Vad händer om Nvidias rapport blir en besvikelse?

Pressen är stor för den mest omtalade aktien på Wall Street

Sarah Hansen 2024-08-23 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn

 nvidia

Alla ögon är på Nvidia (NVDA) när investerare väntar på resultatrapporten för andra kvartalet onsdagen den 28 augusti. Företaget har konsekvent överträffat förväntningarna, men strateger varnar för omfattande effekter på aktiemarknaden om investerare blir besvikna.

Nvidias ekonomiska resultat har varit stort tack vare företagets halvledarchips roll i utvecklingen av artificiell intelligensteknik. Företaget har konsekvent levererat imponerande resultat och överträffat analytikernas uppskattningar och höga investerarförväntningar, vilket gör att aktien stiger kraftigt.

Den här gången är Brian Colello, Morningstar Technology Equity Strategist, övertygad om att chiptillverkarens momentum kommer att fortsätta. ”Jag skulle bli förvånad om de inte nådde upp till sina prognoser för juli-kvartalet och/eller inte höjde dem för oktober-kvartalet”, säger han. Men om investerarna mot förmodan skulle bli besvikna på bolagets resultat, varnar han för att konsekvenserna skulle bli långtgående: ”Det är rimligt att säga att om Nvidias aktie skulle falla av någon anledning, skulle det dra med sig alla AI-relaterade namn i fallet.”

Eftersom AI-företag med stora kapitalbaser är så tungt vägda i de stora indexen kan en miss från Nvidia potentiellt ge ringar på vattnet genom den bredare marknaden.

Här är allt som investerare behöver veta inför Nvidias rapport.

Viktiga Morningstarbetyg för Nvidia

 Uppskattning av verkligt värde: 105.00 USD

 Morningstars betyg

 Morningstar Economic Moat Rating: Bred

• Morningstars osäkerhetsbetyg: Mycket hög

Nvidia-aktiens vilda åktur

Aktierna i Nvidia har ökat med 157% i år och 194% under de senaste 12 månaderna. Aktien föll i början av augusti mitt i en marknadsförsäljning som utlöstes av oro över ekonomisk tillväxt och förstärkningen av den japanska yenen, men den har nästan återhämtat alla dessa förluster. Aktierna har ökat med mer än 9% under den senaste veckan. Aktien handlas nu till cirka 128 USD per aktie, och Colello anser att den är rättvist värderad.

Sammantaget är analytikerna fortfarande hausseartade. Nvidia tog in 26 miljarder USD i intäkter under det första finanspolitiska kvartalet som slutade i april 2024. De förväntar sig att företaget kommer att överträffa sin intäktsvägledning på cirka 28 miljarder USD under juli-kvartalet, enligt FactSets konsensusuppskattningar.

”Precis som under de senaste kvartalen tror vi att Nvidia kommer att rapportera resultat som överstiger guidningen samtidigt som de förväntar sig ännu högre intäkter under oktoberkvartalet”, skriver Colello. Han pekar på fortsatta utgifter från molnföretag som Microsoft (MSFT), Meta Platforms (META) och Amazon (AMZN) på AI-infrastruktur. Han tillägger att Nvidia borde kunna öka intäkterna ytterligare när begränsningarna från sina leverantörer lättar under de närmaste kvartalen.

Under tiden förutspår analytiker på Goldman Sachs ”ytterligare ett starkt tvåsiffrigt intäkts- och vinsttillväxtår för Nvidia”, medan Bank of America-analytiker karakteriserar aktiens senaste volatilitet som en köpmöjlighet snarare än en anledning till oro på lång sikt.

”Det här företaget har varit bortom fenomenalt”, säger Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers. ”Jag kan inte tänka mig ett företag som så konsekvent har slagit förväntningarna, höjt förväntningarna och sedan vänt nästa kvartal, slagit dessa förväntningar och sedan höjt dem igen. Det saknar motstycke.” Men samtidigt, tillägger han, ”är det svårt att föreställa sig att sviten fortsätter för evigt.”

Kan Nvidia-aktien fortsätta att stiga?

För Colello är den större frågan kring Nvidia-aktien hållbarheten för AI-utgifter på lång sikt. För närvarande skriver han, ”både Alphabet (GOOGL /GOOG) och Meta har medgett att det är mycket riskablare att underinvestera i AI än att överinvestera.” Även om det kan vara bra för aktien på kort sikt, ”ökar det risken för att det kommer att bli en krasch i investeringarna någon gång när de säkerställer tillräcklig AI GPU-utbud.”

Sosnick håller med: ”Frågan som vi måste brottas med är om adoptionscykeln för AI kan fortsätta i den här takten.” Marknadens augustiförsäljning var ett tecken på att investerare redan börjar ifrågasätta hållbarheten i handeln. Teknikaktier föll medan värdeaktier och småbolag steg kraftigt.

”Vi har sett AI-handeln rulla av lite under den senaste månaden jämfört med den bredare marknaden, eftersom jag tror att marknaden har rätt oro över utgifternas livslängd”, säger Colello.

Risker för investerare i indexfonder

Strateger säger att det inte bara är AI-företag som kan kämpa om Nvidia blir en besvikelse. ”Det finns knock-on-effekter”, säger Sosnick.

Hittills i år har Nvidia ensamt stått för 4,12 procentenheter (ungefär en fjärdedel) av Morningstar US Market Index avkastning på 17,2%, enligt uppgifter från Morningstar Direct.

Sosnick förklarar att en investerare i en S&P 500-indexfond kan anta att de äger en mångsidig korg med aktier, men åtta av de mest viktade AI-företagen (Nvidia, Amazon, Apple AAPL, Microsoft, Meta, Tesla TSLA, Alphabet och Broadcom AVGO) står nu för ungefär en tredjedel av fondens vikt. Trots vissa tecken på att marknadens vinster har breddats bortom big tech, ”är koncentrationsrisken i närheten av att vara borta”, säger han.

Det innebär att om AI-handeln vacklar på grund av mindre än fantastiska resultat från Nvidia, kan investerare känna av effekterna i hela sin portfölj. ”Nvidia intar en så privilegierad plats i investerarnas medvetande”, säger Sosnick. Om företaget skulle väcka investerarnas oro för att AI-handeln saktar in, ”skulle det kunna få mycket starka konsekvenser”.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NVIDIA Corp113,37 USD-1,92Rating

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar