Därför nedgraderades två iShares Euro Corporate Bond ETF:er

Medalistbetygen för de två största kortfristiga ETF:erna för företagsobligationer i euro har nedgraderats av Morningstars analytiker

Sara Silano 2024-08-23 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar Medalist Rating

ESG-ETF:erna iShares Euro Corporate Bond 1-5yrs och 0-3yrs är de största i kategorin kortfristiga euroföretagsobligationer och fick nyligen sina betyg nedgraderade av Morningstars analytiker.

Medalist Rating, som sammanfattar en framåtblickande bedömning av de analyserade strategierna, har sjunkit från silver till brons, dvs. ett steg ned, även om det fortfarande har ett medaljbetyg. Vad var det som hände?

”Eftersom durationen är så exakt är indexstrategier idealiska för att till låg kostnad genomföra taktiska förändringar av portföljens kreditduration”, förklarar José Garcia-Zarate, Associate Director för passiva strategier på Morningstar, i sin månatliga ratinguppdatering den 15 augusti.

”Aktiva förvaltare inom detta område kan dock, precis som sina motsvarigheter med alla löptider, tillföra värde genom sektorval eller genom att utnyttja de mindre likvida segment som strategins index inte täcker. Detta ledde till att vi satte ett tak för processpelaren på genomsnittet och som ett resultat av detta har Medalist Rating nedgraderats från silver till brons.”

Låt oss titta mer i detalj på egenskaperna hos de två strategierna.

iShares € Corp Bond 1-5yr UCITS ETF EUR (Dist) SE15

• Morningstar Medalist Rating: Bronze

• Morningstar Rating: ★★★

• Fund Size: €4.1 billion (as of 20 August 2024)

• Ongoing Charge: 0.2

Med 4,1 miljarder EUR i tillgångar är det den största ETF:en inom kategorin kortfristiga företagsobligationer i EUR. Den finns tillgänglig i både utdelning- (Dist) och ackumuleringsversioner (Acc). Den skiljer sig från de flesta aktiva och passiva fonder i kategorin genom löptiderna för värdepapperen i portföljen (1-5 år) istället för 0-3 år.
Detta ger en duration över genomsnittet, vilket kan vara en positiv eller negativ faktor beroende på ränteutvecklingen. Under den långa perioden med låga räntor var den högre durationen till fördel, medan den missgynnades när referensräntorna började stiga.

”På grund av den högre durationen än genomsnittet fångar fonden mer av marknadens uppsida än genomsnittet i kategorin, men är mer sårbar för nedsidan. Detta innebär att avkastningsprofilen är mer volatil än genomsnittet”, påpekar Garcia-Zarate.

Analytikern tillägger att de låga kostnaderna och noggrannheten i replikeringen av jämförelseindexet är faktorer som talar till instrumentets fördel, men inom kategorin har erfarna aktiva förvaltare gott om utrymme att skapa värde, inte bara med val av sektorer och enskilda företagsobligationer, utan också genom att rikta in sig på andra typer av obligationer för att begränsa risken (t.ex. säkerställda obligationer) eller för att öka avkastningen (högavkastande obligationer).

iShares ETF använder fysisk replikering, med en stratifierad urvalsmetod, för att replikera referensindexets utveckling så nära som möjligt. Den kan använda sig av värdepapperslån och det årliga genomsnittet har vanligtvis legat mellan 10-20% av värdepapperen.

iShares € Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF SUSE

• Morningstar Medalist Rating: Bronze

• Morningstar Rating: ★★★

• Fund Size: €3 billion (as of 21 August)

• Ongoing Charge: 0.12

Med cirka 3 miljarder EUR i tillgångar är denna iShares ETF den näst största inom kategorin kortfristiga företagsobligationer i EUR. Den kännetecknas av att den replikerar ett index som utesluter kontroversiella sektorer (t.ex. vapen och tobak) och tillämpar ESG-kriterier (Environmental, Social and Governance) med en ”best-in-class”-strategi. Det innebär att fonden, samtidigt som den är diversifierad, gynnar företag med en positiv ESG-profil.

”ESG-screening resulterar generellt i en större bias mot kvalitetsaktier (fördelning av kreditbetyg) än referensuniversumet”, förklarar Garcia-Zarate. ”Det finns också små skillnader på sektornivå, med en typisk övervikt för finansaktier och en undervikt för industri- och kraftbolag. På lång sikt verkar dock risk/avkastningsprofilen skilja sig lite från universumet utanför ESG. Dessutom ger fondens låga kostnad i förhållande till aktiva konkurrenter oss förtroende för dess förmåga att leverera en genomsnittlig avkastning över kategorin på lång sikt.”

iShares ETF använder fysisk replikering, med en stratifierad urvalsmetod, för att replikera utvecklingen av jämförelseindexet så nära som möjligt. Den kan praktisera värdepapperslån och det årliga genomsnittet har i allmänhet varit mindre än 10% av värdepapperen.

ESG-riskprofilen är jämförbar med europeiska räntebärande instrument och uttrycks genom en Sustaibility Rating på tre glober, på en skala där fonder med fyra eller fem glober tenderar att ha lägre risk. En positiv faktor ur ett hållbarhetsperspektiv är den låga exponeringen mot koldioxidrisk och fossila bränslen, vilket visar på en god anpassning till övergången till en mindre förorenande ekonomi.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
iShares € Corp Bond 0-3yr ESG ETF € Dist EUR5,00 EUR0,04Rating
iShares € Corp Bond 1-5yr ETF EUR Dist EUR106,62 EUR-0,10Rating

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar