9 grafer över vad som händer på börsen

Den här månaden: småbolagsrotationen, kommande Fed-sänkningar och kontanter i rörelse

Danny Noonan 2024-08-09 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

illustration klo

Rotation av småbolag

En anledning till att äga tillgångsklasser som andra ignorerar är att det ofta krävs små positiva nyheter för att vinden ska vända.

Småbolag är ett sådant exempel. Stora mängder investerarpengar har mestadels ignorerat småbolag.

Det finns giltiga skäl: underprestation jämfört med stora bolag är det mest uppenbara. Stigande räntor (småbolag har mer skuld med rörlig ränta, vilket blir dyrare när räntorna stiger) har varit en viktig faktor bakom detta. Vi har tidigare nämnt att småbolag kan kännetecknas av de tre U:na: oälskade (unloved), underpresterande och undervärderade.

Från den 10 juli till den 31 juli avkastade småbolag mer än 12%, enligt Morningstars data. En sådan avkastning skulle vara imponerande under ett helt år, för att inte tala om några veckor. Som de säger, det finns veckor när år händer, och det var vad som ägde rum i mitten av juli. Småbolag överträffade stora bolag med cirka 10% för månaden, vilket var den enskilt största månaden med överavkastning sedan december 2000.

graf

Samtidigt har de stora bolagen upplevt något som de inte har gjort på ett tag - en nedgång.
Ttekniktunga Nasdaq hade en topp-till-topp-nedgång på 9% i juli, medan S&P 500 upplevde en nedgång på 5%. Den 24 juli hade S&P 500 dessutom sin första handelsdag med en förlust på mer än 2% på nästan 18 månader. En handelsdag betyder ingenting under en investeringslivstid, men när man lyfter på huven den dagen framträder en nykter bild.
Fyra av "Magnificent Seven"-bolagen sjönk med 5% eller mer den dagen.

graf

Bläcket har tagit slut när det gäller att diskutera hur mycket av marknadens starka utveckling som har drivits av Magnificent Seven. Men detsamma gäller på nedsidan. Nvidia hade en topp-till-topp-nedgång på 23% under 14 handelsdagar i juli.

graf

Naturligtvis skulle vem som helst gärna acceptera den nedgången i Nvidia för de avkastningar som föregick den. Även efter denna nedgång är Nvidia-aktierna fortfarande upp över 100% för året.

Men poängen kvarstår, risk händer snabbt, och det är därför diversifiering är avgörande. Och även om det är trevligt att se fördelarna med diversifiering genom småbolag, förtjänar ingen en parad för några starka veckors resultat.

Frågan blir nu: Har småbolagen gått för långt, för snabbt? Även om svaret är otillfredsställande skulle det vara: Det beror på.

Om du är en daytrader kanske de har det. En tillgångsklass som gick upp 12% på en månad är förmodligen inte det bästa alternativet om du vill tjäna ytterligare 12% nästa månad. Men om du är en investerare som allokerar baserat på sannolikheter och marknadshistoria finns det skäl att tro att detta rally kan ha ett par löparskor på sig.

Till exempel har småbolag nu gått upp med cirka 30% sedan bottennoteringen i oktober 2023.

Om man tittar på andra större lägre cykler i småbolagshistorien har den genomsnittliga uppgången 175 dagar senare varit cirka 45%. Och om du sträcker ut tidshorisonten till 250 dagar har den genomsnittliga uppgången varit cirka 60%.

graf

Med hjälp av data från Carson Group identifierade de dessutom de 10 bästa tvåmånadersperioderna för småbolag någonsin och undersökte den efterföljande avkastningen. Ett år senare var småbolagen högre åtta av nio gånger, med en genomsnittlig ökning på nästan 28%.

graf

Enkelt uttryckt är det möjligt att juli var början på något, snarare än en unik engångshändelse.

Marknaderna prisar in Fed-räntesänkningar

Vad var det som låg bakom denna marknadsrotation? Som alltid förändrade förväntningar på framtiden.

Marknaden ser äntligen Feds räntesänkningar i sikte. Med hjälp av data från CME Group prissätter terminsmarknaden den första räntesänkningen från Fed i september med största sannolikhet.

graf

Terminsmarknaden bedömer nu dessutom att fyra räntesänkningar med 25 punkter fram till slutet av året är det mest sannolika utfallet.

graf

Det finns inga garantier för att detta kommer att hända. Oddsen ändras snabbt när nya data släpps, men de här siffrorna innebär en stor förändring av förväntningarna. För bara några månader sedan uppskattade marknaden en räntesänkning, och nu tror den att fyra kan vara möjliga.

Marknaden reagerade snabbt för att återspegla denna nya information. Det är så här marknader gör: De justerar priserna snabbt när förväntningarna förändras. De väntar inte på att Fed ska tillkännage en räntesänkning i september, utan de återspeglar det i priserna långt i förväg.

Och även om marknaderna rör sig snabbt är det inte säkert att den genomsnittliga investeraren gör det. Ett område av intresse är hur investerare kan reagera om avkastningen på kontanter faller på grund av potentiella räntesänkningar.

Kontanter i rörelse?

Ett fåtal stora aktier som driver marknadens avkastning har utan tvekan varit det mest diskuterade ämnet på marknaderna. Men ett ämne som potentiellt är lika viktigt kan vara räntesänkningarnas inverkan på kontanter.

Varför är det så? Rekordstora summor pengar har strömmat in i penningmarknadsfonder. Förra året var det högsta någonsin för flöden i penningmarknadsfonder. Med hjälp av data från Federal Reserve finns för närvarande mer än 6,4 biljoner dollar i penningmarknadsfonder, en rekordhög nivå.

graf

Investerare som hade varit svältfödda på avkastning i ett decennium före de senaste åren har ivrigt hoppat på den nyfunna avkastningen.

Men när Fed sänker räntorna visar historien att penningmarknadsräntorna sjunker i tandem. Du kan se förhållandet mellan fed-funds-räntan och tremånaders inlåningscertifikat under de senaste 60 åren.

graf

De kramar i princip om varandra. Investerare som har överskott av kontanter bör tänka kritiskt på detta. Om du har kontanter för en kortsiktig händelse, till exempel ett bostadsköp, bör ingenting förändras. Men om du planerade att ta ut kontanter kan det vara dags att sluta planera och vidta åtgärder.

På ett investerarsamtal delade BlackRocks VD Larry Fink nyligen trender som de observerar i investerarnas beteende och nämnde:

"Fler investerare börjar ta nya risker. Investerare som väntar med kontanter har gått miste om stora avkastningar under det senaste året."

Detta är inte ett nytt fenomen. Kontanter känns bekvämt, men det är sällan den säkra hamn som vi uppfattar det som när man tänker på vad som händer över långa tidsperioder. De långsiktiga resultat som många investerare hoppas kunna uppnå kräver sannolikt mer än den avkastning på 5% som penningmarknadsfonder för närvarande erbjuder. Investerarna kommer att behöva ta nya risker, vilket kan förbättra flödena till aktiemarknaderna och fungera som en framtida katalysator som stöder aktier.

Den här artikeln är en kortversion av The Market Minute från Morningstar Wealth. Artikel publicerades ursprungligen på morningstar.com. Om du är intresserad kan du få tillgång till ett fullständigt bildspel med dessa diagram här.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Danny Noonan  är investeringsskribent för Morningstar Investment Management LLC. Han är ansvarig för att producera innehåll för Morningstars finansiella rådgivare.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar