Vad händer när en indexfond ändrar sitt index?

Investerare kanske inte fortsätter att få det som de först köpte in sig på 

Daniel Sotiroff 2024-08-26 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

illustration pengar staplade

Indexnära fonder och börshandlade fonder har många förtjusande egenskaper. Många av dem kombinerar låga avgifter med en tydlig uppsättning regler, vilket har varit en stor vinst för investerare. Men dessa kvaliteter sträcker sig inte till alla indexfonder. Många ser väldigt annorlunda ut än de bredare aktie- och obligationsmarknaderna, och deras backtester kan måla en rosig bild som inte alltid fungerar bra.

Indexfonder kommer också med ett underförstått antagande: De regler som styr hur en fond väljer ut, viktar och handlar med aktier eller obligationer bör inte ändras. Men så är inte alltid fallet. Vissa indexfonder ändrar sina ränder på stora, små, dåliga och bra sätt. Sådana ändringar kan liknas vid att byta ut en aktivt förvaltad fond eller ETF:s förvaltare. Investerare kanske inte fortsätter att få det de först registrerade sig för.

Morningstars nya dokument Transforming Index Funds: More Than Meets the Eye tittar på indexfonder som har ändrat sitt målindex och den inverkan som sådana förändringar har på investerare.

Ange det och glöm det?

Att ändra en indexnära fonds målindex är inte vanligt, men det är inte heller ovanligt.

Varje år brukar Morningstars analytiker granska Morningstar Medalist Ratings för ett fåtal analytikerbedömda indexfonder eftersom leverantören har beslutat att ändra sina målindex. Dessa beslut innebär förändringar i investeringsprocessen som potentiellt kan förändra fondernas risk/avkastning-profiler.

Morningstar fann att cirka en fjärdedel av indexfonderna i urvalet hade bytt målindex minst en gång sedan startdatumet (det vill säga 310 av cirka 1 200). Och några av dessa fonder bytte riktmärke mer än en gång. Totalt gjorde dessa 310 fonder 374 indexförändringar.

Att beräkna tracking error mellan två index under en gemensam period är ett sätt att kvantifiera storleken på eventuella skillnader mellan dem, och det hjälper till att sortera mindre förändringar från större och mer meningsfulla förändringar.

Diagrammet nedan visar fördelningen av tracking errors för 97 indexförändringar med tillräcklig historisk avkastning. Tracking errors beräknades mellan gamla och nya index under de fem år som föregick förändringarna. I dessa beräkningar användes indexavkastning brutto, inte fondavkastning, för att eliminera påverkan av avgifter och transaktioner i den verkliga världen. Beräknat på detta sätt återspeglar de uppmätta tracking felen skillnaderna i indexregler när fonderna ändrade sina indexmål.

chart

Ett tracking error under 3% motsvarade vanligtvis små skillnader mellan två index, och de representerade kohorten med låga tracking errors. I de flesta fall har leverantören av indexfonder bytt till ett nytt jämförelseindex som behåller de flesta av reglerna i det gamla, och ingenting förändras egentligen ur investerarens perspektiv. Dessa fonder behåller de flesta, om inte alla, av sina befintliga risk/avkastning-profiler.

Indexfondleverantörer som Vanguard och BlackRock gör vanligtvis dessa blygsamma förändringar av två skäl. En möjlighet är att de försöker sänka kostnaderna. De betalar licensavgifter till indexleverantörer för rätten att följa ett index, och genom att byta till en annan indexleverantör skapas en möjlighet att förhandla om lägre avgifter. Att sänka dessa avgifter kan gynna investerare om besparingarna överförs genom lägre kostnadsprocent.

Det andra skälet är de kostnader som en indexfond har när den handlar med aktier eller obligationer. En fond kan byta ut sitt index mot ett som är liknande men sprider ut handeln över flera dagar eller kvartal. Målet är att minska de dolda kostnader som uppstår när man handlar stora mängder av en aktie eller obligation på en enda dag. I dessa fall är skillnaderna vanligtvis så små att investerare inte kommer att märka förändringen.

Den senaste förändringen av Vanguard Total Stock Market Index målindex VITSX exemplifierade dessa marginella justeringar. Vanguards flaggskeppsfond bytte till CRSP US Total Market Index från MSCI US Broad Market Index i juni 2013. Båda indexen representerar hela den investerbara amerikanska aktiemarknaden, och tracking error mellan dessa två riktmärken stöder den uppfattningen. Det var bara 0,26% under de fem åren före bytet - långt under tröskelvärdet på 3%. De största skillnaderna handlar om mindre detaljer som avgör hur och när varje index handlar med sina underliggande innehav. MSCI-indexet rekonstituerar sina innehav två dagar per år, medan CRSP-benchmark sprider sin handelsaktivitet över fyra femdagarsfönster.

Mer betydande och tvivelaktiga skillnader uppstod i kohorten med hög tracking error, eller de fall då tracking error översteg tröskelvärdet på 3%. Större tracking error indikerade större skillnader mellan gamla och nya index. Investerare bör vara uppmärksamma på sådana förändringar. De kommer sannolikt inte att fortsätta att få den risk/avkastning som de ursprungligen tecknade sig för, och de kan behöva omvärdera investeringsvärdet av det nya riktmärket.

Till exempel replikerade Invesco S&P 500 GARP ETF SPGP Russell Top 200 Pure Growth Index före den 21 juni 2019. Den har sedan dess följt S&P 500 Growth till ett Reasonable Price Index. Tracking error mellan dessa två index var nästan 7% under de fem åren före bytet eftersom de är mycket olika strategier. Det förstnämnda fokuserar på aktier med de dyraste prismultiplarna på den amerikanska marknaden. Det senare innehåller tillväxtaktier, men de handlas till lägre multiplar.

Mindre pengar, större problem

Fonder som orsakade stora förändringar när de bytte jämförelseindex hade en gemensam egenskap: de var små.

Stora fonder som ändrade sitt målindex tenderade att hamna i gruppen med låg tracking error. Ofta bytte de ut sina gamla index mot liknande. De flesta fonderna i kohorten med låg tracking error (36 av 55) hade mer än 500 miljoner USD  i tillgångar. På samma sätt hade 32 av de 42 fonder som hade mer än 3% tracking error mellan sina gamla och nya index mindre än 500 USD dollar i tillgångar.

Mindre fonder dominerade också det bredare urvalet. Som framgår av diagrammet nedan skedde lite mer än hälften av de indexförändringar för vilka fondstorleken var tillgänglig (180 av 352) i fonder med 100 miljoner USD eller mindre. Endast 58 hade 1 miljard USD eller mer vid tidpunkten för bytet.

chart

Med andra ord var det mer sannolikt att stora indexfonder som ändrade sina målindex drabbades av mindre förändringar, medan det var mer sannolikt att mindre fonder drabbades av dramatiska förändringar.

Det är logiskt. Fondleverantörer har inget större incitament att på ett meningsfullt sätt ändra risk/avkastningsprofilerna för stora, livskraftiga och allmänt accepterade indexfonder som ger tillförlitliga intäktsströmmar. Det hände sällan i urvalet.

Mindre fonder står inför ett existentiellt problem. De är inte särskilt populära, och kostnaderna för att förvalta dem kan uppväga de små intäkter de genererar. Sådana fonder kan behöva stängas om deras situation inte förbättras. Stora förändringar av målindexen kan vara marknadsföringens motsvarighet till en sista utväg - ett sista försök att öka populariteten och förbättra oddsen för att överleva och bli lönsamma.

Förändringar i en indexfonds målindex är inte ovanliga, och de tenderar att påverka mindre fonder oftare och i större omfattning. Att undvika små fonder är ett sätt att undvika de mest problematiska indexförändringarna. Men det är ett otillräckligt tillvägagångssätt eftersom det ignorerar meningsfulla förändringar i stora fonder med flest investerare.

Många av indexförändringarna i urvalet kommunicerades till investerare genom SEC-arkivering innan de trädde i kraft. Med detta sagt bör indexfondsinvesterare övervaka prospektdokument och ändringar av dessa dokument för sådana förändringar.

Indexfonder som tilldelats en Morningstar-analytiker kommer proaktivt att identifiera sådana förändringar genom en analytikeranteckning som bifogas högst upp i Morningstars Managed Investment Reports. Medalistbetyget kan komma att granskas om det nya indexet skiljer sig tillräckligt mycket från det nuvarande riktmärket.

Du kan också använda datapunkten ”Focus Prospectus Benchmark Change History” i Morningstar Direct för att se historiken för en indexfonds målindex. Fonder som har följt flera index kommer att visa en kronologisk lista över dessa index tillsammans med deras ikraftträdandedatum.

Författaren eller författarna äger inte andelar i några värdepapper som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Daniel Sotiroff  är analytiker för passiva strategier hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar