Vestas rapport: sänkt verkligt värde efter ökade förluster

Aktierna i Vestas är ned 8% denna vecka efter en oplanerad handelsuppdatering på måndagen och kvartalsrapporten nu på morgonen

Matthew Donen 2024-08-14 | 11:01
Facebook Twitter LinkedIn

 

vestas

Vi sänker vårt estimat för verkligt värde marginellt till 180 danska kronor från 186 danska kronor för Vestas (VWS), världens ledande tillverkare av vindturbiner, efter koncernens betydande intäkts- och EBIT-miss i det andra kvartalet jämfört med bolagets konsensus.

Morningstarbetyg för Vestas

• Fair Value Estimate: DKK 180.00
• Morningstar Rating
• Economic Moat: None
 Morningstar Uncertainty Rating: High

 

Vad vi tyckte om Vestas resultat

Som meddelades i ett pressmeddelande måndagen den 12 augusti var drivkraften bakom det svaga resultatet för det andra kvartalet en upprevidering av de planerade kostnaderna för service av den befintliga vindkraftsflottan med 300 miljoner EUR, vilket påverkade både intäkter och rörelseresultat.

Medan den negativa EBIT-marginalen på 15,9% som uppnåddes under andra kvartalet för serviceverksamheten kommer att återgå till normala nivåer under andra halvåret, anser vi att effekterna av högre löneinflation och en ökning av oplanerade utryckningar på grund av dålig turbinprestanda kräver att vi sänker våra lönsamhetsantaganden på medellång sikt för segmentet.

Aktierna anses vara undervärderade och handlas med 12% rabatt jämfört med vårt reviderade estimat för verkligt värde, men vi skulle behöva en större säkerhetsmarginal innan värderingen ser attraktiv ut.

Fortfarande på rätt spår för att nå intäktsmålet för 2024

Orderingången ökade med 54% till 3,6 GW, med stöd av stark efterfrågan på onshore- och offshoreutrustning i Europa och Asien-Stillahavsområdet. Intäkterna minskade med 4% under det andra kvartalet, med stöd av nedgången i serviceverksamheten, men koncernen är fortfarande på väg att nå intäkter på cirka 17 miljarder euro för räkenskapsåret 2024. Prissättningen för vindkraftverken är fortsatt robust, vilket ytterligare stödjer återhämtningen inom Power Solutions-segmentet.

Redovisningsstandarderna kräver att effekten på serviceverksamheten redovisas fullt ut under innevarande kvartal, och därför bör återstoden av året inte likna det nedslående andra kvartalet.

Med detta sagt var påverkan tillräckligt allvarlig för att koncernen skulle sänka sin EBIT-prognos för helåret med 0,5% till 4,5% vid mittpunkten. Om man bortser från bruset kring Vestas serviceverksamhet går vändningen i Power Solutions-affären över förväntan, vilket förklarar varför nedrevideringen av EBIT-prognosen för helåret sannolikt kommer att ligga under den påverkan på 300 miljoner EUR som uppstod under andra kvartalet. Power Solutions-segmentet levererade sitt första kvartalsvisa rörelseresultat sedan 2021 och vi förväntar oss en fortsatt ökning av EBIT-marginalen i takt med att genomförandet av projekt med låg marginal avtar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Vestas Wind Systems A/S159,15 DKK-2,12Rating

About Author

Matthew Donen  är senior aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar