Något högre inflation än väntat i juli - räntesänkning väntas i augusti

Inflationstakten enligt KPIF landade på 1,7% i juli och var därmed något högre än väntat, men fortsatt under 2%-målet

Johanna Englundh 2024-08-14 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

 svensk flagga

Inflationstakten enligt KPI var 2,6% i juli 2024, vilket var samma som i juni. Månadsförändringen från maj till juni var 0,1% enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) kom samtidigt in på 1,7% i juli, vilket är en ökning från juni då den var 1,3%. 

De fyra storbankerna var eniga om att KPIF skulle komma in lägre än 2%, men hade väntat sig en inflationstakt mellan 1,5-1,6%.  KPI väntades landa på 2,4-2,5% i juni. Riksbankens egna prognos var samtidigt en KPIF på 1,8% i juli. 

KPIF är den målvariabel som Riksbanken använder sig av då måttet, till skillnad från KPI, har en fast räntesats vilket innebär att centralbankens räntehöjningar inte pressar upp inflationsmåttet.

Högre boendekostnader bidragande 

Inflationstakten i juli påverkades, likt tidigare månader, framför allt av högre boendekostnader. Främst var det ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter som bidrog till inflationstakten. De stigande boendekostnaderna dämpades dock av lägre elpriser jämfört med juli 2023.

Det har även varit prishöjningar inom livsmedel och alkoholfria drycker, hälso- och sjukvård, restaurangbesök samt andra kostnader för fordon. Även alkoholhaltiga drycker och tobak samt diverse varor och tjänster har ökat i pris i juli.

Utöver de sänkta elpriserna har prisökningarna motverkats av sänkta priser för drivmedel, teleutrustning samt för varor och tjänster inom rekreation och kultur.

Räntesänkning av Riksbanken väntas fortsatt i augusti

Vid Riksbankens senaste möte i slutet på juni öppnades dörren för tre kommande sänkningar innan årets slut. Enligt ekonomer kommer med all säkerhet nästa räntesänkning vid augustimötet. 

"Inflationen i juli endast marginellt under Riksbankens prognos men inget tvivel om att de sänker med 0,25 procentenheter nästa vecka, i linje med vad de kommunicerade i juli", skriver Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, på X. 

Enligt Swedbanks analytiker Carl Nilsson och Jesper Hansson kan dock tecken på en svagare arbetsmarknad driva Riksbanken i en mjukare riktning längre fram och de menar att riskerna för närvarande lutar mot räntesänkningar vid alla återstående möten (4) i år, i motsats till de 3 räntesänkningar som ligger i både Swedbanks prognos och Riksbankens egen räntebana.

"Dagens KPI-rapport innebär en klar inflationshimmel för Riksbanken inför räntebeskedet den 20 augusti. I detta vackra väder räknar vi med att riksbankschef Erik Thedéen och Riksbankens direktion håller kursen och seglar vidare mot de 3 sänkningar de signalerat för resten av 2024", skriver Johan Löf, prognosansvarig hos Handelsbanken, i en kommentar till inflationssiffrorna. 

Även Johan Löf flaggar för att det skulle kunna komma fyra räntesänkningar från Riksbanken innan årsskfitet, om ett bakslag i den pågående ekonomiska vändningen skulle komma. 

För närvarande ligger Riksbankens styrränta på 3,75%, efter en första sänkning med 25 punkter i maj. Nästa räntebesked från Riksbanken väntas på tisdagen den 20 augusti. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar