Efter kraschen, vad händer härnäst för japanska börsen?

Morningstar-rankade fondförvaltare förväntar sig mer volatilitet och en rotation bort från yenkänsliga aktier - men också ytterligare börsuppgångar när utländska köpare återvänder

Christopher Johnson 2024-08-12 | 14:00 James Gard
Facebook Twitter LinkedIn

Mount Fuji

Den japanska aktiemarknaden stod i centrum för den globala utförsäljningen i början av förra veckan, och Nikkei-indexet noterade sitt värsta indexfall någonsin den 5 augusti och tappade 12% på en handelssession. Hur reagerar fondförvaltarna på turbulensen egentligen?

Även om marknadsförhållandena sedan dess har stabiliserats håller marknadsbevakarna nu ett vakande öga på landets aktie- och valutamarknader och penningpolitiken under resten av året.

Den senaste volatiliteten utlöstes av en plötslig förstärkning av den japanska yenen mot dollarn, en teknisk handelsfaktor som kallas "carry trade".

Försäljningen kom efter ett antal år med mycket stark utveckling för japanska aktier, som har gynnats av att den inhemska valutan har nått flera decenniers lägsta nivåer mot dollarn. Diagrammet nedan visar avkastningen i US-dollar under fem år, en period som inkluderar pandemin och uppgången sedan oktober 2022 - en period som har sammanfallit med en ytterligare försvagning av yenen. Majoriteten av de fonder som är tillgängliga för brittiska investerare ligger fortfarande på plus för året, liksom Morningstars Japan-index, som är mindre än 1% högre hittills i år. Ytterligare svaghet på aktiemarknaden kan urholka dessa vinster för 2024.

Richard Kaye, portföljförvaltare för Comgest Growth Japan Fund med guld-rating, var inte alltför oroad över den drastiska utförsäljningen på marknaden. Yenrallyt var "den snabbaste normaliseringen jag kan minnas", sa han till Morningstar. Och han menade att börsraset snarare var en rotation ut ur indextunga sektorer som banker och "yen plays", aktier som är beroende av att den inhemska valutan fortsätter att försvagas.

"Enligt vår uppfattning är det de två föregående åren som var oregelbundna, och de senaste två dagarna är bara en korrigering av detta", tillade han.

Ett köptillfälle för utländska investerare?

Kaye hade tidigare undvikit att köpa japanska bankaktier och hans portfölj är fortfarande inriktad på drivkrafter för förändringar i den sociala infrastrukturen samt leverantörer av viktig teknik från halvledare till komponenter. De stora bolagen som banker och exportörer drabbades av utförsäljningen, men Kaye fokuserar på aktier längre ner på kapitaliseringsskalan.

"Vi har en vikt på cirka 30% i små och medelstora bolag som vi förstärker och som vi förväntar oss kommer att gynnas betydligt av en starkare eller normaliserad yen när de amerikanska räntorna sjunker."

Hiroyuki Ueno, chefsstrateg på kapitalförvaltaren SuMi Trust, menar att nedgången ger en öppning för nya köpare som tidigare inte kunnat ta del av japanska aktier till den senaste tidens höga värderingar.

"Utländska investerare som väntade på att yenförstärkningen skulle avta utnyttjar den nuvarande volatiliteten på marknaden för att komma in på marknaden", säger han till Morningstar.

"Det finns en möjlighet att japanska företag kommer att använda sina stora kassareserver för att inleda återköp av aktier under denna period. Om det blir verklighet kommer det att ge en positiv effekt på marknadssentimentet som har skakats av volatiliteten i augusti".

Det kan också finnas intresse från inhemska köpare, tillägger han. År 2024 höjdes den övre gränsen för skattebefrielseprogrammet NISA, som är som ett ISA i Storbritannien, eller ett ISK i Sverige, vilket utlöste större teckningsflöden till marknaden från japanska privatinvesterare.

Investerare vaknar upp till högre räntor i Japan

För Carl Vine, portföljförvaltare för M&G Japan Fund med en Morningstar Bronze Rating, var volatiliteten på den japanska marknaden ett tecken på att investerarna äntligen hade vaknat upp och insett att räntan inte kommer att ligga på noll för evigt. Bank of Japan höjde räntan i början av augusti, vilket var andra gången i år; tidigare hade den asiatiska centralbanken inte höjt räntan på 17 år.

"Som är typiskt för sådana 'volatilitetsanpassningar' tenderar korrelationerna i både nedgången och återhämtningen att vara mycket höga. Möjligheten för investeraren är då att antingen hitta 'baby med badvattnet'-situationer eller att lägga till portföljbeta", skrev han i en kommentar.

"I vårt fall har vi använt oss av båda metoderna. Vi har lagt till några namn där onödig försäljning var till synes ologisk och enbart relaterad till spridningseffekter. Vi har också lutat blygsamt bort från defensiva namn mot namn som såldes urskillningslöst", säger han.

Vine hade förväntat sig att normaliseringen av räntorna i Japan, efter över två decennier av experimentell politik, skulle leda till marknadsoro.

Han välkomnade dock volatiliteten, som har pressat ned priset på ägande i japanska aktier trots de "robusta fundamenta" som finns på den japanska aktiemarknaden.

Japan: En delad aktiemarknad

James Salter, CIO på Zennor Asset Management och förvaltare av Zennor Japan Fund med neutral rating, skrev i en kommentar att den starkare yenen kommer att leda till en tudelad marknad som kommer att gynna vissa japanska aktier mer än andra.

"Jag misstänker att förra årets 'vinnare' kommer att studsa upp på kort sikt men därefter få kämpa. Många av dessa namn är yenkänsliga och exponerade mot den globala konjunkturcykeln. Vår portfölj förblir dock mycket inhemskt orienterad. Vi kommer att nappa på några befintliga namn som har dragit sig tillbaka, men är medvetna om att skuldnedväxlingen kan ha längre väg att gå."

Han tror dock inte att utförsäljningen och yenens förstärkning kommer att ha någon radikal inverkan på den japanska konkurrenskraften, utan menar att investerare kommer att få bättre tillgång till världsledande företag som genomgår en revolution inom bolagsstyrning till lägre priser.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Comgest Growth Japan JPY Acc1 754,25 JPY-1,45Rating

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar