3 Warren Buffett-aktier att köpa efter Berkshire Hathaways senaste rapport

Plus, vad Berkshire köpte och sålde förra kvartalet och varför Buffett kanske har sålt så mycket Apple-aktier

Susan Dziubinski 2024-08-21 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffet UK Main

Warren Buffetts Berkshire Hathaway (BRK.B) (BRK.B) har släppt sin 13F för det andra kvartalet av 2024. Rapporten visar att Berkshire var en stor säljare av aktier förra kvartalet - framför allt genom att skala tillbaka sin massiva andel i Apple (AAPL) aktier med ungefär hälften. Faktum är att Berkshire stängde andra kvartalet med ett rekord på 276.9 miljarder dollar i likvida medel, upp från 189.0 miljarder dollar i slutet av mars 2024.

Här är en titt på några av de aktier som Warren Buffett och hans team köpte och sålde under andra kvartalet, liksom flera av de mest undervärderade Buffett-aktierna att köpa i Berkshire Hathaways portfölj idag.

Trots att det var en nettosäljare av aktier under kvartalet initierade Berkshire nya positioner i två företag: Ulta Beauty (ULTA) och Heico (HEI).

Ulta Beauty är den största återförsäljaren av specialiserade skönhetsprodukter i USA. Morningstar anser att Ulta har skapat en smal ekonomisk moat, baserat på styrkan i sitt varumärke, förklarar Morningstars seniora analytiker David Swartz. Vi tycker också att ledningen har gjort ett exceptionellt jobb med att fördela kapital och ger därför företaget en exemplarisk Morningstar Capital Allocation Rating. Vi tilldelar Ulta-aktien en uppskattning av verkligt värde på 405 $, och i skrivande stund är aktierna cirka 18% undervärderade.

Heico är en leverantör inom flyg- och försvarsindustrin med fokus på nischade reservdelar till kommersiella flygplan och komponenter till försvarsprodukter. Morningstar tilldelar Heico en smal Morningstar ekonomisk moat rating, delvis tack vare omställningskostnader som härrör från vikten av att dess produkter fungerar korrekt och deras placering på långcykelprodukter, förklarar Morningstars analytiker Nicolas Owens. Vi tycker att aktien ser övervärderad ut, eftersom den handlas 36% över vår uppskattning av verkligt värde på 173 $.

Berkshire Hathaways nya 13F indikerar att företaget lade till sin befintliga andel i Occidental Petroleum (OXY) under perioden; Berkshire äger nästan 29% av Oxys aktie. Köpet är inte förvånande: Oxys aktie sjönk med 5% under andra kvartalet, vilket gav Buffett möjlighet att samla fler aktier i en av Berkshires "Rip Van Winkle" investeringar som han förväntar sig att äga på obestämd tid. Berkshire utökade också sin position i den tidigare ”mysterieaktien” Chubb (CB) samt sin andel i Sirius XM (SIRI) och Liberty Medias trackingaktier.

 

 

 

 

 

Även efter att ha skalat tillbaka sin position i Apple förblev aktien Berkshires bästa innehav i slutet av juni. Berkshire minskade också i flera andra namn under andra kvartalet, inklusive Chevron (CVX), Capital One Financial (COF), T-Mobile US (TMUS), Louisiana-Pacific Corp (LPX), Liberty Media's Liberty Live (LLYVA) och Floor & Decor (FND).

Berkshire eliminerade hela sin position i Paramount Global (PARA) under andra kvartalet, vilket Buffett avslöjade under Berkshires årsstämma i maj. ”Efter att Buffett meddelat att Berkshire hade eliminerat innehavet i Paramount erkände han att 'vi sålde allt och förlorade en hel del pengar, det händer också i den här branschen' och att han var '100% ansvarig' för Paramount-beslutet - både att köpa in sig och att gå ur”, rapporterade Morningstars strateg Greggory Warren strax efter mötet.

”Detta var en nyhet för oss, eftersom vi hade antagit att positionen, som hade byggts upp sedan början av 2022, låg under en av Berkshires två investeringsförvaltare - Todd Combs och Ted Weschler (sannolikt, enligt vår uppfattning, den senare) - som mestadels arbetar oberoende av Buffett.”

Berkshire svepte också ut sin position i Snowflake (SNOW) - leverantören av data lake, data warehousing och datadelningslösningar - under andra kvartalet.

Det är också värt att notera att Berkshire sålde 90 miljoner aktier i ett annat toppinnehav, Bank of America (BAC), i slutet av juli och början av augusti, vilket inte ingår i denna 13F, som endast inkluderar köp och försäljning fram till och med den 30 juni.

Varför sålde Warren Buffett Apple?

Buffett själv har inte kommenterat Berkshires Apple-aktieförsäljning under andra kvartalet, även om han under Berkshires årsmöte föreslog att företagets försäljning av vissa Apple-aktier under första kvartalet var skattemässigt driven.

”Sedan antagandet av 2022 Inflation Reduction Act har Berkshire (som har en hel del uppskjutna inkomstskatter som härrör från sin försäkringsinvesteringsportfölj och drar nytta av skattekrediter relaterade till pågående investeringar i förnybar energi i Berkshire Hathaway Energy) exponerats för företagets Alternative Minimum Tax-bestämmelse, eftersom det är ett stort företag med ett genomsnittligt årligt resultat (inklusive orealiserade vinster och förluster i investeringsportföljen) på över 1 miljard USD och som inte alltid når upp till tröskeln att betala mer än 15% av resultatet före skatt i skatt under en rullande treårig skatteperiod”, förklarar Warren på Morningstar.

”Genom att sälja en del av sina aktieinnehav, och därmed realisera vinster på dessa investeringar, kan man inte bara kompensera för förluster (som man gjorde med Paramount Global i år) utan även öka det skattebelopp man betalar under ett visst år”, fortsätter han. Morningstars Warren uppskattar att Apple-försäljningen sannolikt gav företaget cirka 70 miljarder USD - 75 miljarder USD i skattepliktiga vinster och att företaget har ökat sin skatteräkning i år med minst 11 miljarder USD - 12 miljarder USD (förutsatt en 21% federal bolagsskattesats) som ett resultat.

Sammanfattningsvis: Buffett kanske bara ligger före en period där bolagsskattesatserna kan vara högre än de är just nu.

”Buffett noterade under årsmötet i år att 'det inte stör mig det minsta att skriva den checken och jag hoppas verkligen att med allt som Amerika har gjort för er alla, borde det inte störa er att vi gör det'”, påminner Morningstar's Warren.

”Buffett fortsatte med att betona att 'om jag gör det till 21% i år [den nuvarande federala bolagsskattesatsen] och vi gör det till en lite högre procentsats senare [förutsatt att bolagsskattesatsen går upp i en inte så avlägsen framtid], tror jag inte att du faktiskt kommer att ha något emot det faktum att vi sålde lite Apple i år'.”

Naturligtvis kanske skatter inte är den enda anledningen till att ta bort några marker från bordet med Apple. Morningstars Warren noterar att Apple hade stått för 45% av företagets rapporterade 13F-innehav i genomsnitt de senaste åren; kanske var försäljningen också ett drag för att dra ned risken. Dessutom påpekar han att Berkshire har varit en nettosäljare av aktier under sju raka kvartal.

”Det skadar inte heller att han kunde dumpa intäkterna från försäljningen till statsskuldväxlar med 5% avkastning”, tillägger han.

3 Warren Buffett-aktier att köpa nu

Många av de börsnoterade aktier som innehas av Berkshire Hathaway är rättvist värderade eller övervärderade idag, enligt Morningstars mätvärden. Här är de tre aktierna bland dess innehav under det senaste kvartalet som såg undervärderade ut enligt Morningstars analytiker per den 13 augusti 2024:

• Charter Communications (CHTR)
• Kraft Heinz (KHC)
• VeriSign (VRSN)

Här är några viktiga mätvärden för var och en av aktierna och länkar till de Morningstars rapporter om aktierna. Alla uppgifter är per den 13 augusti 2024.

Charter Communications

• Morningstar Rating
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Telecom Services

Berkshire Hathaway äger cirka 2,7% av Charter Communications aktie. Företaget är resultatet av en sammanslagning 2016 av tre kabelföretag: Legacy Charter, Time Warner Cable och Bright House Networks. Vi tror att företaget har en smal ekonomisk vallgrav tack vare sin effektiva skala och kostnadsfördel. Charter Communications-aktien handlas för närvarande med hela 27% under vår uppskattning av verkligt värde på 490 USD.

Här är hela Morningstars rapport om Charter Communications.

 

Kraft Heinz

• Morningstar Rating: ★★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industry: Packaged Foods

Berkshire Hathaway äger mer än 26% av Kraft Heinz aktier. Tillverkaren av förpackade livsmedel har förnyat sin vägkarta och fokuserar nu på att konsekvent driva lönsam tillväxt. Vi tycker att Kraft Heinz-aktien är värd 57 USD per aktie, och aktierna handlas med en rabatt på 39% till sitt uppskattade verkliga värde idag.

Här är hela Morningstars rapport om Kraft Heinz.

VeriSign

• Morningstar Rating: ★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary
• Industry: Software – Infrastructure

Berkshire Hathaway äger 13% av VeriSigns aktier. Vi tror att VeriSign har skapat en bred ekonomisk vallgrav tack vare sin monopolställning för att registrera webbplatser med dot-com och dot-net toppdomäner med fasta prisvillkor, förklarar Morningstars analytiker Emma Williams. Vi tilldelar VeriSign en uppskattning av verkligt värde på 195 USD, och aktierna handlas 10% under det.

Här är hela Morningstars rapport om VeriSign.

Mer om Warren Buffetts aktieval

Warren Buffett har sagt att han inte anser sig vara en "stock picker"; istället är han en företags-"picker". Den kommentaren sammanfattar ganska mycket hur han tänker på aktier: De är delar av ett företag.

Läs mer om hur Oraklet från Omaha väljer företag att köpa i How to Invest Like Warren Buffett. Och läs om hans inflytande på hur Morningstar utvärderar företag och värderar aktier i Vad vi har lärt oss av Warren Buffett och Charlie Munger.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc222,50 USD-0,12Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A671 750,00 USD-0,54Rating

About Author

Susan Dziubinski

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager with Morningstar.com.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar