Äger europeiska ETF-investerare för mycket amerikansk teknik?

Efter de senaste årens kraftiga uppgång på den amerikanska aktiemarknaden är det oundvikligt med en viss överkoncentration

Sara Silano 2024-08-14 | 14:06
Facebook Twitter LinkedIn

Wall Street sign

Den amerikanska börskraschen i förra veckan har skakat om europeiska ETF-investerare, som under de senaste åren har allokerat miljarder till börshandlade fonder specialiserade på aktier på Wall Street.

Morningstar-data visar att kategorin US large-cap blend equity ETF, som är representativ för den bredare amerikanska marknaden, är den största i Europa med 383 miljarder EUR i förvaltat kapital och fick nettoflöden på 52,5 miljarder EUR bara under det senaste året och rankas först i investerarnas val (från och med slutet av juli 2024).

Hur mycket Wall Street väger i globala aktie-ETFer

Europeiska ETF-investerares exponering mot den amerikanska marknaden är ännu högre om man betänker att den näst största kategorin av förvaltat kapital i Europa är large-cap global equities med 280 miljarder EUR och nettoflöden under det senaste året på 47,4 miljarder EUR. I denna kategori utgör amerikanska aktier i genomsnitt 64,7% av totalsumman. Som jämförelse kan nämnas att de utvecklade europeiska marknaderna "bara" står för 15,2%.

Man måste också ta hänsyn till framgångarna för de ETF:er som investerar i amerikanska teknikaktier, vilka exploderade tack vare rallyt i Magnificent Seven som verkade ostoppbart fram till början av augusti. Europeiska investerare har pumpat in 5,5 miljarder EUR i dessa instrument under de senaste tolv månaderna, varav 4,5 miljarder EUR sedan början av 2024, då värderingarna redan var höga.

Enligt Morningstars analytiker var Nvidia (NVDA), Apple (AAPL), Meta (META) och Tesla (TSLA) övervärderade med 12-30% vid tidpunkten för toppen av Morningstars amerikanska marknadsindex den 16 juli, medan Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT) och Amazon (AMZN) också låg över sina verkliga värden. Nedgångarna under de senaste veckorna var därför ännu mer smärtsamma för dem som bestämde sig för att rida på trenden med artificiell intelligens, förutsatt att investerare sålde efter förra veckan.

"Den amerikanska marknaden står för mer än 70% av de globala aktiemarknaderna, vilket är den högsta nivån i historien, och Magnificent Seven väger ensamt mer än en femtedel av totalen", förklarar Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

"Den amerikanska aktiemarknaden har haft en fantastisk utveckling de senaste åren och när det går bra är det ingen som ifrågasätter koncentrationen. Men marknadschocker som den vi bevittnade förra veckan ger oss verkligen en tankeställare."

Är rallyt i teknikaktierna över?

Det amerikanska marknadsindexet steg med mer än 50% i US-dollar (+47,3% i euro) från början av 2023 till den 16 juli 2024. Därefter föll index med 8,6% (9,4% i EUR) i kraschen den 5 augusti innan det försökte klättra igen, även om det fortfarande ligger på minus sedan toppen i mitten av juli. Bakom nedgångarna låg teknikaktier, i synnerhet sådana som Nvidia. Morningstar US Technology Index föll med 13,4% i USD (-13,5& i EUR) mellan den 17 juli och den 5 augusti, efter att ha legat på +109,7% (+105,7% i EUR) från januari 2023 till toppen 2024, då marknaderna slog nya rekord.

ETF:er, som i sin mer traditionella version passivt replikerar ett jämförelseindex, utvecklades på liknande sätt. Amerikanska large cap blend-aktier uppvisade först en kumulativ uppgång på mer än 40% i EUR och därefter (per den 17 juli) en genomsnittlig nedgång på 8,4% (per den 5 augusti). Teknikfokuserade ETF:er med störst exponering mot amerikanska aktier tappade mer än 15% på bara några veckor, efter uppgångar så höga som tresiffriga sedan början av 2023. Slutligen föll globala aktie-ETFer med stora bolag i genomsnitt 8,6% efter en uppgång på 36,3 procent (siffror i EUR).

Även om aktiemarknaderna sedan dess har stabiliserats påminner det som hände oss om riskerna med överexponering mot ett specifikt geografiskt område, men detsamma gäller för sektorer eller enskilda aktier. Allt detta samtidigt som investerarna redan blickar framåt mot Federal Reserves nästa drag och det kommande presidentvalet i USA.

Den amerikanska aktiemarknaden är mycket koncentrerad

I det här skedet är riskerna med dålig diversifiering ännu mer uppenbara eftersom den amerikanska marknaden är mycket koncentrerad. Trots att det har talats om en vändning de senaste månaderna visar data för andra kvartalet 2024 att Wall Street har nästan hela sin utveckling att tacka teknikaktier.

"Morningstars amerikanska marknadsindex steg med 3,48% under kvartalet", skriver Bella Albrecht, biträdande datajournalist på Morningstar. "Av dessa 3,48% kom 3,46% från teknologisektorn, vilket är mer än fyra gånger så mycket som den näst bästa sektorn, kommunikationstjänster."

"Jättarna inom artificiell intelligens Nvidia, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms, Alphabet och Broadcom har bidragit med 24,39 procentenheter av de 44,23 procentenheter som marknaden har vunnit sedan början av 2023 (per den 30 juni) och har för närvarande en sammanlagd vikt på 29% i indexet", förklarar Albrecht vidare.

Vikten av de magnifika sju

ETF:er som fysiskt replikerar representativa amerikanska marknadsindex som S&P 500 eller MSCI USA visar en koncentration i de 10 bästa positionerna på cirka 34-35%.

Om vi tar de två största ETF:erna av denna typ, iShares Core S&P 500 USD Acc och Vanguard S&P 500 UCITS, som har 80,86 miljarder respektive 47,59 miljarder i tillgångar, ser vi att toppositionerna i portföljen sett till antal aktier är för båda fyra av Magnificent Seven, nämligen Nvida, Apple, Amazon och Microsoft. Om vi däremot tittar på de aktier som väger tyngst blir listan över teknikjättar längre genom att Alphabet och Meta Platforms finns med. Det enda bolaget i Magnificent Seven som inte finns med på topp 10, men som ligger strax under tolfte plats, är Tesla.

I diagrammet nedan jämför vi iShares ETF med Vanguard ETF när det gäller den procentuella vikten av Magnificent Seven i portföljen. I analysen är det bra att ha i åtanke att portföljernas uppdateringsdatum är olika.

Titta nu på hur de största ETF:erna har presterat, i termer av förvaltat kapital, från toppen av Wall Street till kraschen den 5 augusti. Förlusterna har varit mer än 9% efter vinster på 46% till 48% sedan början av 2023.

En europeisk investerare som har en global aktie-ETF med stora bolag i sin portfölj skulle behöva räkna med en koncentration på mellan 22% och 23% i de 10 största aktierna för mer traditionella instrument. Om man återigen tittar på korgarna för de största ETF:erna (iShares Core MSCI World ETF USD Acc och Vanguard FTSE All-World UCITS) är toppositionerna, sett till vikten av aktier, de stora teknikbolagen som följer trenden med artificiell intelligens.

Koncentrationen av portföljer i de 10 största aktierna är ännu högre i ETF:er med fokus på teknik. Den största i sitt slag i Europa, iShares S&P 500 Info Tech Sect ETF$Acc, har 74,4% av tillgångarna i de tio största positionerna. Den näst största, Xtrackers MSCI World IT ETF 1C, har en koncentration på 68% (uppgifter per den 6 augusti). Vikten av Microsoft, Apple och Nvidia är tvåsiffrig (se diagram nedan).

Diversifiering är fortfarande nyckeln till framgång

Denna analys visar att mixen av globala, amerikanska och teknik-aktie-ETF:er inte garanterar riskspridning på marknader som är så koncentrerade som de är idag. Tvärtom utsätter den dem för de motvindar som blåser på Wall Street.

"Ett av Warren Buffetts mest kända ordspråk är att det är först när tidvattnet drar sig tillbaka som man kan se vem som har simmat naken. Ibland går tidvattnet tillbaka mycket snabbt och oväntat, vilket hände i veckan med den massiva utförsäljningen i Japan och smittan till andra aktiemarknader. Nu har tidvattnet vänt igen, men episoden har gjort att många har blivit helt exponerade för sin nakenhet", säger José Garcia-Zarate, Associate Director för passiva strategier på Morningstar.

"Att lägga alla ägg i samma korg, även om den ser väldigt attraktiv ut, är ingen bra idé. Diversifiering är fortfarande en av de viktigaste principerna för framgångsrika långsiktiga investeringar."

• Denna artikel publicerades ursprungligen på italienska och har översatts med hjälp av AI

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A157,80 USD0,22Rating
Amazon.com Inc185,04 USD-0,78Rating
Apple Inc216,09 USD-2,88Rating
Meta Platforms Inc Class A530,08 USD1,04Rating
Microsoft Corp430,67 USD0,02Rating
NVIDIA Corp116,38 USD-2,28Rating

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar