Inflationsfall i euroområdet i augusti öppnar för sänkt ECB-ränta

Priserna i euroområdet steg med 2,2% i augusti, i linje med ekonomernas förväntningar och under juli månads notering

Sara Silano 2024-08-30 | 12:56
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

Euroområdets konsumentprisindex sjönk till 2,2% på årsbasis i augusti, enligt Eurostats snabbestimat, ned från 2,6% i juli och i linje med ekonomernas förväntningar. Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, sjönk något till 2,8% från 2,9% i juli.

”Efter inflationsuppgången vi såg i juli kommer investerare att bli glada över att se att inflationen sjönk tillbaka till 2,2% i augusti”, sade Michael Field, marknadsstrateg på Morningstar. ”Denna nedgång med 40 punkter innebär att vi nu är tillbaka inom räckhåll för Europeiska centralbankens målnivå.”

Kärninflationen är fortfarande väsentligt högre än inflationsmålet på 2%, men ”den rör sig åtminstone i rätt riktning”, sade Michael Field.

I den preliminära inflationssiffran för augusti väntas det största bidraget komma från tjänster (4,2%, jämfört med 4% i juli), följt av livsmedel, alkohol och tobak (2,4%, jämfört med 2,3% i juli), icke-energirelaterade industrivaror (0,4%), energi (-3%, jämfört med +1,2% i juli) och enligt Eurostat.

”Fallande energipriser var drivkraften bakom den förväntade nedgången i inflationstakten i euroområdet”, sade Ulrike Kastens, europeisk ekonom på DWS. ”De föll med 3% i augusti och såg till att ökningen i levnadskostnaderna bromsade in till 2,2%.”

Bert Colijn, seniorekonom på ING, kommenterade tjänsteinflationen, som är ett nyckelmått för Europeiska centralbanken, och sade att ”delvis berodde ökningen på den franska tjänsteinflationen, som tickade upp i spåren av de olympiska spelen i augusti. I vilket fall som helst rör sig inte tjänsteinflationen nedåt särskilt mycket för tillfället.”

Priserna sjönk i de flesta ekonomier i euroområdet

Data på landsnivå visade på en nedgång i de flesta av euroområdets ekonomier. Enligt preliminära uppgifter från det federala statistikkontoret som publicerades torsdagen den 29 augusti var priserna i Tyskland 1,97% högre på årsbasis, vilket var betydligt lägre än konsensusförväntningarna på 2,2% och ned från 2,6% i juli. I Frankrike var den totala inflationstakten 2,2% högre på årsbasis, ned från 2,7% i juli, enligt statistikbyrån Insee. Det är den lägsta takten på tre år, men något över förväntningarna, drivet av ett uppåtriktat tryck från tjänsteinflationen, i synnerhet starka logi- och transporttjänster. Detta kan sannolikt förklaras av engångseffekter i prissättningen relaterade till OS i Paris i Frankrike.

I Spanien överraskade prisökningarna något på nedsidan med en ökning på 2,2%, enligt flashdata från det lokala statistikkontoret. I Italien ökade konsumentprisindex med 1,1% på årsbasis (från +1,3% i juli), enligt ISTAT:s preliminära beräkningar. Uppgifterna ligger under marknadens förväntningar på 1,2%, främst på grund av priserna på icke-reglerade energiprodukter (från -6,0% till -8,6%).

ECB väntas sänka räntan nästa månad

ECB:s nästa penningpolitiska möte äger rum i Frankfurt den 12 september och ekonomer förväntar sig i stort sett en räntesänkning. Marknaderna satsar på en sänkning av ECB:s styrränta med en kvarts procentenhet till 3,5%.

”Med en inflation som verkar ligga på eller runt där vi behöver den, och en arbetslöshet som är stabil, bör ECB bekräftas i sin handlingslinje. Detta ger oss goda förutsättningar för ytterligare räntesänkningar i år”, säger Field från Morningstar.

Det är i samma anda som Natasha May, global marknadsanalytiker på J.P. Morgan Asset Management, kommenterar:

”ECB:s septembermöte kommer troligen inte att bli månadens mest betydelsefulla räntebeslut, men dagens inflationsrapport banar väg för en andra räntesänkning i euroområdet. För att motivera att foten lyfts ytterligare från bromsen kan ECB-rådet peka på den lägsta inflationen på tre år.”

ECB:s möte föregår Federal Reserves penningpolitiska möte som äger rum den 17 och 18 september. ECB:s ordförande Christine Lagarde har flera gånger betonat Europeiska centralbankens oberoende från Fed, och May anser att det är ”med goda skäl”.

”Inflationen i euroområdet är närmare målet, de finansiella förhållandena i euroområdet är mycket stramare och aktivitetsdata har varit svagare”, sade hon. ”Och medan den här månadens inflationsnedgång främst drevs av energikomponenten i inflationskorgen, tyder framåtblickande löneindikatorer på att även den trögrörliga tjänsteinflationen bör lätta under de kommande kvartalen. I stort sett har ECB:s hökaktiga hållning haft avsedd effekt. Även om kommande inflationssiffror kan visa sig vara ojämna bör ECB-rådet känna sig bekvämt med att välja ytterligare en räntesänkning innan Fed tar sitt första steg.”

ECB:s protokoll som nyligen publicerades visade hur som helst att centralbanken fortfarande är ganska försiktig med inflationen i tjänstesektorn och andrahandseffekter av löner. Följaktligen ”väntar marknaderna på kommande data för att besluta om flytten, eftersom de nu är jämnt fördelade över en sänkning med 25 punkter i oktober och ECB-tjänstemän erbjöd lite vägledning om detta i Jackson Hole Symposium”, medgav Christophe Boucher, CIO på ABN AMRO Investment Solutions.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar