Därför straffas Vestas och Ørsted efter kvartalsrapporter

Video: Morningstars seniora aktieanalytiker Matthew Donen belyser de pågående utmaningarna för vindkraftsbolagen, men lyfter även positiva framtidsutsikter 

Johanna Englundh 2024-08-16 | 8:48
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Välkommen till Morningstar. I en tid då världen behöver mer ren energi än någonsin står vindkraftsbolagen inför flera utmaningar, bland annat skyhöga kostnader, miljardnedskrivningar efter ett inställda projekt och en kamp för att hitta långsiktiga köpare. Två av världens ledande aktörer i branschen har precis släppt sina resultat för det andra kvartalet, och Matthew Donen, senioranalytiker på Morningstar, är med mig idag för att dyka djupare in i all dramatik.

Matthew, låt oss börja med Vestas. De släppte sitt resultat igår. Vad var din syn på rapporten?

Matthew Donen: Ja, det har varit en mycket händelserik vecka om du är aktieägare i Vestas. De släppte faktiskt en oplanerad handelsuppdatering på måndagen, några dagar före sin vinstutgivning, som innehöll en vinstvarning, vilket fångade investerare på sängen och skickade aktiekursen 8% lågre på dagen. En revidering på 300 miljoner dollar i servicekostnaden för att underhålla sin flotta av vindkraftverk ledde till ytterligare ett kvartal med rörelseförluster för Vestas. Detta är nu det andra kvartalet i rad med rörelseförluster, och bolaget hade ursprungligen guidat för en vinstmarginal på mellan 4% och 5%. Så det är definitivt en överraskning för investerarna. Även om vi inte förväntar oss att det nedslående andra kvartalet kommer att återspeglas i resten av året, kräver det en betydande förbättring av resultatet för resten av året. Och vi sänkte vår uppskattning av verkligt värde med 3% till 180 danska kronor.

Englundh: Så, som du nämnde, Vestas-aktierna drabbades på måndagen, men vi såg också samma sak med Ørsted idag när de rapporterade Q2-resultatet. Vad var det som överraskade marknaden tror du här? Jag menar, det har ju funnits tecken på utmaningar i sektorn under en längre tid, eller hur?

Donen: Ja, och jag menar, investerare hatar överraskningar. Och både Vestas och Ørsted levererade överraskningar i sina resultatrapporter för andra kvartalet. I Vestas fall var det serviceverksamheten som drabbades, vilket ledde till att bolaget rapporterade en rörelseförlust för kvartalet. I Ørsteds fall meddelade de ytterligare en nedskrivning på 500 miljoner dollar, vilket överraskade investerarna, och de rapporterade en nettoförlust för kvartalet på över 1,5 miljarder danska kronor.

Englundh: Så om vi tittar på Vestas och Ørsteds aktiekurser sedan början av året är det två olika historier som utspelar sig. Ørsted är cirka 4 % högre, medan Vestas är ned cirka 26 %. Varför är det så?

Donen: Jag tror att mycket av det har att göra med investerarnas inställning till båda dessa verksamheter när vi gick in i 2024. I Vestas fall var momentumet ganska positivt, efter att ha levererat en lönsamhet under andra halvåret 2023. Självklart har deras resultat under det första och andra kvartalet varit en stor besvikelse med två kvartal i rad med rörelseförluster. I Ørsteds fall var stämningen däremot extremt negativ. De rapporterade miljarder dollar i nedskrivningar och inställda projekt, särskilt i USA. Och jag tror att marknaden ignorerade några av de tillväxtutsikter som Ørsted hade. Och även om de hade lite problem med dagens resultat bekräftade de sin helårsvägledning, vilket är ganska positivt och lugnande för investerarna. I slutändan tror jag att investerare i båda bolagen kommer att behöva ytterligare några kvartal i rad med stabil utveckling innan förtroendet är återställt.

Englundh: Om vi då ser till vindkraftssektorn som helhet, vilka skulle du säga är de främsta möjligheterna och utmaningarna framöver?

Donen: Den största möjligheten är accelerationen i övergången till förnybar energi. Och jag tror att det framgick av COP 28:s mål att tredubbla kapaciteten för förnybar energi fram till 2030. Vi ser också en ökad efterfrågan på el på grund av datacenter och vikten av att införa AI. Och när det gäller utmaningarna tror jag att de två största vi ser är en ökning av priserna på vindturbiner, vilket avskräcker från investeringar i nya projekt för förnybar energi, samt kommande val i vissa geografiska områden där det finns en mycket polariserande syn på ren energi.

Englundh: Tack för att du var med mig idag, Matthew. Tills nästa gång heter jag Johanna Englundh för Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Orsted A/S442,50 DKK-0,87Rating
Vestas Wind Systems A/S159,15 DKK-2,12Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar