Inför euroområdets inflation: Vad kan vi förvänta oss av augusti?

Inflationstakten väntas ha sjunkit denna månad inför ECB:s septembermöte

Sara Silano 2024-08-28 | 10:01
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

Marknaderna blickar mot flashdata om euroområdets inflation den 30 augusti när ECB:s möte den 12 september närmar sig.

Inflationen förväntas vara 2,2% högre än nivåerna i augusti 2023, enligt FactSet konsensusuppskattningar, men lägre än föregående månad, som såg en prisökning på 2.6% jämfört med året innan. 

Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, väntas ha sjunkit något till en uppgång på 2,8% i årstakt i augusti, från 2,9% i juli.

”Investerare kommer att bli glada över att höra att den inflationsökning som vi bevittnade i juli bör avta igen i augusti, då ekonomer räknar med en inflationstakt på endast 2,2%, en nedgång med 40 punkter jämfört med förra månaden, och en siffra som ligger mycket närmare Europeiska centralbankens målnivå”, sade Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar, och tillade att beräknad data för kärninflationen ’fortfarande är väsentligt högre än den målsatta inflationsnivån på 2%, men att den åtminstone rör sig i rätt riktning’.

I juli 2024 var de största bidragsgivarna till den årliga inflationstakten i euroområdet (HIKP) tjänster (+1,82 procentenheter, pp), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+0,45 pp), icke-energirelaterade industrivaror (+0,19 pp) och energi (+0,12 pp).

Enligt Tomasz Wieladek, chefekonom för Europa på T. Rowe Price, är den troliga nedgången till 2,2% för HIKP-inflationen i euroområdet i augusti främst ett resultat av fallande energipriser i augusti 2024 jämfört med augusti 2023, så kallade baseffekter.

Wieladek räknar med att HIKP-kärninflationen kommer att ligga kvar på 2,9% i augusti. ”Tjänsternas HIKP-inflation, det mest tillförlitliga måttet på underliggande inflation, kommer sannolikt att ligga kvar på 4%. En del av styrkan i tjänsteinflationen i augusti kan sannolikt förklaras av engångseffekter i prissättningen relaterade till OS i Frankrike. Tjänsteinflationen ligger dock fortfarande betydligt över de nivåer som är förenliga med ECB:s mål”, säger han till Morningstar.

Vad är investerarnas förväntningar på inflationen?

I augusti nådde indikatorn för de långsiktiga inflationsförväntningarna sin lägsta nivå på nästan två år, enligt Financial Times.

”Five-year, five-year forward inflation swap”, som mäter den förväntade inflationstakten under den femårsperiod som börjar om fem år från och med idag, sjönk under 2,1% förra veckan för första gången sedan oktober 2022.

I protokollet från julimötet, som publicerades den 22 augusti, skrev ECB att ”den inkommande informationen och framåtblickande indikatorer generellt hade gett stöd åt ECB-rådets tidigare bedömning av inflationsutsikterna på medellång sikt”. Den totala inflationen väntas fluktuera runt nuvarande nivåer under resten av året, för att sedan sjunka mot målet under andra halvåret nästa år och därefter stabiliseras runt målet 2026.

Kärninflationen hade varit högre än väntat, enligt ECB:s protokoll, och den är ”fortfarande föremål för uppåtrisker givet de upprepade överraskningarna på uppsidan i tjänsteinflationen”.

Kommer ECB att sänka räntorna i september?

ECB:s nästa penningpolitiska möte äger rum i Frankfurt den 12 september och ekonomer förväntar sig i stort sett en räntesänkning.

Enligt ECB:s protokoll närmar sig tjänstemännen mötet med ”ett öppet sinne” för att sänka räntorna. ”Septembermötet sågs allmänt som en bra tidpunkt för att omvärdera nivån på den penningpolitiska restriktionen”, heter det i protokollet, som tillägger att databeroende inte innebär ’att vara alltför fokuserad på specifika, enskilda datapunkter’.

Enligt Morningstars Field, ”med en inflation som verkar ligga på eller runt där vi behöver den och en arbetslöshet som är stabil, bör ECB bekräftas i sin handlingslinje. Detta ger oss goda förutsättningar för ytterligare räntesänkningar i år”.

Wieladek sade: ”Även om inflationen i tjänstesektorn har kommit ned från de starka nivåer som sågs under första halvåret är den fortfarande för stark och för trögrörlig. Inflationen är dock uppenbarligen inte den enda relevanta datapunkten för penningpolitiken. Den förhandlade lönetillväxten under Q2 2024 har kommit ned betydligt. Företagsenkäter lyfter fram risken för att ekonomin kan bromsa in mer än väntat.”

Wieladek räknar med att ECB sänker styrräntan igen i september med 25 punkter. ”När euroområdet återhämtar sig från den stora utbudschocken på grund av höga energipriser är det troligt att den stagflationistiska bilden med fastlåst inflation och svag aktivitet kommer att bestå under en tid”, tillade han. ”Det är därför jag tror att ECB bara kommer att sänka kvartalsvis efter september 2024 och sannolikt sluta sänka vid en ränta på inlåningsfaciliteten på 2,5%.”

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar