Hur man hittar avkastning bortom statsobligationer

Högavkastande obligationer och obligationer från tillväxtmarknader kan erbjuda möjligheter för investerare och utgöra ett alternativ till aktieutdelningar. Var bara medveten om riskerna!

Sara Silano 2024-08-22 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Piggy Bank UK Main

Kupongjagande investerare fann goda möjligheter under den senaste utdelningssäsongen, men att äga aktier är inte det enda sättet att generera avkastning. Det finns gott om fynd att göra i räntebärande papper om man ser bortom statsobligationer - särskilt i segment med högre avkastning som high yield och obligationer från tillväxtmarknader.

Kom ihåg: det finns stora skillnader mellan aktier och obligationer. Aktier är finansiella värdepapper som representerar en andel av kapitalet i ett företag. Obligationer, å andra sidan, är skuldförbindelser för emittenten och kreditförbindelser för köparen. De används av regeringar och företag för att finansiera sig själva och ger köparen rätt till återbetalning av kapitalbeloppet vid förfallodagen, plus räntebetalningar.

Som sådana är aktier investeringar i ett företags potentiella framgång, medan obligationer är investeringar i kreditvärdet för företaget eller organisationen själv.

”Detta innebär en grundläggande skillnad i hur investerare tar risk”, förklarar Jeremy Cunningham, investment director för räntebärande värdepapper på Capital Group, i en kommentar den 12 augusti. ”Det som är positivt ur ett ränteperspektiv behöver inte nödvändigtvis vara positivt för aktieägarna, och vice versa.”

Vad påverkar priset på en obligation?

Faktorer som kan leda till en ökning av en aktiekurs inkluderar vinsttillväxt, återköp av aktier, fusioner och förvärv och investeringar (capex). Omvänt kan en minskning av utdelningar eller capex eller försäljning av tillgångar för att stärka balansräkningen vara positiva faktorer för investerare i företagsobligationer.

I tider av marknadsturbulens reagerar dessutom inte aktier och obligationer på samma sätt.

”Under nedgångar på marknaden fokuserar investerarna mer på företagens överlevnad än på deras framtida tillväxtpotential. Därför tenderar obligationer att stiga snabbare innan aktiekurserna börjar återhämta sig”, förklarar Cunningham.

Olika typer av obligationer för kupongjagande investerare

Obligationer är ett verktyg för portföljdiversifiering. Statsobligationer med låg risk används vanligtvis defensivt. Andra typer av obligationer kan dock användas för att generera inkomst. I det här fallet måste investerare vara villiga att acceptera lite mer risk och känslighet för aktiemarknadstrender.

High yield-obligationer är till exempel företagsobligationer som erbjuder hög avkastning mot en högre risk för att emittenten inte kan betala. Skulder på tillväxtmarknader tenderar också att erbjuda högre avkastning mot en större risk.

Cunningham har granskat 20-årsdata från en kombination av globala aktieindex och index för högavkastande obligationer och obligationer på tillväxtmarknader och funnit att det är möjligt att uppnå en hög avkastningsnivå jämfört med en renodlad räntestrategi, med lägre volatilitet än en allokering till enbart aktier.

”Stats- och företagsobligationer från tillväxtmarknader och high yield-obligationer är bland de mest lämpliga instrumenten för portföljer som syftar till att generera höga inkomster”, förklarar Nicolò Bragazza, associate portfolio manager på Morningstar Wealth.

”Dessa typer av obligationer ger i själva verket oftast högre avkastning än traditionella statsobligationer och till och med företagsobligationer av högre kvalitet, och denna extra avkastning mäts genom kreditspreaden.”

Är det en bra tid att investera i High Yield nu?

Enligt Justin Jewell, chef för europeisk high yield leveraged finance på RBC BlueBay, ”i dagens värld kan investerare i högavkastningssegmentet realistiskt förvänta sig avkastning i intervallet 8-9%. För inte så länge sedan var avkastningen hälften så hög”, säger han. Men detta medför också en risk för stigande default-räntor, som under 2021 och 2022 låg på nivåer nära noll.

”Utmaningen som kommer att minska avkastningen något under de kommande två till tre åren är att standardräntorna förväntas återgå till 2,5-3,5%”, sade Jewell i en kommentar i slutet av juli.

”Efter de historiska räntehöjningarna verkar företagen i en värld med högre kapitalkostnader och vissa kan få det tufft under denna period.”

Investerare måste också ta hänsyn till att högavkastande obligationer är mycket känsliga för den ekonomiska cykeln eftersom kreditspreadarna tenderar att stiga i tider av ökad marknadsspänning, vilket leder till en minskning av värdet på dessa obligationer.

”Detta innebär att dessa obligationer normalt inte erbjuder diversifiering i förhållande till aktier”, påpekar Bragazza.

”Till skillnad från aktier är deras avkastning dessutom begränsad på uppsidan, vilket gör deras risk/avkastningsprofil mindre attraktiv när kreditspreadarna är särskilt sammanpressade, särskilt för de portföljer vars huvudmål är långsiktig kapitaltillväxt och inte att generera en hög inkomstnivå.”

Vilka är fördelarna med att investera i Emerging Market Debt?

Emerging Markets Debt är ett alternativ för dem som söker hög avkastning. De kan vara i hårdvaluta (dollar) eller i lokal valuta. Det senare innebär generellt sett högre risker, bland annat valutavolatilitet, politisk osäkerhet och statsskuldsfallissemang - och allt detta mot en potentiellt högre och mer diversifierad avkastning.

”Att investera i statsobligationer från tillväxtmarknader kan inte bara vara bra för att generera extra inkomster utan också för att dra nytta av den eventuella apprecieringen av de valutor som de är utgivna i”, säger Bragazza.

”Detta gör dem särskilt attraktiva eftersom valutan inte bara kan ge extra avkastning utan också diversifiering, även om den inte är lika tillförlitlig som den som erbjuds av valutor som uppfattas som högkvalitativa, till exempel dollarn.”

Under de senaste två decennierna har tillväxtmarknaderna upplevt en anmärkningsvärd tillväxt när det gäller bredden och djupet i landspektrat och antalet emittenter.

”Emissionerna har ökat, vilket har förbättrat likviditeten, samtidigt som avkastningskurvorna har nått ett mer moget stadium, vilket gör det möjligt för aktiva investerare att få värde genom positionering på olika löptider”, kommenterade Flavio Carpenzano, investment director för räntepapper på Capital Group, i en kommentar den 5 augusti. Idag är denna marknad värd nästan 4 biljoner USD.

De bästa högavkastande obligationsfonderna och ETF:erna

För dem som är intresserade av att se bortom statsobligationer presenterar vi nedan de bästa högavkastningsobligationsfonderna, utvalda enligt Morningstar Medalist Rating och med en Morningstar Star Rating på minst tre stjärnor. Fonderna är sorterade efter ”genomsnittlig kupong”, en indikator som beräknas genom att vikta kupongen för varje obligation med dess relativa vikt i portföljen. Det hjälper till att förstå om fonden har fler obligationer med hög kupong eller låg kupong.

 

Nedan hittar du obligationsfonder för tillväxtmarknader i lokala valutor, utvalda på grundval av ett positivt Morningstar Medalist Rating och en Star Rating på minst tre stjärnor. Fonderna är sorterade efter genomsnittlig kupong.

 

Vi vänder oss nu till de ETF:er som finns tillgängliga i Europa. Vi har valt ut de bästa enligt Medalist Rating i kategorierna Euro high yield och Emerging local currency bonds.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar