Nvidias resultat: Inga tecken på en AI-avmattning

AI-aktien slår förväntningarna igen, men aktien försvagades i förhandeln

Brian Colello, CPA 2024-08-29 | 0:41
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia

Nvidia (NVDA) fortsätter att skjuta på alla cylindrar när företaget rapporterade resultat för andra kvartalet och en prognos för tredje kvartalet som låg före våra tidigare förväntningar och FactSet-konsensusuppskattningar.

Morningstarbetyg för Nvidia

Fair Value Estimate: 105 USD
Morningstar Rating: ★★★
Morningstar Economic Moat Rating: Bred
Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt hög

Vårt förtroende för Nvidia kvarstår, eftersom företaget fortfarande blomstrar från omättlig efterfrågan på grafikprocessorer, eller GPU, och relaterade produkter som används i datacenter för att driva artificiell intelligens. Nvidias vinstöverträff var dock inte lika iögonfallande som under tidigare kvartal, vilket kan förklara varför aktierna föll efter rapporten.

Nvidias intäkter ökade med 122% jämfört med förra året

Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 105 USD per aktie. På kort sikt antar vi fortfarande att Nvidia kommer att öka sina intäkter från datacenter, eller DC, med några miljarder per kvartal när ytterligare GPU-produktionskapacitet kommer online. Ändå drivs vår uppskattning av verkligt värde mest av våra långsiktiga antaganden om AI-antagande och robusta DC-utgifter av Nvidias viktigaste AI-kunder. Vi behåller vårt mycket höga osäkerhetsbetyg eftersom båda antagandena kommer att vara svåra att förutspå och kan förändras under de kommande åren.

Intäkterna under juli-kvartalet uppgick till 30 miljarder USD, en ökning med 15% sekventiellt, en ökning med 122% jämfört med året innan och före vägledning på 28 miljarder USD. DC-intäkterna var 26,3 miljarder USD, en ökning med 154% jämfört med året innan. Även med Nvidias nästa generations Blackwell-produkter som anländer senare i år såg företaget ingen avmattning i efterfrågan på sin befintliga Hopper-familj av produkter. Nvidia förväntar sig att tjäna ”flera miljarder” av Blackwell-intäkter under sitt fjärde kvartal som slutar januari 2025. Under tiden förväntar sig ledningen att Hopper-leveranser och intäkter fortfarande kommer att se tillväxt under andra hälften av räkenskapsåret 2025, eftersom kunderna inte kommer att pausa sina inköp av Hopper i väntan på Blackwell.

Nvidia förväntar sig att intäkterna under oktoberkvartalet kommer att uppgå till 32.5 miljarder dollar, vilket skulle öka med 8% sekventiellt och 79% jämfört med året innan. Nvidias viktigaste AI-kunder har fortfarande för avsikt att investera kraftigt i AI-investeringar, och vi förväntar oss fortfarande att Nvidia kommer att skörda de flesta av fördelarna med sådana utgifter.

Blickar fram mot Nvidia 2026

Under andra halvan av räkenskapsåret 2025, och baserat på vägledning för tredje kvartalet, modellerar vi ytterligare 3 miljarder USD i DC-intäktstillväxt till 29,4 miljarder USD under tredje kvartalet. Vi uppskattar 4,4 miljarder USD i ökade DC-intäkter under fjärde kvartalet (som slutar i januari 2025) till 33,8 miljarder USD. Denna prognos för fjärde kvartalet är högre än våra tidigare uppskattningar, eftersom Nvidia inte bara kommer att se Hopper-tillväxt utan också kommer att lägga Blackwell-intäkter ovanpå Hopper. När vi ser fram emot räkenskapsåret 2026 - som i praktiken är kalenderåret 2025 - förutser vi fortfarande en stegvis intäktstillväxt, kvartal för kvartal, i takt med att allt fler GPU:er kommer online.

Vi ser fortfarande Nvidia som den tydliga ledaren inom GPU:er och relaterad programvara (CUDA) som används för AI-träning och tror inte att företaget har någon allvarlig konkurrens inom AI-träning idag. Vi är dock fortfarande uppmuntrade av ledningens ståndpunkt att 40% av dess GPU: er används för AI-inferens, vilket är en del av AI-marknaden som bör vara större och mer konkurrenskraftig än utbildning över tiden.

När man tittar på sammansättningen av DC-intäkterna ökade försäljningen till Kina sekventiellt och representerade en ”betydande” del av DC-intäkterna trots allvarliga amerikanska regler som begränsar företaget från att sälja något nära sina mest kraftfulla processorer till kinesiska AI-kunder. Ändå medgav Nvidia att Kinas andel av DC-intäkterna förblir långt under nivåerna före begränsningen på 20% eller så.

Nvidia tror också att DC-intäkter från statliga myndigheter kommer att överstiga 10 miljarder USD i år, jämfört med en tidigare uppskattning av ”höga ensiffriga miljarder” som tillkännagavs förra kvartalet. Vi uppmuntras av de högre utsikterna och tenderar att tro att sådana intäkter kan vara klibbigare på lång sikt eftersom de inte kommer att bero på en regerings förmåga att generera AI-intäkter.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp118,67 USD4,67Rating

About Author

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar