De bästa europeiska utdelningsaktierna för augusti 2024

Den här månadens artikel fokuserar på fyra europeiska läkemedelsaktier, däribland Novartis och Roche

Fernando Luque 2024-08-09 | 13:46
Facebook Twitter LinkedIn

Cartera de dividendos

Att investera i utdelningar är mer komplicerat än det låter. Du måste inte bara titta på direktavkastningen, utan också på ett bolags utdelningshistorik, dess finansiella styrka och naturligtvis dess värdering.

På Morningstar gör vi detta genom att konstruera specialiserade utdelningsindex och beräkna ett verkligt värde för företagen. Baserat på dessa Morningstar-index (du kan läsa om den metodik som används i slutet av artikeln) har vi valt ut de bästa europeiska utdelningsbolagen.

Juli var en positiv månad för de europeiska utdelningsbolagen. Det index som vi använder som riktmärke för kategorin Europe High Dividend Equity, Morningstar DM Eur Div Yld >2,5% NR, steg med 3,0% i euro medan det bredare europeiska marknadsindexet Morningstar Europe NR steg med 1,5%.

Men vårt urval av de bästa europeiska utdelningsbolagen gjorde ännu bättre ifrån sig, med en genomsnittlig avkastning på 4,7% (se tabellen i slutet av artikeln för varje bolags avkastning).

I vår lista över bolag är detta de 10 bolag som steg mest under förra månaden.

Av de 10 bolagen tillhör fyra finanssektorn. Framför allt utmärker sig de brittiska bankerna Natwest Group och Barclays PLC (BAR), den franska banken Crédit Agricole (ACA) och den italienska banken UniCredit (UCG).

Tabellen nedan visar de europeiska utdelningsaktier på vår lista som utvecklades sämst under förra månaden.

Bilföretag som Stellantis (STLAM), Mercedes Benz Group (MBG), BMW (BMW) och Volkswagen AG (VOW3) dominerar listan.

Läkemedelsaktierna fortsätter att höja sina utdelningar

Augusti är en månad full av nyheter om företagens kvartalsresultat, men det är en mycket tyst månad för utdelningsbetalningar. Vanligtvis betalar företag ut mer än en utdelning under året. De kan dela ut en delårsutdelning som betalas ut till aktieägarna under året och de kan dela ut en slutlig utdelning som betalas ut i slutet av året. Men ett bolag kan också betala en enda utdelning.

Detta är fallet för de flesta av hälsovårdsbolagen på vår lista: Novartis AG (NVN), Sanofi (SAN) och Roche (ROG). Det fjärde bolaget, GSK (GSK), betalar kvartalsvis utdelning. Det är därför en bra tid att titta på utdelningar från denna grupp av företag.

Novartis (NVN)

Novartis betalade en utdelning på 3,30 CHF den 11 mars, jämfört med en utdelning på 3,20 CHF förra året, en ökning med 3,1%. Bolaget har en tradition av att höja sin utdelning år efter år sedan 1996. Till nuvarande priser har det en förväntad direktavkastning på 3,5%, men av de fyrahälsovårdsbolagen på vår lista har det den minst attraktiva värderingen. Nästa utdelning förväntas betalas ut i mars nästa år.

Det är det hälsovårdsbolag som förvaltare av europeiska aktiefonder med hög direktavkastning väljer, och det låg på tredje plats i dessa fonders samlade portföljer i slutet av juni (se tabellen nedan).

Sanofi (SAN)

Det franska företaget betalade en årlig utdelning på 3,76 EUR i maj förra året, en ökning från 3,56 EUR föregående år. Utdelningsökningen i år var 5,6%. Liksom Novartis har Sanofi en lång tradition av att öka sin årliga utdelning, och har höjt den under de senaste 29 åren.

Av de fyra läkemedelsbolagen på vår lista har Novartis den högsta direktavkastningen (4,07%) och har en framträdande position i portföljerna för fonder med hög utdelning (rank 5 av 565 aktier).

Roche Holding (ROG)

Roche är det tredje hälsovårdsföretaget på vår lista som redan har betalat hela sin årliga utdelning. Den 18 mars betalades en engångsutdelning på 9,60 CHF jämfört med 9,50 CHF förra året. Av de 4 bolagen i sektorn har Roche den lägsta direktavkastningen (3,45%), men den mest attraktiva värderingen. Det handlas till ett Price/Fair Value på 0,73, vilket innebär att det är 27% undervärderat enligt Morningstars analytiker.

Liksom Novartis och Sanofi är utdelningstillväxten oklanderlig under de senaste 10 åren, vilket framgår av illustrationen nedan.

GSK PLC (GSK)

Det fjärde bolaget inom hälsovårdssektorn som vi analyserar den här månaden är det brittiska bolaget GSK. Till skillnad från de andra tre betalar GSK utdelning kvartalsvis, vanligtvis i januari, april, juli och november. Den senaste kvartalsutdelningen var 0,15 GBP den 11 juli (i juli 2023 betalade företaget en utdelning på 0,14 GBP).

GSK:s nästa kvartalsutdelning betalas ut den 10 oktober, men för att få den måste investeraren vara aktieägare i bolaget före den 15 augusti 2024. Detta kallas för ex-utdelningsdatum. Utdelningen kommer att meddelas den 31 juli.

GSK:s utdelningshistoria är mer inkonsekvent än sina konkurrenter. Faktum är att vår analytiker Damien Conover anser att GSK:s utdelningar historiskt sett är för höga.

"Under de senaste fem åren har GSK betalat en utdelning på cirka 70% av det normaliserade resultatet, vilket sannolikt har begränsat en del av förmågan att återinvestera i företaget genom både intern forskning och utveckling och externa förvärv av nya läkemedel under utveckling.

"Dessutom verkade 2016 års extrautdelning överdriven och onödig. Efter avyttringen av konsumentgruppen under 2022 sänkte bolaget den totala utdelningen till en nivå som sannolikt är mer lämplig för resultatet."

Tabellen visar aktiens position i indexportföljen eller den sammanslagna portföljen för kategorin European High Dividend Equity.

Nyheter om utdelningar i augusti

2 augusti: British American Tobacco (BATS) betalade en kvartalsutdelning på 58,88 pence per aktie. Ex-utdelningsdatum var den 27 juni.

6 augusti: Koninklijke KPN NV (KPN) betalar en delårsutdelning på 0,068 euro. Ex-utdelningsdatum var den 1 juli.

Den 1 augusti: Ex-utdelningsdag för nästa utdelning från Reckitt Benckiser (RKT) på 80,4 pence som betalas ut den 13 september.

5 augusti: Ex-utdelningsdag för nästa utdelning från ING Groep NV (INGA) som betalas ut den 12 augusti.

8 augusti: Ex-utdelningsdatum för nästa utdelning från Unilever (ULVR) på 36,96 pence som betalas ut den 6 september.

8 augusti: Ex-utdelningsdatum för Barclays (BARC) nästa utdelning på 2,9 pence som betalas ut den 17 september.

8 augusti: Ex-utdelningsdatum för NatWests (NWG) nästa utdelning på 6 pence som betalas ut den 13 september (deklareras den 26 juli).

9 augusti: Ex-utdelningsdatum för nästa utdelning från Koninklijke Ahold Delhaize NV (AD) som betalas ut den 13 september (deklareras den 7 augusti).

15 augusti: Ex-utdelningsdatum för nästa utdelning från Rio Tinto (RIO) på 177 pence som betalas ut den 26 september.

Den 15 augusti: Ex-utdelningsdatum för nästa utdelning från GSK (GSK) på 15 pence som utbetalas den 10 oktober.

15 augusti: Ex-utdelningsdatum för HSBC (HSBA) nästa utdelning på 10 pence som betalas ut den 27 september.

Hur vi valde ut de bästa europeiska utdelningsaktierna

Vi valde först ut alla europeiska aktier som följs av vårt aktieanalysgrupp och som ingår i Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Detta index fokuserar på aktier som konsekvent betalar utdelning och har förmågan att upprätthålla dessa betalningar. Aktierna väljs ut från Morningstar Developed Markets Large Cap Index. Dividend Leaders Index består av de 100 högst avkastande aktierna som uppfyller urvalskriterierna, inklusive ESG-kriterier (Environmental, Social, Governance) baserade på Morningstars Sustainalytics-data.

Vi avrundade sedan listan med europeiska aktier som ingår i minst två av följande tre utdelningsindex: Morningstar Developed Markets Dividend Yield >3% (detta index följer avkastningen på aktier på utvecklade marknader med en utdelningsavkastning på 12 månader som överstiger 3%), Morningstar Developed Markets Dividend Growth (detta index är utformat för att ge exponering mot aktier i Morningstar Developed Markets Index med en historia av oavbruten utdelningstillväxt och förmågan att upprätthålla denna tillväxt) och Morningstar Developed Markets High Dividend Low Volatility (detta index ger exponering mot aktier på utvecklade marknader med hög utdelningsavkastning och stark finansiell kvalitet, samtidigt som det gynnar dem med lägre volatilitet).

Totalt valdes 51 bolag ut i alfabetisk ordning: 

Undrar du över de bäst presterande utdelningsaktierna i Sverige?

Listan hittar du här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Barclays PLC227,65 GBX1,86Rating
Bayerische Motoren Werke AG76,80 EUR2,95
Credit Agricole SA14,40 EUR0,00Rating
GSK PLC1 574,50 GBX-1,84Rating
Mercedes-Benz Group AG59,01 EUR2,43Rating
Novartis AG Registered Shares98,44 CHF0,41Rating
Roche Holding AG267,50 CHF-0,34Rating
Sanofi SA104,12 EUR1,13Rating
Stellantis NV13,95 EUR2,09Rating
UniCredit SpA37,90 EUR1,24Rating
Volkswagen AG Vorz-Inhaber-Akt ohne Stimmrecht93,84 EUR1,32Rating

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar