Dessa fonder är illa omtyckta av investerare trots att de överavkastar

Överraskande nog är en stor majoritet av dessa fonder högt rankade av Morningstar och tenderar att göra bättre ifrån sig än sin kategori

Jocelyn Jovene 2024-08-29 | 13:24
Facebook Twitter LinkedIn

alpha

De minst populära fonderna är inte alltid de sämsta eller de som drabbas av en sämre utveckling på aktiemarknaden.

Som bevis har vi analyserat inflödena mellan januari och juli 2024 för alla fonder som är godkända för försäljning i Europa och fokuserat på det trettiotal fonder som noterade utflöden på mer än 1 miljard EUR.

Och vilken överraskning! En majoritet av dessa fonder har ett positivt betyg från både Morningstars analysteam (”Medalist Rating”) och ett positivt betyg kopplat till deras tidigare resultat (Morningstars stjärnor).

Hur fastställde vi denna ranking?

Vi valde ut alla fonder som är godkända för försäljning i Europa (nästan 35 000) och eliminerade fonder med mindre än 100 miljoner EUR i förvaltat kapital vid publiceringsdatumet för denna artikel, samt fonder i kategorierna penningmarknad och diverse (”Diverse”). Slutligen uteslöt vi fonder som inte var betygsatta av Morningstar.

Av de cirka 11 000 återstående fonderna fokuserade vår analys på dem som upplevde utflöden på mer än 1 miljard EUR mellan januari och juli 2024.

Trettiotvå av dessa fonder har drabbats av betydande utflöden sedan början av året.

Vilka är de viktigaste slutsatserna?

  • En majoritet av fonderna har betygen ★★★★★ (6 fonder) och ★★★★ (13 fonder), vilket tyder på att fondernas förmåga att överträffa förväntningarna inte är den främsta orsaken till att investerarna lämnar fonderna.
  • Fonder med bronsrating är vanligast (36%), följt av silver (18%) och guld (6%).
  • Nästan två tredjedelar av de fonder som upplevde utflöden får ett positivt betyg av Morningstar. 36% får betyget ”Neutral” och ingen får betyget ”Negativ”.
  • Merparten av utflödena avsåg aktiestrategier (66%), före obligationsfonder (19%) och blandfonder (15%).
  • Bland aktiefonderna var det indexfonden Amundi IS MSCI World SRI som drabbades värst, med ett utflöde på 4,5 miljarder EUR sedan årsskiftet.
  • På samma sätt är kategorin internationella blandade aktiefonder den som drabbats hårdast av utflöden (10,2 miljarder EUR i kumulativa termer mellan januari och juli och 5 drabbade fonder), liksom två internationella tillväxtaktiestrategier (1,6 miljarder EUR).
  • 62% av fonderna med de högsta utflödena är registrerade i Luxemburg.
  • Dessa Luxemburgfonder stod för 45% av de totala utflödena från de 36 fonderna, följt av Storbritannien (26% av utflödena) och Irland (14%).

 

För Mathieu Caquineau, fondanalytiker på Morningstar, är orsakerna till de kraftiga utflödena flera: ”Trenden är tydligt mot aktiv kontra passiv förvaltning som en allmän regel. För det andra tillhör flera av fonderna på listan kategorin Emerging Markets Equity, som har sett betydande utflöden sedan början av året, utan tvekan på grund av den nedslående utvecklingen för tillgångsklassen, särskilt jämfört med den amerikanska marknaden. Detsamma gäller för tematiska fonder, som tenderar att ha nettoutflöden YTD, med undantag för AI och big data, som går bättre.

Mara Dobrescu, Morningstars Global Head of Bond Research, konstaterar att ”inom obligationer har vi sett rekordstora inflöden sedan början av året, så fonder som förlorar pengar är mer undantag än regel”.

Vilka fonder har hittills straffats hårdast?

Vi fokuserar på de 5 fonder i vårt urval som har drabbats av de största utflödena sedan början av året.

Amundi Index Solutions - Amundi Index MSCI World SRI PAB 

 

SSGA Luxembourg SICAV - State Street Global Aggregate Bond Index Fund 

 

Fidelity Funds - Global Dividend Fund 

 

Caixabank Master Renta Fija Deuda Pública 3-7 FI 

 

BlackRock Global Funds - Euro Short Duration Bond Fund 

Lista över de 33 fonder som drabbats av utflöden på mer än 1 miljard euro

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar