Amerikansk inflationsrapport bäddar för räntesänkning i september

Dämpad KPI-data fortsätter en trend av flera månader med måttlig inflation och sätter press på Federal Reserve

Sarah Hansen 2024-08-15 | 16:37
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

Konsumentprisindex för juli visade att den årliga inflationstakten i USA sjönk till den lägsta nivån sedan mars 2021, vilket ger ännu mer stöd till investerarnas förväntningar om att Federal Reserve kommer att sänka räntorna vid sitt kommande septembermöte.

KPI steg 2,9% i juli jämfört med för ett år sedan och 0,2% jämfört med juni, enligt uppgifter som publicerades onsdag av Bureau of Labor Statistics. Dessa siffror var i stort sett i linje med ekonomernas förväntningar. Kärn-KPI, som utesluter volatila livsmedels- och energipriser, steg 3,2% på årsbasis och 0,2% på månadsbasis.

Den dämpade inflationssiffran är en fortsättning på en trend med flera månader av dämpad inflation - ett tecken på att inflationstrycket som ledde till en av de mest aggressiva åtstramningscyklerna i historien äntligen har lättat.

"Dagens inflationsdata ger ytterligare stöd för aggressiva räntesänkningar från Fed med början i september", säger Preston Caldwell, chefekonom för Morningstar i USA. Han varnar för att månatliga inflationsdata kan förbli volatila, men menar att risken för en större ekonomisk kontraktion börjar väga tyngre än risken för en ny inflationsuppgång.

Vissa analytiker har redan föreslagit att Fed har väntat för länge med att sänka räntan och pekat på stigande arbetslöshet och risken för en recession. Även om det inte är Caldwells basscenario säger han att en långvarig ekonomisk nedgång skulle bidra till att lägga inflationsproblemet till handlingarna.

Det viktigaste från KPI-rapporten i juli 

• KPI steg med 0.2% under månaden efter att ha sjunkit med 0.1% i juni
• Kärn-KPI steg 0.2% efter att ha ökat med 0.1% i juni
• KPI steg med 2.9% på årsbasis efter att ha stigit med 3.0% föregående månad
• Kärn-KPI steg 3.2% från föregående års nivå efter en ökning med 3.3% i juni

Priserna på begagnade bilar hjälper till att sänka inflationen

Priserna i kärnvarukategorin sjönk med 0,3% på månadsbasis i juli, säger Caldwell. Denna nedgång drevs till stor del av fallande priser på nya och begagnade bilar. Han pekar också på fallande klädpriser, vilket bidrog till en minskning av priserna på icke-varaktiga varor med 0,3% för månaden.

På tjänstesidan säger Caldwell att en svalare arbetsmarknad och långsammare lönetillväxt börjar påverka priserna. Exempelvis var restauranginflationen 4,1% på årsbasis i juli, jämfört med toppnoteringen på 8,8% i mars 2023. "Med en löneökningstakt som har svalnat till runt 4% finns det utrymme för inflationen att falla ytterligare i områden som restauranger", tillägger han.

Bostadsinflationen fortsatt hög

Bostadsinflationen tickade upp något till 0,38% i juli från 0,23% i juni. Dessa boendekostnader, som inkluderar hyra och motsvarande kostnader för husägare, har varit en av de största drivkrafterna för inflationen under de senaste två åren.

"I termer av år över år är boendeinflationen 5% och är ensamt ansvarig för att kärninflationen ligger kvar över Feds 2%-mål", säger Caldwell. 

Realtidsdata om boendekostnader tenderar att dyka upp med en fördröjning i KPI-data, vilket tyder på att det finns mer utrymme för boendeinflationen att falla under de kommande månaderna. "Ledande data om hyror indikerar starkt att boendeinflationen bör fortsätta att dämpas", säger Caldwell.

Kommer Fed att sänka räntan i september?

Bland vissa bevis för att ekonomin saktar ner, som en stigande arbetslöshet, är marknaderna nästan säkra på att Fed kommer att sänka räntorna vid sitt septembermöte.

Obligationsterminshandlare ser en 56.5% chans för en minskning med 0.25% av den federala fondräntan och en något mindre chans för en minskning med 0.50%, enligt CME FedWatch Tool. Marknaderna ser en 43.20% chans att räntan kommer att falla mellan 4.25% och 4.50% i slutet av 2024, en procentenhets minskning totalt sett.

Caldwells basscenario för september är en sänkning med 0,25%, vilket skulle innebära att styrräntan hamnar i intervallet 5,00-5,25%. "Även om uppgången i arbetslösheten är en varningssignal ser andra arbetsmarknadsindikatorer mer gynnsamma ut", säger han. "För att inte tala om att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att expandera i en solid takt för närvarande, även om vi förväntar oss en inbromsning under nästa år."

På längre sikt, säger Caldwell, "kräver en optimal penningpolitik en rejäl sänkning av styrräntan inom kort". Marknaderna verkar hålla med och handlarna räknar med en sänkning av Feds styrränta med 2% till septembermötet 2025.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar