Hur mycket kommer ECB att sänka räntan?

Marknaderna förväntar sig nu fler räntesänkningar för 2024 än för några månader sedan

Antje Schiffler 2024-08-14 | 14:17
Facebook Twitter LinkedIn

ECB

Europeiska centralbanken inledde sin räntesänkningscykel i juni, stod stilla i juli och väntas nu göra en andra räntesänkning med 0,25 procentenheter vid nästa penningpolitiska möte den 12 september. Mycket har förändrats under sommaren och investerare förväntar sig nu fler räntesänkningar under 2024 än före ECB-mötena i juni och juli.

"Ekonomernas nuvarande förväntningar pekar mot två eller fler räntesänkningar i år, på omkring 0,75 procentenheter. Detta skulle få den viktigaste refinansieringsräntan att sjunka från toppen på 4,25% i början av året till 3,5%", sade Michael Field, strateg för europeiska aktier på Morningstar, på måndagen.

I början av juni räknade marknaderna fortfarande med räntesänkningar på mindre än 0,60 procentenheter för resten av året. Eftersom ECB-chefen Christine Lagarde redan signalerat att rådet föredrar att fatta räntebeslut samtidigt som de makroekonomiska prognosmötena skiftade fokus till september- och decembermötena.

I juni gjorde banken följande justeringar av räntorna:

• Huvudsaklig refinansieringsränta: 4,25%, sänkt från 4,50%;
• Räntan på utlåningsfaciliteten: 4,50%, från 4,75%;
• Räntan på inlåningsfaciliteten: 3,75%, ned från 4,00%.

Varför prisar investerare nu in ytterligare räntesänkningar från ECB?

"Med tanke på osäkerheten kring Federal Reserves räntebeslut verkar förväntningarna på räntesänkningar här i Europa vara ganska höga. Den makroekonomiska datan i Europa fortsätter att tala för räntesänkningar. BNP-tillväxten 2024 är visserligen positiv men fortfarande relativt svag och tillverknings- och industridata går för närvarande sidledes. Dessutom har den senaste tidens utförsäljning på aktiemarknaderna utlösts av farhågor om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan för långsamt, vilket kan ha påverkat ECB:s beslutsfattare", fortsätter Field.

Hur många gånger kommer ECB att sänka räntan 2024?

De flesta ekonomer är överens om att de väntade sänkningarna kommer att ske i försiktiga steg om 0,25 procentenheter eftersom det råder stor osäkerhet om ekonomin i eurozonen och vad den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att göra framöver.

Detta gör att oktobermötet - utöver september och december - hamnar i rampljuset.

Enligt Bloomberg-data har en ytterligare räntesänkning i oktober nu prisats in med en betydande sannolikhet, säger Marc Schattenberg, seniorekonom på Deutsche Bank Research. Banken håller fast vid sitt basscenario med två räntesänkningar på 0,25 procentenheter vardera i september och december, "även om risken lutar mot en tredje räntesänkning i år", sade han till Morningstar per telefon den 12 augusti.

Banken räknar också med ytterligare fyra räntesänkningar på 0,25 procentenheter vardera under 2025, vilket skulle sänka ECB:s inlåningsränta med 1,5 procentenheter vid slutet av 2025.

Schattenberg säger att han förväntar sig att ECB bekräftar sina konservativa räntesänkningar på 0,25 procentenheter och håller fast vid sin datadrivna strategi med beslut från möte till möte. På så sätt kommer rådet att behålla flexibiliteten att reagera på aktuella makroekonomiska data och marknadsutvecklingen.

Dessutom kan den amerikanska centralbanken Federal Reserve på andra sidan Atlanten komma att sänka räntan tidigare än väntat, inte minst på grund av den senaste tidens svaga utveckling på arbetsmarknaden. Även om de båda centralbankerna agerar självständigt skulle en något samordnad räntesänkning minska ränteskillnaderna mellan de två ekonomiska områdena och minska de oönskade effekterna på valutaparet euro/dollar.

Eurozonens inflation "rör sig i rätt riktning"

Under tiden är den totala inflationen i euroområdet fortsatt förhöjd men rör sig i rätt riktning och är på väg att nå ECB:s mål på 2% under första kvartalet 2025, medan kärninflationen kan förbli förhöjd under andra halvåret, sade Schattenberg. Framför allt sjunker konsumenternas inflationsförväntningar, vilket underbygger förväntningarna om lägre lönetillväxt 2025.

Den senaste inflationssiffran för euroområdet för juli visade en liten ökning av inflationen. Euroområdets konsumentprisindex steg med 2,6% i juli, upp från 2,5% i juni och över ekonomernas förväntningar om en ytterligare ökning med 2,5%. Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, låg kvar på 2,9% för tredje månaden i rad. Ekonomerna hade räknat med att kärninflationen skulle dämpas något till 2,8%.


Försvagad ekonomi i eurozonen

ECB:s mandat är enbart att driva inflationen till målet på 2%, men den avgörande frågan är hur detta ska uppnås utan att eurozonen störtar in i en recession.

Lägre räntor tenderar att stimulera den ekonomiska tillväxten, medan höga räntor bromsar investeringar, konsumtion och export - det senare eftersom höga räntor ger stöd åt euron gentemot andra valutor.

Den ekonomiska tillväxten i eurozonen är fortsatt dämpad. Under andra kvartalet 2024 växte euroområdets bruttonationalprodukt med 0,3% jämfört med föregående kvartal och var oförändrad jämfört med årets första kvartal. Medan vissa stora ekonomier som Frankrike, Spanien och Italien noterade tillväxttakter liknande de under föregående kvartal, krympte Tysklands BNP återigen med 0,1%.

Den svaga utvecklingen inom tillverkningsindustrin bromsar den ekonomiska aktiviteten i euroområdets största ekonomi. "Ökningen av den tyska industriproduktionen med 1,4% i juni kompenserade bara för hälften av bakslaget i maj. Tillsammans med andra ledande indikatorer pekar detta på en svag start på andra halvåret. Vi förväntar oss i bästa fall en anemisk återhämtning", skrev Commerzbank i en ekonomisk rapport den 7 augusti.

Hur påverkar räntesänkningar sparare och bolån?

Aktiemarknaderna tenderar att stiga när räntorna förväntas sjunka. På obligationsmarknaderna innebär sjunkande räntor lägre avkastning, vilket driver upp obligationspriserna. Lägre räntor gör också befintliga obligationer, särskilt de som redan emitterats i tider med höga räntor, mer attraktiva för avkastning.

Samtidigt kommer räntorna på sparande på bankkonton sannolikt att sjunka, vilket dämpar spararnas avkastning. Spararnas villkor beror främst på inlåningsfaciliteten - eftersom denna betalar ränta på banktillgodohavanden hos centralbanken.

Låntagarna å andra sidan gynnas av de lägre räntorna, eftersom konsument- och bolån blir mer förmånliga. I sin senaste ekonomiska rapport konstaterade ECB att finansieringskostnaderna förblir restriktiva eftersom de tidigare styrräntehöjningarna fortfarande måste hitta sin väg genom transmissionskedjan. Genomsnittsräntan för nya företagslån sjönk något i maj till 5,1% jämfört med 5,2% föregående månad, medan bolåneräntorna var oförändrade på 3,8%.

Hur mycket har BoE, SNB och SRB sänkt räntorna?

Swiss National Bank ledde vägen bland de större europeiska centralbankerna med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en i juni. Bank of England var sist ut och började sänka räntan först vid sitt möte i augusti. Här är en titt på de europeiska centralbankernas räntor:

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar