Riksbanken diskuterade dubbelsänkning vid augustimötet

Riksbanken diskuterade en sänkning på 50 punkter vid augustimötet, men en så kallad dubbelsänkning avfärdades och direktionen landade i en sänkning på 25 punkter

Finwire 2024-08-26 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

erik thedeen


Riksbankens direktion var enig i beslutet om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,50 procent.

Det framgår av protokollet från det senaste penningpolitiska mötet som ägde rum den 19 augusti.

På mötet diskuterades huruvida man skulle sänka med 25 eller 50 punkter. Bland annat övervägde ledamoten Anna Breman en sänkning med 50 punkter.

"Jag har övervägt en sänkning om 0,50 procentenheter vid dagens möte, men jag känner mig trygg med att 0,25 procentenheter är en väl avvägd penningpolitik", sa Breman enligt protokollet.

Riksbankschefen Erik Thedéen uppgav att direktionen diskuterat om en sänkning av styrräntan med 0,5 procentenheter skulle kunna vara motiverad i det nu aktuella läget. Han redogjorde kort för sin syn.

"Större sänkningar av styrräntan kan behövas i vissa lägen för att snabbt åstadkomma önskad effekt och avvärja risken för en påtagligt negativ utveckling. Det skulle till exempel kunna röra sig om en oväntat stor avmattning av den ekonomiska aktiviteten eller tydliga tecken på en finansiell kris. Det skulle också vara motiverat om det i övrigt finns skäl att tydligare revidera synen på inflationsutsikterna. Det krävs alltså mer än enstaka negativa ekonomiska utfall eller temporära marknadsrörelser för att jag ska förorda en större sänkning av styrräntan."

Han tillade: "I nuvarande läge, där mycket tyder på att inflationen varaktigt kommit ned till en nivå nära målet och där Riksbanken har en tydligt kommunicerad politik om vidare, gradvisa lättnader av penningpolitiken, ser jag inte behovet av större enskilda räntesänkningar".

Vidare sa Erik Thedéen att han ser det som mest troligt att Riksbanken kommer att göra ytterligare tre sänkningar i år.

"Jag ser det själv som mest troligt att vi under resten av året kommer att kunna göra tre – snarare än två – hela räntesänkningar så att styrräntan efter decembermötet uppgår till
2,75 procent."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar