Guld på nya rekordnivåer, vad ska man göra nu?

Guld slog nya rekord flera gånger under 2024. Att ta hem vinster är en förståelig frestelse, men den gula metallen är en sköld mot framtida kriser.

Valerio Baselli 2024-08-09 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

Oro

Traditionellt sett är en stark dollar och stigande obligationsräntor inte bra för guld (som är en räntefri tillgång).

Ändå har spotpriset på guld uppdaterat sin all-time-high vid flera tillfällen de senaste månaderna. I mars i år nådde guldet nivån 2 160 dollar per uns, vilket aldrig hade uppnåtts tidigare. Kort därefter noterades ett nytt all-time-high på 2 265 dollar i början av april. Den 20 maj nådde guldet sedan en ny topp på 2 435 USD, och den 17 juli översteg spotvärdet för den gula metallen för första gången 2 470 USD per uns.

I dag handlas guldet kring 2.454 dollar, vilket innebär en avkastning sedan årsskiftet på cirka 19%(per den 6 augusti, i dollar).

Detta uppsving orsakades dock inte av finansmarknaderna. Just på grund av den makroekonomiska och monetära dynamiken har investerarnas efterfrågan på guld varit fortsatt svag under de senaste åren. Enligt uppgifter från Morningstar noterade börshandlade handelsvaror (ETC) på ädelmetaller globalt nettoinflöden på endast 54 miljoner USD mellan juli 2023 och juni 2024. Av detta togs 46 miljoner dollar in under andra kvartalet i år, vilket kanske är ett tecken på förnyat investerarintresse för ett sådant rally.

"Uppgången i guldpriset under de senaste månaderna har varit anmärkningsvärd, delvis på grund av att de räntesänkningar som den amerikanska centralbanken Federal Reserve hoppades på inte har materialiserats", förklarar Bert Flossbach, medgrundare av Flossbach von Storch, i en intervju med Morningstar.

"Höga räntor är i allmänhet ett gift för ädelmetallen, så det är inte förvånande att investerarna under första halvåret tog ut cirka 140 ton guld från ETC:er. Precis som tidigare år mer än uppvägdes detta dock av centralbankernas massiva guldköp", fortsätter Flossbach.

"Den uppåtgående trenden i guldpriset går tillbaka till 2022 och faktorerna bakom denna rörelse kan identifieras i den ihållande efterfrågan på smycken, investeringar i fysiskt guld (mynt och tackor) av asiatiska investerare och massiva köp av centralbankerna i tillväxtländerna, och i synnerhet Kina, som vill diversifiera sina valutareserver och därmed minska sin exponering mot den amerikanska dollarn", förklarar Charlotte Peuron, Equity Fund Manager Gold sector på Crédit Mutuel AM, i en kommentar som publicerades den 31 juli 2024.

Guldfrossa för centralbanker i tillväxtländer

Sedan finanskrisen bröt ut 2008 har vi bevittnat ett fundamentalt regimskifte, där centralbankerna successivt omvärderat guldets funktion och relevans i förvaltningen av valutareserver.

Enligt de senaste uppgifterna från World Gold Council ökade den totala globala efterfrågan på guld under andra kvartalet 2024 med 4% på årsbasis till 1.258 ton, vilket är den högsta kvartalsnivån som någonsin registrerats. Den totala efterfrågan understöddes av en hälsosam nivå av OTC-transaktioner (over-the-counter, dvs. utanför reglerade marknader), med en betydande ökning på 53% jämfört med föregående år till 329 ton.

"Stigande OTC-efterfrågan, fortsatta centralbanksköp och avtagande utflöden från guld-ETC:er drev guldpriserna till rekordnivåer under det andra kvartalet 2024", heter det i rapporten.

Enligt en undersökning som också genomfördes av World Gold Council avser 29% av de 70 tillfrågade centralbankerna att öka sina guldreserver under de kommande 12 månaderna, och 81% förväntar sig en ytterligare ökning av centralbankernas guldinnehav.

"Även om Kina, efter 17 månader i rad av köp, verkar ta en paus tror vi att centralbankernas köp kommer att förbli en stödjande faktor, eftersom deras guldreserver fortfarande bara utgör 4-5% av deras valutareserver", kommenterar Charlotte Peuron.

Varför ska man ha guld i portföljen i kristider?

Med tanke på de nuvarande prisnivåerna kanske investerare som är exponerade mot guld undrar om det inte är dags att sälja och inkassera en fin kapitalvinst. Bert Flossbach - som är noga med att klargöra att han "inte har någon kristallkula att se in i framtiden med och anser att kortsiktiga prognoser är opålitliga" - anser att guld i en komplex värld och ett bräckligt finansiellt system bör vara ett viktigt värdemässigt ankare i portföljerna.

"Under de senaste decennierna har i stort sett varje kris bekämpats med mer pengar. Och det är inte troligt att detta kommer att förändras i framtiden", säger Flossbach. "Nästa kris kan drabba euron igen om budgetunderskotten fortsätter att skena iväg och förvärra stressen i eurozonen. EU-kommissionen har nyligen inlett budgetförfaranden mot sju länder. Även USA:s statsskuld överstiger 120% av BNP. Och ingen av presidentkandidaterna är känd för att ha en strikt budgetdisciplin. Så det finns goda skäl att fortsätta devalvera pappersvalutor mot guld."

Guld har faktiskt alltid spelat en diversifierande roll, eftersom det har en omvänd korrelation med andra finansiella tillgångar. Detta innebär att guld, åtminstone i teorin, kan förbättra risk/avkastningsprofilen för en finansiell allokering på medellång till lång sikt. Kort sagt, det är motiverat att ta hem vinster, men ett visst utrymme för guld bör finnas i varje portfölj.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar