Är det läge att köpa, sälja eller behålla Amazon efter rapporten?

Med AWS som återgår till tillväxtläge och en stark position för att möta AI-efterfrågan, här är vad vi tycker om Amazon-aktien

Dan Romanoff 2024-08-09 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn

Amazon Prime

Amazon.com (AMZN ) släppte sin resultatrapport för andra kvartalet den 1 augusti. Här är Morningstars syn på Amazons resultat och utsikterna för aktien.

Vad vi tyckte om Amazons Q2-resultat

• Företagets utsikter för tredje kvartalet låg i linje med vår intäktsuppskattning och var bättre än vår uppskattning av rörelseresultatet. Amazon fortsätter att ta steg i effektivitetsförbättringar i hela nätverket, vilket hjälper till att sänka kostnaderna och förbättra leveranshastigheterna och i slutändan driver ökade inköp av Prime-medlemmar.

• AWS har återgått till tillväxtläge efter att kundernas optimeringsinsatser har upphört, och artificiell intelligens har fångat kundernas uppmärksamhet. Vi anser att dessa trender är förenliga med vår förväntan att AWS är en övergripande viktig långsiktig drivkraft för Amazon. Ledningen noterade redan en affärsbok på flera miljarder från generativ AI. Ännu viktigare är att kunderna har återgått till att migrera nya arbetsbelastningar till molnet. Ledningens kommentarer överensstämmer med Microsofts senaste kommentarer om Azure-verksamheten, och vi tycker att det bådar gott för tillväxten fram till 2026. Det faktum att orderstocken är större än intäkterna och växer snabbare ger oss tillförsikt under de kommande åren.

• Vi tror att Amazon är väl positionerat inom generativ AI och bör gynnas av att tekniken blir allt vanligare. Vi anser att bolagets egenutvecklade chip, Trainium och Inferentia, samt Bedrock och andra AI-relaterade lösningar stödjer denna uppfattning. Ledningen tror att generativ AI kan lägga till tiotals miljarder dollar till intäkterna under de närmaste åren. När det gäller AWS anser vi att migreringen till det publika molnet är en enorm möjlighet och fortfarande befinner sig i ett tidigt skede av utvecklingen, med AWS som den tydliga ledaren. Baserat på den starka efterfrågan på AI planerar Amazon att öka investeringarna i datacenterkapacitet under andra halvåret, då man förväntar sig att investeringarna kommer att överstiga 32,5 miljarder dollar från årets första sex månader.

• De övergripande efterfrågetrenderna har varit oförändrade under det senaste året eller så, och e-handeln visar tecken på konsumentstress. På detaljhandelssidan fortsätter Amazon att rikta in sig på den övergripande kundupplevelsen genom att utöka sitt urval och förbättra leveranshastigheten. Dessa faktorer fortsätter att driva orderfrekvensen och biljettstorlekarna för Prime-medlemmar. Ledningen upprepade att man kan fortsätta att förbättra urvalet och leveranshastigheten samtidigt som man förbättrar marginalerna, vilket vi tycker har varit ganska uppenbart under det senaste året. Företaget bekräftade att konsumenterna fortsätter att handla mindre, söka erbjudanden och fokusera mer på vardagliga varor medan de undviker diskretionära varor med större biljetter. Detta är inte överraskande och utgör fortfarande grunden för våra kortsiktiga uppskattningar.

• Efter en tillbakagång som började i början av juli ser vi aktien som alltmer attraktiv.

Morningstarbetyg för Amazon

• Fair Value Estimate: $195.00
• Morningstar Rating: ★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Uppskattat verkligt värde för Amazon

Med sitt 4-stjärniga betyg anser vi att Amazons aktie är undervärderad jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde på 195 USD per aktie.

Vår uppskattning av verkligt värde för Amazon är 195 USD per aktie, vilket innebär en 2024 företagsvärde / försäljningsmultipel på 3 gånger och en 2% fri kassaflödesavkastning. Vi tycker att multiplar är lite mindre meningsfulla för Amazon, med tanke på de pågående tunga investeringarna och den snabba skalningen som pressar det ekonomiska resultatet. Vi förväntar oss dock att företaget kommer att öka sitt fria kassaflöde avsevärt när det mognar.

Vi tilldelar Amazon en bred ekonomisk vallgrav baserat på nätverkseffekter, kostnadsfördelar, immateriella tillgångar och omställningskostnader. Amazon har stört den traditionella detaljhandeln i mer än två decennier, samtidigt som de också har blivit den ledande leverantören av infrastruktur som tjänst via Amazon Web Services. Denna omvälvning har anammats av konsumenterna och har drivit på förändringar i hela branschen, eftersom traditionella detaljhandlare har investerat kraftigt i teknik för att hålla jämna steg. Covid-19 har påskyndat förändringen, och med tanke på företagets tekniska skicklighet, enorma skala och relation till konsumenterna tror vi att Amazon har utökat sin ledning, vilket vi tror kommer att resultera i en ekonomisk avkastning som ligger långt över kapitalkostnaden under många år framöver.

Finansiell styrka

Vi tror att Amazon är finansiellt sunt. Intäkterna växer snabbt, marginalerna ökar, företaget har en oöverträffad skala och balansräkningen är i gott skick. Enligt vår uppfattning kommer marknadsplatsen att förbli attraktiv för tredjepartsförsäljare, eftersom Prime fortsätter att knyta konsumenterna till Amazon. Vi ser också att AWS och reklam driver den övergripande tillväxten och den fortsatta marginalförstärkningen.

Risk och osäkerhet

Vi tilldelar Amazon Morningstars osäkerhetsbetyg Medium.

Amazon måste skydda sin ledande position inom e-handel, vilket kan vara en utmaning när konsumenternas preferenser förändras, särskilt efter covid (eftersom konsumenterna kan återgå till tidigare beteenden), och när traditionella återförsäljare stärker sin närvaro på nätet. För att upprätthålla en fördel inom e-handeln har bolaget tvingats göra investeringar inom icke-traditionella områden, såsom att producera innehåll för Prime Video och bygga ut sitt eget transportnätverk. På samma sätt måste bolaget också upprätthålla ett attraktivt värdeerbjudande för sina tredjepartssäljare. Vissa av dessa investeringsområden har tidigare väckt frågor hos investerare, och vi förväntar oss att ledningen fortsätter att investera i enlighet med sin strategi, trots periodisk marginalpress från ökade utgifter.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc184,89 USD-0,86Rating

About Author

Dan Romanoff  är en aktieanalytiker på teknik-, media- och telekommunikationsteamet för Morningstar i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar