Bland de tio populäraste fonderna i PPM i juli var det den tredje mest valda fonden AMF Aktiefond Sverige som gav den högsta avkastningen med +4%. Den fond som stigit mest sedan årsskiftet, som också är den näst mest valda fonden, Swedbank Robur Technology hade dock en tuff månad och backade 3%. Sedan årsskiftet är dock fonden upp 27%.
Fakta om PPM
• Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
• Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
• På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
• Fondtorgsnämnden är en nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
• Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
• Det finns för tillfället 430 fonder på fondtorget i PPM
• Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 17,6% 2023
De populäraste fonderna i PPM
Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa.
Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling i tabellen beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årskullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utvecklingen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden.
Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet. Fonden steg 3% i juli.
Teknikaktier tog stryk i jui, Sverigefonder i topp
Under juli blev det en tydlig rockad från månaden innan, då teknik var i topp och Sverigefonder i botten. Efter att ha backat 1% i juni steg AMF Aktiefond 4% i juli och summerar nu en avkastning på +14% sedan årsskiftet. Av fondens 51 aktieinnehav var det Vitrolife (VITR) som stod för den största procentuella uppgången (+32,2%) följt av Addtech (ADDT B) +31,0% och Instalco (INSTAL) +25,6%. I motsatt ände återfanns Hexagon (HEXA B) i botten efter en nedgång på 8,9%, Volvo Car (VOLCAR B) -7,5% och Epiroc (EPI B) -7,2%.
Swedbank Robur Technology, som var den bästa av de populäraste PPM-fonderna i juni efter en uppgång på hela 11%, hade det således tuffare i juli och backade 3%. I portföljen var det BE Semicondoctur (BESI) som backade mest procentuellt, efter ett tapp på 22,0%. Även Micron Technology (MU) och Lotes (3533) hade en tuff månad och backade runt 15% vardera. Sex av fondens 57 aktieinnehav hade dock en tvåsiffrig uppgång, såsom F5 (FFIV), Enphase Energy (ENPH) och Tyler Technology (TYL).
Bland de övriga fonderna var det ganska jämna uppgångar kring 2-3% och sedan årsskiftet har majoriteten av fonderna stigit nära 20%. Swedbank Robur Access Sverige är den fond som stigit minst hittills i år, med en uppgång på 12% i ryggen. De aktier som backat mest procentuellt sett i portföljen sedan årsskiftet är Viaplay Group (VPLAY B) som tappat 40,7%, NIBE (NIBE B) (-32,7%) och SSAB (SSAB B) (-23,2%). Samtidigt är 51 av fondens 91 aktieinnehav upp tvåsiffrigt i år.
2.506 miljarder ligger i PPM
Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.506 miljarder kronor vid slutet på juni 2024, att jämföra med det netto tillförda kapitalet på 878 miljarder kronor. Den kapitalviktad avkastningen, alltså den genomsnittliga årliga utvecklingen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto, låg på 8,6% vid slutet på juni.
Det tillförda kapitalet är pengar från den tillfälliga förvaltningen (inklusive ränta) samt återförda fondavgifter och arvsvinster. Från det tillförda kapitalet har det dragits av för pensionsutbetalningar, myndighetens avgift, samt överföringar till traditionell försäkring. Jämförelsen mellan marknadsvärde och tillfört kapital ger alltså inte en fullständig bild av utvecklingen av de inbetalda pensionsrätterna.