Warren Buffetts Berkshire Hathaway är värt 1 biljon dollar. Ska jag köpa aktier?

Med företagets börsvärde som når en rekordhög nivå, här är vad vi tycker om Berkshire-aktien

Sarah Hansen 2024-08-30 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett UK Main

Berkshire Hathaway nådde en viktig milstolpe på onsdagen, då dess börsvärde klättrade över 1 biljon USD. Det placerar Warren Buffetts investeringskonglomerat i sällsynt sällskap och ansluter sig till bara sex andra amerikanska företag som har passerat den tröskeln, inklusive Apple (AAPL), Nvidia (NVDA) och Microsoft (MSFT).

Berkshires aktier har stigit ungefär 30% i år, även om mega-cap-teknikföretag har stått för lejonparten av marknadens vinster. ”Berkshire är normalt en defensiv aktie som stiger när marknaderna är i tanken”, säger Morningstar-strateg Greggory Warren. Han tillägger att Berkshire tenderar att kämpa för att hålla jämna steg när marknaderna stiger, vilket gör aktiens kraftfulla avkastning i år ovanlig.

Warren föreslår att investerare kan ha tittat på Berkshire för skydd på nedsidan om det teknikdrivna rallyet vacklar, eller att de har sökt exponering för handeln med artificiell intelligens via Berkshires andel i Apple.

Mitt i aktiens rally varnar Warren för motvind för Berkshire när Federal Reserve börjar lätta på bromsen, även om han föreslår att en miljö med gradvis fallande räntor kommer att vara hanterbar på grund av företagets betydande kontanthög.

Följande är höjdpunkterna i Warrens nuvarande utsikter för Berkshire Hathaway och dess aktie. Hela rapporten finns tillgänglig här.

Morningstarbedtyg för Berkshire Hathaway

• Fair Value Estimate BRK.A: $640,000.00
• Fair Value Estimate BRK.B: $427.00
• Morningstar Rating: ★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Low

Vad vi tyckte om Berkshire Hathaways resultat för andra kvartalet

Övergripande resultat

Rörelseresultatet, exklusive investeringsvinster/förluster, ökade med 15,5% jämfört med föregående år till 11,6 miljarder USD under juni kvartalet och med 26,0% till 22,8 miljarder USD under första halvåret. Starka försäkringsresultat fortsatte att kompensera för svagheter i andra segment. Berkshires försäkringsverksamhet - som i genomsnitt står för mer än en tredjedel av vinsten och hälften av vår värdering - fortsatte att uppvisa en solid premietillväxt tack vare bättre prissättning inom de flesta affärsområden, liksom en enastående operativ lönsamhet till följd av bättre prissättning, lägre skadekostnader och en brist på större katastrofskador. Investeringsintäkterna gav ett extra lyft, med tanke på alla de kontanter som Berkshire har investerat i statsskuldväxlar.

Järnvägs- och energienheter dämpar resultatet

BNSF Railway och Berkshire Hathaway Energy fortsätter att väga på resultatet. BNSF har behållit sin praxis att offra mer i prissättning än sin närmaste konkurrent, Union Pacific, för att säkra en solid volymtillväxt, vilket har skadat vinstmarginalerna. BHE, som normalt sett är en stabil pelare, rapporterade intäkter på 2,2 miljarder USD under första halvåret 2023 och 2024, vilket är långt ifrån de 2,9 miljarder USD under 2021-22. BHE har också sett resultatet påverkas de senaste två åren av förlustperiodiseringar för tvister till följd av skogsbränder i Kalifornien 2020 och Oregon 2022. HomeServices of America har påverkats negativt av den snabba ränteuppgången under de senaste åren. Även om vi ser detta som avvikelser i BHE:s övergripande resultat har det varit frustrerande att se en av företagets mer stabila verksamheter påverkas av händelser som till största delen ligger utanför dess kontroll.

Investeringsportföljen för försäkringar genererar mer intäkter när mixen förändras

Eftersom Warren Buffett har lagt mer kapital i statsskuldväxlar och minskat Berkshires exponering för aktier med låg utdelning, har dess försäkringsinvesteringsportfölj sett en stor uppgång i investeringsintäkterna, som steg från 1,4 miljarder USD under fjärde kvartalet 2021 till 6,9 miljarder USD under andra kvartalet 2024. Det kommer sannolikt att förbli på den nivån, med tanke på Berkshires åtagande om ytterligare 80 miljarder USD till statsskuldväxlar under andra kvartalet. Denna ökning, tillsammans med uppgången i aktieförsäljningen under det senaste året, är alla realiserade materiella inkomster och kommer inte att påverkas av framtida volatilitet på aktiemarknaderna.

Berkshire fortsätter att vara en nettosäljare av aktier

Efter att ha minskat sin andel i Apple (AAPL) med cirka 13% under första kvartalet 2024 minskade Berkshire sin andel med 50% under andra kvartalet och noterade i sin kvartalsrapport att dess Apple-innehav var värt 84.2 miljarder USD (motsvarande 399.8 miljoner aktier) i slutet av juni, jämfört med 135.4 miljarder USD (789.4 miljoner aktier) i slutet av mars. De sålde Paramount Global (PARA) och trimmade sina andelar i Chevron (CVX), Louisiana-Pacific (LPX) och Sirius XM Holdings (SIRI) under första kvartalet. Företaget minskade också i Bank of America (BAC) den senaste månaden och sålde mer än 90.4 miljoner aktier för intäkter på 3.8 miljarder USD. Med detta sagt behåller Berkshire meningsfulla insatser i Apple och Bank of America trots nedskärningarna i sina innehav.

Kassan stiger till rekordhöga 277 miljarder dollar

När vi gick in på Berkshires årsmöte noterade vi att Buffett målade företaget i ett hörn genom att kommentera i maj 2017 (när företaget hade 96.5 miljarder USD i kontanter och likvida medel till hands) att det skulle vara svårt att försvara att hålla 150 miljarder USD eller mer tre år framöver. Under de flesta av de senaste sju kalenderåren höll han kassabalanser under den tröskeln, men den dammen bröta under tredje kvartalet 2023 då ett saldo på 276.9 miljarder USD uppvisades för detta kvartal. Buffett pratar inte om den tröskeln längre. Vi är förvånansvärt mindre bekymrade över frågan än vi brukar vara, främst för att korta räntor fortfarande är över 5% och Berkshire hade 234,6 miljarder USD investerade i statsskuldväxlar i slutet av juni 2024.

Uppskattning av verkligt värde för Berkshire Hathaway

Med ett 2-stjärnigt betyg är Berkshire Hathaway-aktien måttligt övervärderad jämfört med vår uppskattning av verkligt värde.

Vår uppskattning av verkligt värde för Berkshire ligger kvar på 640 000 USD per A-aktie och 427 USD per B-aktie, vilket motsvarar 1,45 gånger våra uppskattningar för dess bokförda värde per aktie i slutet av 2024 och 1,35 gånger vår uppskattning för 2025. För att ge perspektiv har aktierna under de senaste fem åren handlats till i genomsnitt 1,43 gånger det bokförda värdet per aktie vid kalenderårets slut och 1,44 gånger under de senaste 10 åren.

Berkshire betraktas i allmänhet som en defensiv aktie som stiger när aktiemarknaderna är i nedgående och kämpar för att hålla jämna steg med S&P 500 Index när marknadsavkastningen överstiger 10%. Som sådan har det varit förvånande att se aktierna handlas så högt som 699,579/466.60 USD på intradagsbasis idag, vilket nu är årets hittills högsta för aktierna. Detta skulle sätta dem till 1,80 (1,80) gånger bokfört värde per aktie i slutet av 2023 och 1,59 (1,59) och 1,48 (1,48) gånger våra uppskattningar för Berkshires bokförda värde per aktie i slutet av 2024 respektive 2025.

Läs mer om Berkshire Hathaways uppskattning av verkligt värde

 

Ekonomisk vallgrav

Vi har historiskt sett trott att Berkshires vallgrav är mer än summan av dess delar, även om delarna är ganska vallgravsliknande på egen hand. Försäkringsverksamheten - Geico, Berkshire Hathaway Reinsurance Group och Berkshire Hathaway Primary Group - är fortfarande viktiga bidragsgivare till den totala verksamheten. De förväntas inte bara stå för cirka 32% av företagets resultat före skatt (och 50% av vår värdering av det), utan de är överkapitaliserade och upprätthåller en större aktieinvesteringsportfölj än normalt för ett fastighets- och olycksfallsförsäkringsbolag.

De genererar också lågkostnadsfloat (tillfälliga kontantinnehav som härrör från premier som samlas in i förväg för framtida anspråk). Detta gör att Berkshire kan generera avkastning på dessa tillgångar med tillgångar som står i proportion till varaktigheten för den verksamhet som tecknas. Och de tenderar att komma till liten eller ingen kostnad för Berkshire, med tanke på företagets benägenhet att generera teckningsvinster under de senaste decennierna.

Med detta sagt tror vi inte att försäkringsbranschen bidrar till att utveckla underhållbara konkurrensfördelar. Även om det finns några högkvalitativa företag, där Berkshire har några av de bästa operatörerna i de segment där de konkurrerar, säljer försäkringsbolag i huvudsak en råvara och överavkastning är svår att uppnå konsekvent. Försäkringsköpare är inte benägna att betala en premie för varumärken, och produkterna är lätta att replikera.

Läs mer om Berkshire Hathaways ekonomiska vallgrav

Finansiell styrka

Berkshires starka balansräkning och likviditet är bland dess mest bestående konkurrensfördelar. Försäkringsverksamheten är överkapitaliserad och har större eget kapital, räntebärande värdepapper och likvida medel i förhållande till sina reserver. Företaget genererar stora mängder fritt kassaflöde och upprätthåller betydande kontanter i balansräkningen, som uppgår till 167,6 miljarder USD i slutet av 2023.

Berkshire gillar att hålla 30 miljarder USD i kontanter till hands som en backstop för sin försäkringsverksamhet, med var och en av företagets företag som sannolikt kräver minst 2% av de årliga intäkterna som rörelsekontanter, med ytterligare carve-outs avsatta för investeringar. Som ett resultat, enligt vår uppskattning, gick Berkshire in 2024 med ett överskott av kassa på cirka 126 miljarder USD - torrt krut er som kan användas för förvärv, investeringar, återköp av aktier eller utdelningar.

Läs mer om Berkshire Hathaways finansiella styrka

Risk och osäkerhet

Vårt osäkerhetsbetyg för Berkshire är lågt. Vi anser inte att några miljömässiga, sociala eller styrningsfrågor är tillräckligt väsentliga för att påverka vårt osäkerhetsbetyg. Detta beror på företagets lägre exponering mot några av de viktigaste ESG-riskerna som är inneboende i dess branscher.

Med detta sagt har Berkshire tenderat att få lägre poäng i ägarstyrningsfrågor på grund av sammansättningen av styrelsen och styrelsekommittéerna, den ojämna röststrukturen för A- och B-aktierna samt oklarheten och bristen på engagemang i styrningsfrågor.

Efter Charlie Mungers död i november 2023 vilar Berkshires största anställningsrisk på VD Warren Buffett, som har varit ansvarig för nästan alla företagets investerings- och kapitalallokeringsbeslut. Eftersom Buffett fyller 94 år i slutet av denna månad är det alltmer sannolikt att vår värderingshorisont kommer att överstiga hans livslängd, vilket sannolikt kommer att påverka kvaliteten på investeringsavkastningen och kapitalallokeringen.

Läs mer om Berkshire Hathaways risk och osäkerhet

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B447,61 USD-0,72Rating

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar