Inför Riksbankens räntebesked: Vad du kan förvänta dig på tisdag

Med en inflationstakt under 2% två månader i rad väntar sig marknaden en räntesänkning av Riksbanken på tisdag

Johanna Englundh 2024-08-16 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

 Riksbanken

Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj sedan den rekordsnabba räntehöjningscykeln tog fart våren 2022. Vid junimötet lämnades räntan orörd, men det flaggades för tre kommande räntesänkningar innan årets slut. Flera röster höjs nu om att det kan komma att bli ännu fler. 

Styrräntan i Sverige

• Ligger för närvarande på 3,75% 

• Nästa räntesänkning väntas 20 augusti med 0,25 procentenheter

• Följande räntebesked är 25 september, 7 november och 19 december

 

Augustisänkning givet 

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta och den målvariabel som Riksbanken använder sig av, kom för den andra månaden i rad in under Riksbankens målnivå på 2% i juli. Inflationstakten på 1,7% var dock något högre än vad storbankerna prognostiserat, men det väntas inte sätta käppar i hjulen för en räntesänkning i augusti. 

"Med en inflation i juni och juli som i stort sett var som väntat är en räntesänkning nästa vecka mycket sannolik", konstaterar SEBs internationella chefsstrateg Amanda Sundström och svenska chefsstrateg Olle Holmgren i en analys inför räntebeskedet.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson menar att det har varit en händelserik sommar med lägre inflation, svagare arbetsmarknader och fallande internationella räntor. Enligt honom skiftar bilden successivt från oro för att inflationen och efterfrågan ska bli för hög till att prisökningarna kan bli för låga och arbetslösheten stiga för mycket.

"Om Riksbanken vill åstadkomma en mjuklandning är det hög tid att minska hushållens räntebörda. Allt annat än en 25 punkters räntesänkning den 20 augusti vore en stor överraskning", skriver chefsanalytiker inför Riksbankens räntebesked. 

 

 

Hur mycket kommer Riksbanken sänka räntan? 

Att Riksbanken levererar en räntesänkning i augusti är således allmänt förväntat, men det som marknaden kommer kika närmare efter är indikationer på om direktionen är redo att lätta på bromsen lite snabbare framöver än tidigare kommunicerat. 

"Vid det senaste penningpolitiska mötet i slutet av juni betonade Riksbanken vikten av att gå 'gradvis' fram med de penningpolitiska lättnaderna. Argumenten för en sådan försiktig strategi har försvagats. Inflationen är låg och hushållens konsumtion är svagare än väntat – i kontrast till Riksbankens farhågor att efterfrågan ska ta fart när räntan sänks. Därtill har arbetsmarknaden fortsatt att försvagas och löneökningarna har växlat ned. Den globala räntenedgången är mycket viktig för Riksbanken då den minskar deprecieringstrycket på kronkursen", förklarar Torbjörn Isaksson. 

Nordeas chefsanalytiker menar att Riksbanken således sannolikt lutar åt fler räntesänkningar än vad de har signalerat tidigare, och storbanken förutspår att räntan sänks vid samtliga möten i år. Det skulle ta styrräntan till 2,75% vid årsskiftet, för att sedan sänkas igen vid inledningen av 2025 till 2,50%. 

Även SEBs chefsstrateger är inne på samma bana, och har nu reviderat sin styrränteprognos och spår nu en sänkning med 25 punkter vid varje återstående möte i år till 2,75% i december.

"Med kärninflationen tillbaka på målet och internationella centralbanker som väntas sänka spår vi att Riksbanken kommer att vara något mer aggressiv när det gäller att lätta på den penningpolitiska hållningen", skriver SEBs Amanda Sundström och Olle Holmgren.

Hur mycket har BoE, SNB och SRB sänkt räntorna?

Swiss National Bank ledde vägen bland de större europeiska centralbankerna med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en i juni. Bank of England var sist ut och började sänka räntan först vid sitt möte i augusti. Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj. Här är en titt på de europeiska centralbankernas räntor:

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar