Riksbanken sänker styrräntan - öppnar för tre sänkningar till innan nyår

Riksbanken valde som väntat att sänka styrräntan med 0,25 punkter till 3,50%.

Johanna Englundh 2024-08-20 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

 erik thedeen

Marknaden hade inför tisdagens räntebesked förväntat sig att Riksbanken skulle sänka styrräntan med just 25 punkter. I juli kom KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta och den målvariabel som Riksbanken använder sig av, för den andra månaden i rad in under Riksbankens målnivå på 2%. 

Riksbanken konstaterar i ett pressmeddelande på tisdagen inflationen har fortsatt sjunka och förutsättningarna för en inflation i linje med målet även framöver är goda. 

"Om inflationsutsikterna står sig kan räntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år, vilket är något snabbare än i direktionens bedömning i juni", skriver Riksbanken i pressmeddelandet. 

I det senaste mötet i juni, då styrräntan lämnades oförändrad efter en första sänkning på 25 punkter i maj, öppnade direktionen för att räntan kunde sänkas ytterligare två eller tre gånger under det andra halvåret. 

Sedan dess har dock konjunkturen försvagats och inflationen har pekat nedåt, och nu flaggar alltså Riksbanken för att styrräntan kan komma att sänkas i en snabbare takt än de tidigare flaggat för. 

Enligt Riksbanken är dock inflations- och konjunkturutsikterna osäkra och lyfter risker kopplade till bland annat det geopolitiska läget, konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden och kronans växelkurs som kan leda till en annan utveckling av inflationen och därmed utformning av penningpolitiken.

Riksbanken öppnar för tre ytterligare räntesänkningar i år 

Riksbanken håller från och med i år åtta ordinarie penningpolitiska möten per år. Efter dagens besked återstår tre räntebesked: 25 september, 7 november och 19 december. Det innebär att räntan skulle kunna sänkas ytterligare vid tre tillfällen under 2024.

Swedbanks analytiker Jesper Hansson, Andreas Wallström och Glenn Nielsen konstaterar i en kommentar att Riksbanken levererade en mjukare guidning än de hade förväntat sig och storbanken ändrar nu sin prognos. 

"Riksbanken nämnde uttryckligen att uppåtriskerna för inflationsutsikterna har minskat och att den reala ekonomin utvecklas något svagare än väntat", skriver analytikerna samtidigt som de meddelar att de nu räknar med att Riksbanken sänker räntan vid samtliga återstående möten i år (september, november och december). Den tidigare prognosen var sänkningar endast i november och december.

SEBs internationella chefsstrateg Amanda Sundström och svenska chefsstrateg Olle Holmgren såg dagens besked som väntat, men lyfte att indikationen om 2-3 ytterligare sänkningar i år är något fler än vad som flaggades för vid räntebeslutet i juni. 

"Dagens vägledning stödjer vår prognos att styrräntan kommer att sänkas fem gånger i år (en sänkning vid varje återstående räntemöte, dvs. ytterligare 3 gånger före årets slut)", skriver SEB-strategerna. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar