Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Blandad utveckling för GRANOLAS, förvaltare ser sig om efter andra aktier

Uppkomsten av "GRANOLAS"-aktierna i Europa har lett till jämförelser med USA:s egna Magnificent Seven, men det finns möjligheter utanför gruppen

Christopher Johnson 2024-08-12 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

An LVMH storefront in London

Nämn USA:s Magnificent Seven och snacket om Europas så kallade "GRANOLAS"-aktier är sällan långt efter - i motsats till detta har GRANOLAS dock dragit ner de europeiska aktiemarknaderna i sommar.

Goldman Sachs analytiker myntade begreppet 2020 för att beskriva aktierna i elva stora företag i Europa:

GSK (GSK)

• Roche (ROG)

• AstraZeneca (AZN)

• Novo Nordisk (NOVO B)

• Nestlé (NESN)

• Novartis (NOVN)

• L'Oréal (OR)

• LVMH (MC)

• ASML (ASML)

• SAP (SAP)

Den största skillnaden mellan Magnificent Seven och dessa europeiska motsvarigheter är koncentrationen: i vilken utsträckning investerarnas framgångar blir beroende av antingen specifika företag eller sektorer. Medan Magnificent Sevens framgångar till stor del beror på teknik, spänner GRANOLAS över ett bredare spektrum av sektorer, från lyxvaror till läkemedel. Denna mångfald innebär att GRANOLAS inte alltid rör sig i tandem.

Nicolò Bragazza, associate portfolio manager på Morningstar Wealth, konstaterar att GRANOLAS sedan början av juli har påverkat den europeiska aktiemarknaden negativt på grund av utvecklingen för gruppens största aktie sett till marknadsvärde: Novo Nordisk. Aktierna i det danska läkemedelsbolaget är ned -11% från toppen den 25 juni.

Europas näst största aktie mätt i börsvärde och en annan GRANOLAS-aktie, ASML, sjönk med 16% under samma period, medan ett annat teknikföretag, mjukvarujätten SAP, hjälpte till att motverka detta.

SAP ger stöd åt vacklande GRANOLAS

SAP (SAP), det tyska multinationella mjukvaruföretaget värt 199,3 miljarder pund, var en betydande drivkraft för utvecklingen och uppvisade den högsta avkastningen hittills i år i gruppen på nästan 40%. Företaget har trotsat oddsen genom att slå konkurrenterna WorkSpace och Salesforce på marknaden för företagsappar.

"Sedan början av året har deras bidrag till den europeiska marknadsutvecklingen varit starkt positivt, med teknikaktierna SAP och ASML i spetsen, liksom läkemedelsbolagen, som i allmänhet har kompenserat för den negativa utvecklingen för konsumentaktierna", säger Bragazza.

Trots att SAP annonserade en omstruktureringsplan steg intäkterna med 10% under andra kvartalet, vilket överträffade förväntningarna. I hjärtat av framgången var dess molnverksamhet, vars intäkter hoppade 25% medan försäljningen i sin moln SaaS-division, en annan viktig slagfält gentemot Salesforce, steg 33%.

För Steve Bolton, fondförvaltare för Royal London European Growth Fund med Morningstar Gold Rating, är SAP:s framgångar ett resultat av tekniska förbättringar.

"Teknologi och möjligheten att dra nytta av utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) fortsatte att driva upp investeringarna inom IT-sektorn under andra kvartalet, om än inte i samma takt som under årets första kvartal", säger han.

"SAP drar för närvarande nytta av medvind inom cloud computing och har utsett en ny finanschef 2023 och arbetar hårt för att säkerställa att kostnadsbasen är lämplig, vilket potentiellt kan leda till ökade vinster i framtiden."

Rally för viktminskningsläkemedel stödjer läkemedelsaktier

Förutom teknikaktier var läkemedel GRANOLAS-gruppens mest framstående aktier i år - särskilt när de exponerades för temat diabetes och viktminskning.

"Innovation inom sektorn fortsätter att entusiasmera investerarna när de försöker fastställa marknadens storlek och vilka de troliga vinnarna är", säger Royal Londons Bolton.

Novo Nordisk har hela tiden varit ledande inom detta område tack vare populariteten för sina viktminskningsläkemedel Wegovy och Ozempic. Wegovy har precis godkänts för användning i Kina och bolaget planerar också att investera miljarder dollar i USA för att utöka sin tillverkningskapacitet.

Efter en svår julimånad är bolagets avkastning hittills i år fortsatt hög, 24%, följt av konkurrenterna Novartis (NOVN), Roche (ROG), Sanofi (SAN) och GlaxoSmithKline (GSK).

Novo Nordisk har haft ett försprång på marknaden för viktminskningsläkemedel. Thomas Lemaigre, co-portföljförvaltare för Janus Henderson European Selected Opportunities Fund, som har Morningstar Bronze Rating, anser att Roche är en konkurrent att hålla ögonen på.

"Trots att Roche inte har något läkemedel som för närvarande finns på marknaden för viktminskning, har företaget presenterat vissa fas 1-data i mycket små populationer som visar att de kan ha ett intressant läkemedel mot fetma som kan komma ut på marknaden i slutet av decenniet", säger han.

"Från en positioneringssynpunkt har Roche inte presterat bra och därför tycker folk att den är billig. Det borde vara defensivt, och om du har den här fetmavinkeln på toppen kan det vara värt att titta på. Det förklarar delvis Roches utveckling."

I London är läkemedelsjätten AstraZeneca (AZN) upp 18% hittills i år. Bolaget är den största aktien på Londonbörsen med ett börsvärde på 196,4 miljarder pund. Hittills i år har det överträffat Morningstar UK Index, som avkastade 8%.

GlaxoSmithKline (GSK ) utvecklades samtidigt sämre än konkurrenten AstraZeneca och index, med en avkastning på 6% under samma period. AstraZeneca stärktes av en stark försäljningstillväxt under första halvåret, då intäkterna från cellgiftsläkemedlet Enhertu - som tillverkas i samarbete med Daiichi Sankyo - steg till 19,96 miljarder GBP efter en försäljningsökning på 46%.

Bragazza konstaterar att AstraZeneca och GSK har bidragit positivt till Morningstars brittiska index på årsbasis, men att de också har dragit ned indexets utveckling den senaste månaden. GSK, som fortfarande tyngs av efterdyningarna av den rättstvist som bolaget förlikades i gällande halsbränneläkemedlet Zantac, har bidragit till det negativa sentimentet.

Kinas inbromsning sänker lyxjättarna

De bolag som har utvecklats sämst i GRANOLAS-gruppen har varit de som är mest exponerade mot konsumentsentimentet.

Den franska lyxjätten LVMH, som förra året blev det första europeiska företaget att nå ett börsvärde på 500 miljarder dollar, har fått ett bryskt uppvaknande med en avkastning som hittills i år landar på -12%. På 636 euro handlas det nu nära Morningstar-analytikern Jelena Sokolovas uppskattning av verkligt värde på 650 euro

Will James, portföljförvaltare på Guinness Asset Management, säger att LVMH har lidit på grund av en avmattning i utgifterna för lyxvaror i Kina.

"Det stora problemet för lyxbranschen i allmänhet är att en stor del av tillväxten efter covid-19 drevs av den aspirerande konsumenten", säger han.

"Men i takt med att det har blivit stramare, räntorna har stigit och inflationstrycket har ökat, har folk mindre extra pengar i fickan som de normalt skulle ha kunnat unna sig genom att köpa en plånbok eller en handväska."

Enligt honom har marknaden fokuserat på lyxvaror som gynnas av den växande medelklassen i Kina, men har varit sen med att inse att när räntorna stiger globalt är den aspirerande konsumenten nu mer orolig för hur de ska betala för basvaror.

L'Oreal (OR) och Nestlé (NESN) underpresterade också och rapporterade förluster på -14% respektive -10% i år, medan Morningstars Europaindex steg med 5% under perioden.

Möjligheter inom försvar och banker

Vissa fondförvaltare fokuserar dock inte alls på GRANOLAS, utan håller ett öga på sektorer som inte finns representerade i gruppen.

Christopher Garsten, co-portföljförvaltare för Waverton European Capital Growth Fund med Morningstar Silver Rating, har sökt möjligheter utanför de ledande elva.

"Några av våra bästa aktier har funnits inom försvarssektorn", säger han.

"Det har handlat om allt från en total ovilja att röra dem till att de plötsligt blivit en respektabel investering igen. Dessutom är efterfrågan på deras produkter kraftigt stigande."

Garsten är investerad i den norska försvarskoncernen Kongsberg Gruppen (KOG) och den spanska försvarsmjukvarubranschen Indra Sistemas (IDA0). Båda redovisar en avkastning på 119% respektive 19% hittills i år.

"Kongsberg gör mycket inom missiler och luftförsvarssystem", säger han. "Det gick ganska bra för bolaget före Ukraina, men efter Ukraina steg efterfrågan kraftigt. Vi har också en mindre position i Indra, och vi tror att deras mjukvara kommer att vara en viktig tillväxtfaktor."

Samtidigt ser Thomas Lemaigre på Janus Henderson positiva utsikter från banksektorn, med ett särskilt fokus på italienska och spanska namn.

Milanobaserade UniCredit (UCG) har avkastat 37% hittills i år, och den spanska banken Banco de Sabadell (SAB) har avkastat 55% under samma period, mitt i en pågående uppköpskamp där rivalen BBVA (BBVA ) försöker förvärva den katalanska banken.

"Volymerna när det gäller renovering och nybyggnation i Italien och Spanien går bra, och bankerna är ofta en proxy för de ekonomier de verkar i, och Italien och Spanien har inte klarat sig alltför dåligt", säger han.

"Det har också att göra med durationen och hur länge vi ser att räntenettomarginalen kommer att hålla. I slutändan har dessa banker en mer direkt exponering mot specifika ekonomier."

Bankaktierna i euroområdet avkastade 19% i år fram till den 8 augusti, vilket var betydligt bättre än Morningstars Eurozone-index, som följer utvecklingen på marknaderna i euroområdet i stort och bara steg med 3,7% under samma period.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV ADR662,16 USD0,00Rating
AstraZeneca PLC ADR63,80 USD0,00Rating
Banco de Sabadell SA1,83 EUR0,00
GSK PLC1 303,50 GBP0,00Rating
Indra Sistemas SA ADR4,52 EUR0,00
Kongsberg Gruppen ASA1 242,00 NOK0,00Rating
L'Oreal SA404,60 BGN0,00
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE577,30 EUR0,00Rating
Nestle SA87,53 USD0,00
Novartis AG ADR103,27 USD0,00Rating
Novo Nordisk A/S ADR102,63 USD2,83Rating
Roche Holding AG251,80 CHF0,52Rating
Sanofi SA96,71 USD0,22
SAP SE222,25 EUR1,21
UniCredit SpA171,60 PLN0,00

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar