde - för företag med en direktavkastning på minst 1,5%, exklusive fastighetsinvesteringsfonder.

De bästa nordiska utdelningsaktierna i augusti 2024

1. Neste NESTE
2. Orion ORNAV
3. Bouvet BOUV
4. H. Lundbeck HLUN A
5. Nokia NOKIA
6. DNO DNO
7. Elopak ELO
8. Pandora PNDORA
9. Wallenius Wilhelmsen WAWI
10. Harvia PLC stamaktier HARVIA

De tre bäst presterande utdelningsaktierna i Norden

Hur har det gått för utdelningsaktierna?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index, som följer utvecklingen för nordiska aktier med hög kvalitet och utdelning, steg med 2,1% under den senaste månaden och med 14,7% under det senaste året.

Den övergripande nordiska aktiemarknaden, mätt med Morningstar Nordic Index, har stigit med 1,8% under månaden och 27,8% på årsbasis.

1-års avkastning för utdelningsaktier

Avkastning och mätvärden för augusti månads bäst presterande utdelningsaktier

Neste
Det finska olje- och gasbolaget Neste steg med 13,3% i augusti och har tappat 33,4% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 20,79 EUR per aktie och har en direktavkastning på 5,77%. Neste betalar investerare en utdelning på 1,11 EUR per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Orion
Den finska läkemedelstillverkaren Orion steg med 12,8% i augusti och har ökat med 27,4% under de senaste 12 månaderna. Vid 47,85 EUR per aktie har aktien en direktavkastning på 3,39% och en utdelning på 0,81 EUR per aktie under de senaste 12 månaderna. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Bouvet
Det norska IT-tjänsteföretaget Bouvet ökade med 11,2% i augusti och steg med 30,6% under de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 70,80 NOK ger det en direktavkastning på 3,67%. Bouvet betalar investerare en efterföljande 12-månadersutdelning på 3,15 NOK per aktie. Aktien har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 2 stjärnor.

H. Lundbeck
Den danska läkemedelstillverkaren H. Lundbeck steg med 11,1% i augusti och ökade med 36,4% under de senaste 12 månaderna. H. Lundbeck-aktien handlas till 41,20 DKK per aktie och har en direktavkastning på 1,7% och en utdelning under de senaste 12 månaderna på 0,70 DKK per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Nokia
Det finska kommunikationsutrustningsföretaget Nokia ökade med 9,9% i augusti och steg med 11,4% under de senaste 12 månaderna. Nokia handlas till 3,99 EUR per aktie och har en direktavkastning på 3,26%. Nokia betalar investerare en efterföljande 12-månadersutdelning på 0,13 EUR per aktie. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, handlas med en rabatt på 27% jämfört med dess uppskattade verkliga värde på 5,50 euro per aktie, vilket gör att den är betydligt undervärderad. Den har en Morningstar Rating på 5 stjärnor.

DNO
Det norska olje- och gasprospekterings- och produktionsbolaget DNO ökade med 9,6% i augusti och steg med 30,5% under de senaste 12 månaderna. Vid 11,82 NOK per aktie har DNO-aktien en direktavkastning på 10,58% och en utdelning på 0,96 NOK per aktie under de senaste 12 månaderna. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 4 stjärnor.

Elopak
Det norska förpacknings- och containerföretaget Elopak steg med 9,6% i augusti och har ökat med 102,3% under de senaste 12 månaderna. Elopak-aktien handlas till 41,85 NOK per aktie och har en direktavkastning på 3,49% och en utdelning under de senaste 12 månaderna på 1,43 NOK per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Pandora
Det danska lyxvaruföretaget Pandora steg med 9,3% i augusti och ökade med 68,0% under de senaste 12 månaderna. Pandora-aktien handlas till 1174,50 DKK per aktie och har en direktavkastning på 1,53% och betalar investerare en utdelning på 18 DKK per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien, som har en smal ekonomisk vallgrav, handlas för närvarande nära sitt uppskattade verkliga värde på 1 010 DKK per aktie, vilket ger den ett Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Wallenius Wilhelmsen
Det norska marina rederiet Wallenius Wilhelmsen ökade med 8,2% i augusti och steg med 40,1% under de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 108 NOK ger den en direktavkastning på 17,46%. Wallenius Wilhelmsen betalar investerare en utdelning på 10,76 NOK per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 4 stjärnor.

Harvia PLC stamaktier
Det finska fritidsbolaget Harvia PLC Ordinary Shares steg med 8,2% i augusti och har ökat med 90,4% under de senaste 12 månaderna. Vid 42,70 EUR per aktie har Harvia PLC Ordinary Shares en direktavkastning på 1,59% och en utdelning under de senaste 12 månaderna på 0,66 EUR per aktie. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Vad är Morningstar Nordic Index?

Morningstar Nordic Index mäter utvecklingen på de breda regionala marknaderna i Norden och riktar in sig på de 97% största aktierna efter marknadsvärde. Indexet omfattar inte miljömässiga, sociala eller styrningsrelaterade kriterier.

Vad är Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper.

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper. Det är en delmängd av Morningstar Nordic Index (som representerar 97% av aktiemarknadens kapitalisering) som endast innehåller aktier som betalar utdelning. Aktierna granskas med avseende på ekonomisk vallgrav och finansiell styrka jämfört med andra i sin sektor. Därefter inkluderas de 25 högst avkastande aktierna i indexet, viktat efter dollarvärdet av utdelningarna. Se hela metodiken här.

De bästa aktierna för utdelningsjägare: Fler idéer att överväga

Investerare som letar efter de bäst presterande aktierna, eller billiga aktier med hög utdelning, kan överväga följande:

  • Ta en närmare titt på Morningstar Nordic Dividend Yield Focus index. Aktier med 4 eller 5 Morningstar-stjärnor anses vara undervärderade enligt våra värderingsindikatorer.
  • Använd våra screeningverktyg för att hitta de mest lämpliga aktierna enligt dina kriterier. Du kan söka efter investeringsidéer baserat på utdelningsavkastning eller nyckeltal som P/E-tal och många andra.
  • När det gäller att köpa aktier handlar det om mer än bara utdelningar. Läs här om hur värderingar och konkurrensfördelar - så kallade ekonomiska vallgravar - spelar roll när det gäller en akties potential för överavkastning.
  • Titta på den här videon för att lära dig hur Morningstar använder stjärnbetyget, moat-betyget och andra mått för att utvärdera aktier.

 

Företag som inte formellt täcks av en Morningstar-analytiker har kvantitativa betyg. Dessa företag matchas statistiskt med företag som värderats av analytiker, så att våra modeller kan beräkna en kvantitativ vallgrav, verkligt värde och osäkerhetsvärdering.

Denna artikel har redigerats av Lauren Solberg och granskats av Johanna Englundh

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Bouvet ASA69,90 NOK0,00
DNO ASA11,49 NOK-1,20
H. Lundbeck AS Class A40,05 DKK-0,37
Harvia PLC Ordinary Shares41,05 EUR0,24
Neste OYJ16,27 EUR1,66
Nokia Oyj3,80 EUR0,34Rating
Orion Oyj Class A46,65 EUR1,41
Pandora A/S1 190,50 DKK-1,08Rating
Wallenius Wilhelmsen ASA Shs Oppstartsfase 1123,40 NOK0,90

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar