Därför är Carlsberg undervärderad

Därför anser Morningstars analytiker att danska bryggerikoncernen Carlsberg är undervärderad 

Johanna Englundh 2024-08-08 | 15:40
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! I Månadens aktie för augusti ska vi ta en närmare titt på danska bryggerikoncernen Carlsberg som grundades 1847 och i dag har intressen i närmare 150 länder. Carlsberg är det fjärde största bryggeriet i världen och sysselsätter ungefär 45 000 personer vid ca 100 bryggerier.

Och 1996 köpte Carlsberg upp svenska Falcon, och när man sedan köpte Pripps 2001 blev Carlsberg Sveriges största bryggerikoncern, under dotterbolaget Carlsberg Sverige. Andra välkända varumärken under Carlsbergs paraply är Tuborg, Tetley's, Ramlösa och Zingo såväl som licensen i Skandinavien för 7 Up och Pepsi-Cola.

Morningstars analytiker menar att Carlsberg har ett relativt starkt eget varumärke och en portfölj av superpremiumvarumärken som ger goda förutsättningar för fortsatt premiumisering. Utöver detta lyfter analytikern fram att bolaget har starka positioner på ett antal generellt små marknader, framför allt i Skandinavien och västra Kina, men att Carlsberg är en andra rangens aktör på andra större marknader som Storbritannien, Tyskland och Vietnam.

På den negativa sidan lyfter Morningstars analytiker fram övergången till öl med låg eller ingen alkoholhalt som skapar osäkerhet kring volymer och övergången av varumärkeskapital till dessa kategorier, samt att Carlsberg saknar ett dominerande multinationellt varumärke som Heineken eller Budweiser, vilket kan begränsa bolagets skalfördelar.

I den positiva vågskålen nämns å andra sidan bolagets närvaro på de attraktiva marknaderna i Vietnam, Kambodja och Laos och trots att Carlsberg är underindexerat inom premiumsegmenten har bolaget en närvaro med varumärken som Tuborg, 1664 Blanc och Brooklyn, och premiumiseringen av portföljen kan ses som en långsiktig möjlighet.
Carlsberg har inte belönats med någon ekonomisk vallgrav och med ett uppskattat verkligt värde på 970 danska kronor så anses aktien vara undervärderad och handlas för tillfället till en rabatt på 15%.

Kom ihåg att som alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Carlsberg A/S Class B773,00 DKK-1,98Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar