Nibe stiger 10% på bättre än väntad rapport

Värmeteknikbolaget Nibe redovisar en omsättning i linje med förväntat under andra kvartalet. Rörelseresultatet var bättre än väntat och aktien stiger 10%. 

Finwire 2024-08-16 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

Nibe värmepump

Nibes (NIBE) omsättning sjönk 15,2 procent till 10 035 miljoner kronor (11 833). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 9 901.

Rörelseresultatet blev 669 miljoner kronor (1 847), väntat rörelseresultat var 638. Rörelsemarginalen var 6,7 procent (15,6).

Resultatet före skatt var 396 miljoner kronor (1 701).

Resultatet efter skatt blev 216 miljoner kronor (1 323).

Vd Gerteric Lindquist kommenterar lagerutvecklingen.

"I likhet med inledningen av första halvåret har även resten av perioden präglats av distributionsledens arbete med att sänka sina lagernivåer, framför allt vad gäller värmepumpar och braskaminer. Detta har fortsatt inneburit att orderingången till producentledet varit svag och inte motsvarat antalet produkter som faktiskt installerats till konsument. Vi bedömer dock distributionsledens lagerjusteringar, som pågått under drygt nio månader, till övervägande del nu vara genomförda i det stora flertalet marknader."

Lindquist tillägger att de tyska distributionsleden utgör dock ett undantag och bedöms behöva ytterligare ett eller ett par kvartal för att komma ner till acceptabla nivåer.

Han säger vidare efterfrågesituationen i tillverkarledet kommer att förbättras under andra halvåret, vilket är en upprepning från förra kvartalsrapporten.

"Sammanfattningsvis är vår bedömning att efterfrågesituationen i tillverkarledet till största delen har bottnat ur under första halvåret och successivt kommer att förbättras under andra halvåret."

För affärsområdet Nibe Climate Solutions ger Lindquist följande kommentar:

"Första halvårets kraftiga och snabba försvagning av omsättningen har inneburit att såväl rörelseresultat som rörelsemarginal kraftigt försvagats. Genom det pågående åtgärdsprogrammet, kombinerat med återhämtning av efterfrågan i Europa under andra halvåret, kommer rörelseresultatet att successivt kunna förbättras. Vår tydliga ambition är
att under 2025 vara tillbaka på en rörelsemarginalnivå inom affärsområdets historiska intervall."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
NIBE Industrier AB Class B48,77 SEK-1,65

About Author

Finwire  Finwire förser Morningstar med kontinuerligt uppdaterad bevakning av nyheter som påverkar börsnoterade företag.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar