Topprankade fonder med 5 stjärnor

Bland de få fonder som lyckats få både ett guldbetyg och en femstjärnig rating från Morningstar hittas en blandning av aktivt och passivt förvaltade fonder

Johanna Englundh 2024-08-29 | 14:03
Facebook Twitter LinkedIn

 illustration medaljsbetyg

Vid val av fonder, eller vid en genomgång av en nuvarande portfölj, är fondbetyg en faktor som man kan kika närmare på. Morningstars stjärnbetyg är det betyg som de flesta sparare troligtvis känner till, ett betyg som tittar på fondens tidigare riskjusterad avkastning, i förhållande till andra fonder inom samma Morningstar-kategori. Allt annat lika kommer fonder som har slagit de flesta av sina konkurrenter att få 4 och 5 stjärnor, medan fonder som har underpresterat får 1 eller 2 stjärnor.

Ett annat betyg man kan kolla på är fondens medaljbetyg. Morningstar Medalist Rating har tre positiva rankningar: brons, silver och guld, och baseras på tre pelare. Men avgifter är också en del av betyget. Till skillnad från stjärnbetyget, som baseras på den historiska avkastningen, visar medaljbetyget Morningstars förväntningar på framtida riskjusterade resultat: vi förväntar oss att guld ska leverera högre nettoalfa än silver, brons och de som fått ett negativt betyg. 

Bland de fonder som är registrerade i Sverige, och tillgängliga för privatinvesterare, hittar vi sju fonder som för tillfället har de högsta betygen i båda kategorierna.  

 

 

Låga avgifter en gemensam nämnare

De sju fonderna som har både fem stjärnor och ett guldbetyg hittar vi en blandning av räntefonder och aktiefonder såväl som en mix av aktivt förvaltade fonder och indexfonder. Det alla har gemensamt är att deras avgifter är låga, med Nordnets indexfond för den finska marknaden som har 0,0% i avgift till AMF:s aktiefonder som har en löpande avgift på 0,40%.

Här nedan kommer ett utdrag från Morningstars motivering till guldbetyget för var och en av fonderna:

Spiltan Räntefond Sverige 

En stark ledningsgrupp och en sund investeringsprocess ligger till grund för Spiltan Räntefond Sveriges Morningstar Medalist Rating Gold.

Den äldsta portföljförvaltarens omfattande erfarenhet ligger bakom strategins höga People Pillar-betyg. Lars Lönnquist, strategins äldsta förvaltare, har 11 års erfarenhet av förvaltning av noterade portföljer. Lars Lönnquist har en erfaren börsnoterad medförvaltare. Tillsammans har de i genomsnitt 10 års erfarenhet av noterad portföljförvaltning.

Strategins investeringsstrategi sticker ut och får betyget High Process Pillar. Strategin är en del av ett förstklassigt moderbolag som har ett gynnsamt framgångsförhållande och en berömvärd riskjusterad historik. Dessa egenskaper stöder dess Above Average Parent Pillar-betyg.

AMF Aktiefond Nordamerika

Portföljen har en betydande kostnadsfördel jämfört med konkurrenterna och ligger i den näst lägsta avgiftskvintilen bland jämförbara fonder.

Strategins effektiva investeringsfilosofi ger stöd för ett högt processpelarbetyg. Oberoende av betyget visar en analys av strategins portfölj att den har bibehållit en betydande övervikt i momentumexponering och en undervikt i avkastningsexponering jämfört med konkurrenterna i kategorin. Momentum-exponering innebär att man håller aktier som för närvarande är i en vinnande trend och säljer dem som är i en nedåtgående trend. Och en låg avkastningsexponering innebär att man har färre aktier med hög utdelning eller återköpsavkastning - istället har man vanligtvis aktier i ett tidigt utvecklingsstadium.

Strategins hela förvaltningsteam byttes ut för mindre än ett år sedan. Strategins nya förvaltare får betyget Above Average People Pillar. Strategin är en del av ett förstklassigt fondbolag som har ett högt framgångsförhållande och totalt sett låga avgifter. Dessa egenskaper stöder dess Above Average Parent Pillar-betyg.

AMF Aktiefond Global 

En god investeringsprocess och en stark ledningsgrupp ligger till grund för AMF Aktiefond Globals Morningstar Medalist Rating Gold.

Strategins förnuftiga investeringsfilosofi förtjänar ett högt processpelarbetyg. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har bibehållit en undervikt i avkastningsexponering och en övervikt i momentumexponering jämfört med konkurrenterna i kategorin. Låg avkastningsexponering beror på att man har färre aktier med hög utdelnings- eller återköpsavkastning - istället har man typiskt sett innehav i företag med ett starkare fokus på tillväxt i motsats till att återbetala kapital. Exponeringen mot momentum innebär att man innehar aktier som för närvarande är inne i en vinnande period.

En bidragande faktor till fondbolagets höga betyg är dess imponerande historik av uthållighet. AMF Fonders 10-åriga framgångskvot är 67%, vilket innebär att under perioden har 67% av dess produkter överlevt och slagit sin respektive kategoris median. En hög framgångskvot indikerar god prestanda och ger insikt i ett företags disciplin kring investeringsstrategi och produktutveckling.

AMF Räntefond Lång 

Strategins effektiva investeringsfilosofi ger stöd för ett högt processpelarbetyg. Oberoende av betyget visar en analys av strategins portfölj att den har bibehållit en övervikt i företagsobligationer och obligationer med A-betyg jämfört med konkurrenterna i kategorin. Strategins förvaltarteam har en låg grad av personalomsättning, vilket bidrar till kontinuitet och ger strategin ett ”Above Average People Pillar”-betyg.

Johan Moeschlin, som är den förvaltare som har arbetat längst med fonden, ger stark vägledning och har 11 års erfarenhet av förvaltning av noterade portföljer. Johan Moeschlin har en erfaren börsnoterad medförvaltare. Tillsammans har de i genomsnitt 13 års erfarenhet av noterad portföljförvaltning. Det har varit en begränsad omsättning bland portföljförvaltarna, vilket har gett stabilitet åt investeringsstrategin. Stabilitet tenderar att gå hand i hand med positiva resultat. Det har inte förekommit några dokumenterade avgångar under de senaste 10 åren.

Nordnet Suomi Indeksi

Teamet som förvaltar den passiva strategin ger strategin betyget Average People Pillar. Strategins moderorganisation är branschstandard, om än med några starka attribut som ett högt framgångsförhållande för lineup och totalt sett låga avgifter. Detta ger företaget ett genomsnittligt betyg för Parent Pillar.

Den främsta bidragsgivaren till betyget är portföljförvaltarnas bättre resultat än sina kollegor i de fonder de förvaltar, vilket mäts genom deras kombinerade treåriga överavkastning. Denna fond följer ett index, vilket också förbättrar dess People-betyg. Historiska data, till exempel Morningstars Active/ Passive Barometer, visar att indexfonder i allmänhet har överträffat sina aktiva motsvarigheter, särskilt på lång sikt. Slutligen begränsas betyget av moderbolagets femåriga kvarhållningsgrad på 75%, vilket tyder på att det kan göra mer för att behålla sina portföljförvaltare.

Länsförsäkringar Global Index 

Länsförsäkringar Global Index förvaltningsteam får betyget Medel, men en solid investeringsprocess gör ändå att strategin behåller sitt Morningstar Medalist-betyg Guld.
Portföljen har en kostnadsfördel jämfört med konkurrenterna och ligger i den billigaste avgiftskvintilen bland jämförbara fonder.

Strategins effektiva investeringsfilosofi stöder ett högt processpelarbetyg. Oberoende av betyget visar analysen av strategins portfölj att den har bibehållit en övervikt i likviditetsexponering och volatilitetsexponering jämfört med konkurrenterna i kategorin. Hög likviditetsexponering hänförs till aktier med hög handelsvolym, vilket ger förvaltarna mer flexibilitet. Och hög volatilitetsexponering beror på aktier som har en högre standardavvikelse i avkastningen. Teamet som förvaltar den passiva strategin ger strategin betyget Average People Pillar, efter en nyligen genomförd uppgradering från Below Average. Strategins moderorganisation är branschstandard, om än med några starka attribut som en konkurrenskraftig lineup success ratio och en framgångsrik riskjusterad track record. Detta ger företaget ett genomsnittligt betyg för föräldrapelaren.

Länsförsäkringar USA Index 

Länsförsäkringar USA Index förvaltningsteam får betyget Medel, men en solid investeringsprocess gör ändå att strategin behåller sitt Morningstar Medalist-betyg Guld.

Länsförsäkringar Global Index får ett högt betyg för processpelaren. Den viktigaste faktorn bakom betyget är att fonden följer ett index. Historiska data, såsom Morningstars Active/Passive Barometer, visar att passivt förvaltade fonder i allmänhet har överträffat sina aktiva motsvarigheter, särskilt över längre tidshorisonter. Ett starkt riskjusterat resultat stöder också processen. Detta kan ses i fondens femåriga alfa beräknat i förhållande till kategoriindex. Moderbolagets femåriga riskjusterade framgångskvot på 74% förstärker processen. Måttet anger hur stor andel av ett företags fonder som överlevt och överträffat respektive kategoris medianavkastning enligt Morningstars riskjusterade avkastning för perioden. Deras relativt höga framgångskvot tyder på att det här företaget gör bra ifrån sig för investerarna och att den här fonden kan dra nytta av det.

Författaren eller författarna äger andelar i en eller flera fonder som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy här.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AMF Aktiefond Global376,04 SEK0,06Rating
AMF Aktiefond Nordamerika669,16 SEK0,18Rating
AMF Räntefond Lång154,57 SEK-0,12Rating
Länsförsäkringar Global Index468,41 SEK-0,50Rating
Länsförsäkringar USA Index932,65 SEK-0,61Rating
Nordnet Suomi Indeksi240,98 EUR0,32Rating
Spiltan Räntefond Sverige143,91 SEK0,01Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar