Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk (NOVO B) är den största posten i två av de största fonderna i Morningstars kategori High Dividend European Equity Income, BGF European Equity Income och JPM Europe Strategic Dividend. Men aktien har en direktavkastning på endast 1,5%, vilket är lågt jämfört med andra aktier i sektorn.
Utdelningstillväxt och värdestegring på kapitalet
Så varför föredrar förvaltarna av dessa två stora fonder med utdelningsfokus ett bolag med så låg direktavkastning? För det är det inte bara direktavkastningen som räknas, utan även andra faktorer som utdelningstillväxt och värdestegring. Novo Nordisk är ett av de mest framstående europeiska bolagen när det gäller kapitaltillväxt under de senaste åren, vilket framgår av detta 10-åriga jämförelsediagram med Morningstar Europe NR-index.
Men, och detta är en mindre känd egenskap hos Novo Nordisk, det danska bolaget är också en av sektorns toppresterare när det gäller utdelningstillväxt.
Tabellen nedan visar en jämförelse av Novo Nordisks utdelningstillväxt under olika tidsperioder med utdelningstillväxten för företag i samma sektor.
Att investera i utdelningar i ett företag som har en god historik av utdelningstillväxt kan vara vettigt.
Anta att en investerare hade köpt aktier i Novo Nordisk i augusti 2015 (till 200 DKK per aktie) och fått alla utdelningar fram till idag. Han skulle ha fått cirka 47 danska kronor per aktie, dvs. nästan 25% av det belopp som köptes för 10 år sedan.
Låt oss nu tänka oss att denna investerare i stället för Novo Nordisk hade köpt aktier i Sanofi för samma belopp (10 000 EUR). Under samma period, även om Sanofis direktavkastning är mycket högre än Novo Nordisks, skulle investeraren i form av utdelningar ha fått tillbaka cirka 35% av aktiernas inköpsvärde för 10 år sedan.
Att ett bolag kan höja sin utdelning stadigt, år efter år, är en attraktiv egenskap för utdelningsinvesterare. Men det bör noteras att Novo Nordisk aktie till nuvarande priser handlas till en övervärdering på mer än 50%, jämfört med Morningstars uppskattade verkliga värde.
"Även om vi fortsätter att se Novo Nordisk som ett långvarigt företag med starka immateriella tillgångar kring sin kardiometaboliska verksamhet, tror vi att den förhöjda efterfrågan på fetmaläkemedel och utbudsbegränsningar har drivit aktien över sitt inneboende värde", säger Karen Andersen, läkemedelsanalytiker för Morningstar. Det senaste resultatet för det andra kvartalet "var något under våra höga förväntningar", tillade Andersen.