Warren Buffetts Berkshire Hathaway: En fond i förklädnad?

En ny inblick i ett mycket analyserat företag

John Rekenthaler 2024-08-22 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett

Tekniskt sett äger jag bara två aktier: Morningstar (MORN) och Berkshire Hathaway (BRK.B). Men jag ser den senare som en ovanligt tilltalande fond.

Som med en fond är Berkshire Hathaway brett diversifierad och professionellt förvaltad. I det här fallet är det dock Warren Buffett som fattar besluten, samtidigt som han arbetar i princip gratis (den årliga kostnaden för hans privatjet uppgår till mindre än en baspunkt av Berkshire Hathaways tillgångar). Slutligen gör företaget inga utdelningar - en viktig dygd, eftersom jag äger det på ett skattepliktigt konto.

Häromdagen kollade jag upp min surrogatfond. Jag visste att den ägde tre typer av investeringar: 1) privatägda verksamheter, 2) börsnoterade aktier och 3) kontanter. Som före detta fondanalytiker hade jag yrkets standardfrågor. Vilken var investeringens tillgångsallokering? Dessutom, vad var priset för värdepapperen i portföljen - i synnerhet dess pris/vinstkvot?

Till min förvåning kunde jag inte hitta denna information. Med hjälp av några Google-sökningar hittade jag flera artiklar som analyserade Berkshire Hathaways arkivering, men eftersom ingen följde ovanstående format svarade ingen på mina frågor. Således denna kolumn.

Läs mer om detta: Hur man investerar som Warren Buffett

Berkshire Hathaways fördelning av tillgångar

Till skillnad från de flesta värdepappersfonder är Berkshire Hathaway belånat. Dess upplåning är dock implicit snarare än explicit. När fonder lånar gör de det på konventionellt sätt, genom att ta upp kortfristiga lån och investera intäkterna. Samma process gäller för företag som emitterar skulder för att finansiera sin verksamhet. Berkshire Hathaway uppnår dock inte sin hävstångseffekt genom att skuldsätta moderbolaget, utan istället genom att investera förlustreserverna i sina försäkringsdotterbolag.

Enligt Morningstars Greggory Warren, som hjälpte till med denna del av analysen (jag kan inte anförtros att dissekera försäkringsbolagens finanser), har Berkshire Hathaway för närvarande 175 miljarder USD i förlustreserver kopplade till sin försäkringsverksamhet. Mot denna skuld äger företaget 241 miljarder USD i räntebärande värdepapper och kontanter, varav de flesta består av statsskuldväxlar, i sin försäkringsverksamhet. Det äger ytterligare 48 miljarder USD i kontanter inom sina andra företag. Nettokassan uppgår därmed till 114 miljarder USD - en rejäl summa, men som vi snart ska se inget anmärkningsvärt med fondmått mätt.

Företagets portfölj av börsnoterade aktier som kan säljas var värd 267 miljarder USD förra fredagen. När det läggs till nettokassan är summan 381 miljarder USD. Eftersom Berkshire Hathaways börsvärde är 958 miljarder USD står dess privatägda företag för skillnaden. Marknadsplatsen värderar dem till 577 miljarder USD. (Senare kommer vi att se hur mycket vinst dessa företag genererar).

I diagrammet nedan återges dessa siffror i procent.

Inte anmärkningsvärt. När Berkshire Hathaways försäkringsskulder har räknats bort från dess kassaposition ser företagets tillgångsfördelning ut ungefär som för en typisk, om än något försiktig, aktiefond. Det har 88% av sina tillgångar i aktier (både privatägda företag och börsnoterade aktier), i en väldiversifierad portfölj som innehåller över 100 positioner, vilket räknar både dess offentliga och privata innehav. Bland de förstnämnda är det bara Apple (AAPL) som står för mer än 5% av Berkshires totala nettotillgångar. (Andelen ligger för närvarande på 9%, en kraftig minskning från tidigare nivåer, eftersom Buffett nyligen har sålt 506 miljoner aktier).

Berkshire Hathaways portföljegenskaper

Företagets branschexponeringar behöver lite förklaring. Förutom Apple och ett litet köp av Amazon.com (AMZN),  begränsar Berkshire Hathaway sig till sådana traditionella ansträngningar som försäkring, konsumenttjänster, järnväg och energi. Som allmänt känt vill Buffett ha investeringar som genererar kontanter idag, inte löften om vad morgondagen kommer att medföra.

Mer intressant än aktiviteterna i Berkshire Hathaways företag är deras priser. När allt kommer omkring är deras verksamhet mycket konsekvent. Även den uppenbara nykomlingen Apple har sålt konsumentelektronik i nästan ett halvt sekel. (See's Candies, som presenterades i denna kolumn för bara två veckor sedan, är ännu äldre.) Priset som investerare kommer att betala för dessa aktiviteter varierar dock över tiden.

Med tanke på att Buffett köper mogna företag snarare än nystartade företag är det lämpligaste värderingsmåttet förhållandet mellan pris och vinst. Hur mycket kostar varje dollar i företagsvinster?

Med de noterade aktierna korsrefererade jag Berkshire Hathaways senaste 13F filing (ett register där aktieinnehav kvartalsvis offentliggörs till SEC) med de efterföljande 12-månadersintäkterna som rapporterats för dessa företag av Morningstars aktiedatabas. Lätt nog!

Det visade sig dock vara svårare att fastställa ett P/E-tal för Berkshires privata företag, inte bara för att man måste dra bort investeringsvinster från Berkshire Hathaways officiellt rapporterade resultat, utan också för att dotterbolaget Geico får separat rapporterade investeringsintäkter. Skulle dessa pengar också tas bort, eftersom deras belopp beror på marknadens förmögenheter, eller skulle de betraktas som en normal del av Geicos verksamhet?

Jag delade upp skillnaden och gjorde beräkningen åt båda hållen. Följande graf visar fyra olika P/E-tal: 1) De 100 största amerikanska aktierna, 2) Berkshire Hathaways offentliga aktieportfölj, 3) Berkshire Hathaways privata företag, inklusive försäkringsdotterbolagens investeringsintäkter, och 4) Berkshire Hathaways privata företag, exklusive försäkringsdotterbolagens investeringsintäkter.

I samtliga fall beräknades kvoterna genom att dividera det totala börsvärdet för varje grupp med dess totala intäkter, med användning av (som tidigare nämnts) de senaste 12 månaderna för de publika aktierna och räkenskapsåret 2024 för de privatägda bolagen. Om företag gick med förlust togs dessa med i beräkningarna, men eftersom organisationen är Berkshire Hathaway och investeringsförvaltaren är Warren Buffett hittades få sådana företag.

Obs: Eftersom utrymmet är begränsat har jag på ett oelegant sätt märkt P/E-talet för Berkshire Hathaways noterade aktier som ”BH Public”, för dess privata företag inklusive Geicos investeringsintäkter som ”Private Yes” och för dess privata företag exklusive dessa intäkter som ”Private No”. Jag ber om ursäkt för den klumpiga formuleringen.

För länge, länge sedan upphörde Buffett att vara en hårdnackad värdeinvesterare och sökte istället vad han ansåg vara stora företag till bra priser. Det är inte upp till mig att säga om han för närvarande äger bra företag (förutom See:s, det vill säga). Men deras priser är verkligen måttliga. Om detta var en fond skulle Morningstar klassificera portföljen inom stort värde,eller möjligen medelstort värde.

Begravd i utställningen är Apples P/E-förhållande på 34. Ingen överraskning då att Buffett har sålt aktien aggressivt sedan slutet av 2023. Oavsett företagets kvaliteter matchar det inte Berkshire Hathaways normala prisprofil.

Avslutningsvis

Det är här jag brukar ge min åsikt. Men inte idag. Eftersom jag äger Berkshire Hathaway-aktier kommer jag att hålla den här artikeln beskrivande snarare än föreskrivande. Som alltid är du dock fri att dra dina egna slutsatser!

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Berkshire Hathaway Inc Class B460,61 USD-0,18Rating

About Author

John Rekenthaler  CFA, is Vice President of Research for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar