Nordiska aktier med en bred ekonomisk vallgrav

Bland de elva nordiska aktier som belönats med en bred ekonomisk vallgrav av Morningstars analytiker hittar vi namn som Elekta, Novo Nordisk, Kone och Atlas Copco

Johanna Englundh 2024-08-27 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn

ekonomiska vallgravar

Vallgravar är bra för att försvara sig mot drakar ... och konkurrenter. Företag som har en bred ekonomisk vallgrav har en hållbar, materiell konkurrensfördel som gör det möjligt för företaget att tjäna överavkastning på kapital under en lång tid och hålla konkurrenterna borta. Morningstars analytiker ger varje företag som de bevakar en ekonomisk vallgrav med betyget bred, smal eller ingen.

Av de totalt 44 nordiska aktier som Morningstars analytiker har under bevakning har elva belönats med en bred ekonomisk vallgrav.

1. Alfa Laval ALFA
2. Assa Abloy ASSA B
3. Atlas Copco ATCO B
4. Coloplast COLO B
5. Elekta EKTA B
6. Kone KNEBV
7. Kongsberg Gruppen KOG
8. Novo Nordisk NOVO B
9. Novonesis NSIS B
10. Saab SAAB B
11. Wärtsilä WRT1V

Dessa bolag är verksamma i sektorer som sträcker sig från medicinska instrument och utrustning, specialiserade industrimaskiner, bioteknik till specialkemikalier. Bland aktierna med en bred ekonomisk vallgrav hittar vi flera som anses vara övervärderade för tillfället, medan endast en är undervärderad.

Det är stjärnbetyget som anger om en aktie är billig, dyr eller rättvist prissatt jämfört med analytikerns bedömning av dess inneboende värde, elleruppskattningen av det verkliga värdet. Aktier som handlas med stora rabatter i förhållande till sina verkliga värden får de högsta betygen (4 eller 5 stjärnor), medan aktier som handlas med stora premier i förhållande till sina verkliga värden får lägre betyg (1 eller 2 stjärnor). Ett 3-stjärnigt betyg innebär att det aktuella aktiekursen ligger nära analytikerns uppskattning av verkligt värde. 

 

Här nedan följer de viktigaste Morningstarbetygen för de nordiska aktier som har en bred ekonomisk vallgrav samt ett utdrag från analytikerns senaste rapport. 

Alfa Laval ALFA

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi anser att Alfa Laval har en bred ekonomisk vallgrav baserad på dess tekniska skicklighet och omfattande meritlista när det gäller att leverera utrustning och lösningar inom sina tre nyckelteknologier - värmeöverföring, separering och flödeshantering - och som uppfyller höga prestanda- och säkerhetskrav i de olika industrivertikaler som företaget verkar inom.

Alfa Laval klassificerar produktutveckling som en av sina kärnverksamheter och ser det som den viktigaste faktorn för att säkra företagets ledande position inom sina kärnteknologier. Därför återinvesterar Alfa Laval normalt 2-3% av den årliga försäljningen i sitt FoU-program för att ta fram nya produkter och lösningar - betydligt mer än majoriteten av konkurrenterna både i absoluta och relativa tal. Som ett resultat av detta har Alfa Laval en betydligt större patentportfölj än sina konkurrenter, lämnar in cirka 50 nya patentansökningar och lanserar cirka 100 nya produkter varje år.

Assa Abloy ASSA B

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi tilldelar Assa Abloy en bred vallgrav baserad på immateriella tillgångar och omställningskostnader, som bolaget har byggt upp under flera decennier - både organiskt och oorganiskt genom sin kraftfulla uppbyggnad av de globala marknaderna för lås och fysiska accesslösningar.

Assa Abloys marknadsledande varumärken är synonyma med säkerhet, tillförlitlighet och innovativa produkter. Assa Abloys globala varumärkessortiment sänker i sin tur sökkostnaderna för de integratörer av säkerhetssystem och låssmeder som installerar Assa Abloys breda sortiment av produkter för lås- och accesslösningar - särskilt inom det kommersiella segmentet av marknaden där cirka 70% av Assa Abloys intäkter kommer från. Vidare skapar den långa livslängden för Assa Abloys breda produktsortiment - som ofta varar från det att en byggnad uppförs till dess att den kräver en större renovering - höga omställningskostnader som skyddar Assa Abloys betydande och mycket lönsamma eftermarknadsförsäljning av egna reservdelar och eftermarknadstjänster.

Atlas Copco ATCO A

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi tror att Atlas Copcos rykte som branschledande inom innovation och produktkvalitet, tillsammans med höga kostnader för kundbyten, bidrar till att skydda företagets intäktsflöde från konkurrens. Vi ser industrikompressorverksamheten - segmentet för kompressorteknik som står för cirka 50% av Gruppens rörelseresultat - som den mest konkurrensutsatta verksamheten.

Vi anser också att verksamheten för vakuumutrustning gynnas av ryktesbaserade och kundbytesbaserade källor. I slutändan ger Atlas Copcos konkurrensfördelar en bred och relativt stabil bruttovinstmarginal, vilket vi ser som en indikation på prissättningskraft, särskilt mot bakgrund av gruppens kapitalsnåla verksamhetsmodell - där gruppen lägger ut cirka 75% av sina direkta tillverknings- och monteringskostnader på entreprenad.

Coloplast COLO B

Analytiker: Debbie S. Wang

Vi har länge beundrat Coloplasts konkurrensfördelar och nyligen uppgraderade vi vårt ekonomiska vallgravsbetyg till bred på grund av bolagets avkastning och konsekventa förmåga att driva ROIC långt över sin kapitalkostnad.

Coloplasts vallgrav härrör främst från dess verksamheter inom stomi, kontinensvård och urologi, där det har kunnat utnyttja immateriella tillgångar och ibland omställningskostnader. Företaget har en lång historia av meningsfull innovation inom de två första områdena. Vi gillar vallgravskaraktären i ostomi- och urologiverksamheterna. Den globala stomimarknaden på 2 miljarder USD gynnas av immateriella tillgångar och omställningskostnader och är den typ av stabilt oligopol som vi gillar att se. Coloplast är marknadsledande med en uppskattad andel på 40%; Convatec och det privatägda Hollister delar ungefär på resten av marknaden.

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Marknaden för RT-utrustning kännetecknas av mycket höga inträdeshinder på grund av betydande immateriella rättigheter och tekniskt kunnande och höga omställningskostnader som uppstår på grund av betydande utbildningskostnader och störningsrisker.

En kombination av en hög Herfindahl-kvot, betydande inträdeshinder och en måttlig grad av rivalitet ger RT en fördelaktig position jämfört med flera andra segment inom apparatindustrin. Trots en viss potential för prispress på tillväxtmarknader, där kunderna tenderar att vara mer kostnadsmedvetna, anser vi att graden av rivalitet mellan de viktigaste aktörerna är måttlig och förväntar oss inte att de två företagen kommer att delta i halsbrytande, värdeförstörande priskrig. 

Kone KNEBV

Analytiker: Grant Slade, CFA

Kones höga avkastning på investerat kapital är ett resultat av en kombination av bolagets varaktiga konkurrensfördelar - som inkluderar immateriella tillgångar som bygger på gott rykte, kostnader för kundbyten och kostnadsfördelar inom hissservice - och dess kapitalsnåla affärsmodell. Kones verksamhetsmodell - som har en relativt flexibel kostnadsstruktur för tillverkning och installation av ny utrustning - bidrar till att ytterligare främja en stark ekonomisk vinst under hela konjunkturcykeln.

Kones immateriella tillgångar baserade på anseende ger också en konkurrensfördel som ger tillgång till den lukrativa efterföljande marknaden för hisstjänster. Här kan Kone fullt ut tjäna pengar på sin långa meritlista genom att konvertera nya installationer till sin globala service- och underhållsportfölj. 

Kongsberg Gruppen KOG

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA

Vi bedömer att Kongsberg har en bred vallgrav baserat på omställningskostnader och immateriella tillgångar i form av ingenjörsmässigt och tekniskt kunnande samt långvariga kundrelationer. Kongsbergs verksamhet är väl diversifierad mellan civil marknad och försvar, med en global närvaro i mer än 40 länder och fyra huvudsakliga affärsområden: Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense& Aerospace, Kongsberg Digital och Kongsberg Discovery.

Bolaget genererar cirka 60% av sina intäkter från det civila affärsområdet, medan resterande del kommer från försvarsverksamheten. Försvarssektorn bidrar dock med 50% av bolagets genomsnittliga EBIT.

Novo Nordisk NOVO B

Analytiker: Karen Andersen, CFA

Novo Nordisks starka immateriella tillgångar inom diabetes och relaterade kardiometaboliska sjukdomar som fetma ger företaget en bred ekonomisk vallgrav som kommer att skydda lönsamheten på lång sikt. En fokuserad forsknings- och utvecklingsstrategi gör det möjligt för företaget att upprepade gånger förlänga patentskyddet genom innovation.

Effektiva tillverkningstekniker och stordriftsfördelar har gjort det möjligt för Novos insulinverksamhet att ge en stark global lönsamhet, egenskaper som företaget delar med de enda två andra globala insulinaktörerna, Sanofi och Eli Lilly.

Vi tror dock inte att Novos kostnadsfördelar är tillräckligt starka för att utgöra en vallgravskälla för hela företaget, med tanke på att Novos grund snabbt har skiftat från insulin (20% av försäljningen 2023) till GLP-1-terapier (70% av försäljningen 2023). 

Novonesis NSIS B

Analytiker: Diana Radu, CFA

Vi tror att Novonesis tjänar en bred vallgrav baserat på immateriella tillgångar, omställningskostnader och kostnadsfördelar. Sammanslagningen mellan Novozymes och Chr. Hansen har fört samman två ledare inom biologiska lösningar med mer än ett sekels erfarenhet av fermenteringsteknik och bioteknik, vilket utgör grunden för deras egenutvecklade teknik. Detta kan spåras till deras danska arv, eftersom Danmark allmänt anses vara centrum för fermenteringsteknik. 

Novonesis har en dominerande ställning på både enzym- och kulturmarknaderna, med en marknadsandel på cirka 50% på vardera marknaden. Konkurrensen är relativt gynnsam inom båda branscherna eftersom de till stor del är duopolistiska till sin natur. IFF är den näst största aktören på dessa marknader, med en marknadsandel på cirka 20% på vardera marknaden, följt av DSM-Firmenich med en marknadsandel på cirka 5-6%, som till stor del är begränsad till livsmedels- och dryckessegmenten.

Saab SAAB B

Analytiker: Loredana Muharremi, CFA

Vi anser att Saab har en bred ekonomisk vallgrav i form av immateriella tillgångar och omställningskostnader, som finns på försvarsmarknaden. Bolaget genererar cirka 95% av sina intäkter från försvarsverksamheten, medan resterande intäkter kommer från civil verksamhet.

Ökade spänningar globalt, i synnerhet mellan västvärlden och Kina och Ryssland, leder till ökade försvarsutgifter i Europa och Asien-Stillahavsområdet. Som en följd av kriget mellan Ryssland och Ukraina kommer nästan alla europeiska länder att öka sina försvarsbudgetar till minst 2% av bruttonationalprodukten under de kommande åren. Detta innebär långsiktiga möjligheter för Saab att dra nytta av sin geografiska närvaro och sitt produktutbud.

År 2023 rapporterade Saab en rekordstor orderstock på cirka 128 miljarder kronor. Detta ger en inblick i den framtida verksamheten eftersom försvarsprogram ofta pågår under många decennier, med försäljning och vinstmarginaler som vanligtvis ökar när programmen når full produktion och eftermarknaden börjar ta fart.

Wärtsilä WRT1V

Analytiker: Grant Slade, CFA

Vi anser att Wartsila har en bred vallgrav som underbyggs av immateriella tillgångar i sitt erbjudande inom marin kapitalutrustning.

Höga kostnader för kundbyten stöder också premiumprissättning och vidmakthåller ekonomisk vinstgenerering för Wartsilas marina eftermarknadsverksamhet. Vi anser att Wartsilas långa erfarenhet av att leverera högpresterande, tillförlitliga och säkra marina motorer, framdrivningssystem och utrustning utgör en immateriell tillgång som sänker sökkostnaderna för de riskbenägna skeppsbyggarkunderna och för de slutliga ägarna och operatörerna av fartyg med utrustning installerad av Wartsila.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alfa Laval AB472,70 SEK1,57Rating
Assa Abloy AB Class B341,10 SEK0,68Rating
Atlas Copco AB Class B156,05 SEK0,29
Coloplast A/S Class B801,00 DKK-1,86Rating
Elekta AB Class B61,70 SEK2,32Rating
KONE Oyj Class B47,75 EUR-0,13Rating
Kongsberg Gruppen ASA1 276,00 NOK0,00Rating
Novo Nordisk A/S Class B771,60 DKK0,22Rating
Novonesis AS Class B409,40 DKK-0,80Rating
Saab AB Class B225,10 SEK0,63Rating
Wartsila Corp17,30 EUR0,64Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar