Efter rapporten, är det läge att köpa, sälja eller behålla Apple-aktien?

Med starka förväntningar på iPhone-tillväxt, här är vad vi tycker om Apple-aktien efter kvartalsrapporten

William Kerwin 2024-08-08 | 13:06
Facebook Twitter LinkedIn

Apple logo

Apple (AAPL) släppte sin resultatrapport för det tredje kvartalet den 1 augusti 2024. Här är Morningstars syn på Apples resultat och utsikterna för Apple-aktien.

Vad vi tyckte om Apples resultat för tredje kvartalet

• Vi höjde vår uppskattning av verkligt värde för Apple till 185 USD per aktie från 170 USD. Vår högre värdering återspeglar våra höjda förväntningar på långsiktig iPhone-tillväxt, inklusive vad vi förväntar oss att bli ett starkt tillväxtår under budgetåret 2025, stimulerat av införandet av generativ AI-funktionalitet på de senaste iPhonesna.

• Apple fortsätter att möta motvind för tillväxten i Kina, med upptrappade inhemska smartphone-alternativ som tynger försäljningen.

• Intäkter från tjänster är företagets näst största drivkraft (efter iPhone) och växer med tvåsiffriga tal under räkenskapsåret 2024, vilket vi ser positivt på.

• Trots våra optimistiska förväntningar på en stark uppgraderingscykel för iPhone under räkenskapsåret 2025 fortsätter vi att se aktien som övervärderad. Vi tror att investerare skulle behöva anta en iPhone-tillväxt på nära 20% under räkenskapsåret 2025 för att motivera Apples nuvarande aktiekurs, jämfört med våra förväntningar på närmare 10%.

Morningstarbetyg för Apple

• Fair Value Estimate: $185.00
• Morningstar Rating: ★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Uppskattning av verkligt värde för Apple

Med sitt 2-stjärniga betyg anser vi att Apples aktie är övervärderad jämfört med vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde på 185 USD per aktie.

Vår värdering innebär en justerad pris/vinstmultipel för budgetåret 2024 på 28 gånger, en företagsvärde/försäljningsmultipel för budgetåret 2024 på 7 gånger och en avkastning på fritt kassaflöde för budgetåret 2024 på 4%.

Vi räknar med en genomsnittlig årlig intäktstillväxt på 7% för Apple fram till räkenskapsåret 2028. iPhone kommer att vara den största bidragsgivaren till intäkterna under vår prognos, och vi räknar med 6% tillväxt för iPhone-intäkterna under de kommande fem åren. Vi förväntar oss att detta främst kommer att drivas av ökad försäljning av enheter, med måttliga prisökningar. Vi tror att prisökningarna främst kommer att drivas av högre funktionalitet och en mixförskjutning mot de mer exklusiva iPhone Pro-modellerna.

Apples ekonomiska vallgravsbetyg

Vi tilldelar Apple ett brett ekonomiskt vallgravsbetyg, som härrör från kundbyteskostnader, immateriella tillgångar och en nätverkseffekt. Enligt vår uppfattning sträcker sig Apples iOS-ekosystem som långa klibbiga rankor in i kundernas plånböcker och förankrar kunderna med programvarufunktioner och integration mellan olika enheter som iPhone, Mac, iPad, Apple Watch och mer. Vi ser också en enorm designförmåga hos Apple, mest imponerande från djup integration av hårdvara, mjukvara och halvledare för att skapa de bästa produkterna. Slutligen ser vi en positiv spiral mellan Apples välbärgade kundbas och det stora ekosystemet av utvecklingspartners. Dessa källor ger upphov till stor lönsamhet och avkastning på investerat kapital. Enligt vår uppfattning kan Apple utnyttja dessa källor till fortsatta ekonomiska vinster under de kommande 20 åren, mer sannolikt än inte.

Finansiell styrka

Vi förväntar oss att Apple kommer att fokusera på att använda sitt enorma kassaflöde för att återföra kapital till aktieägarna och samtidigt öka sin nettoskuldsättningsgrad på medellång sikt. Apple har en fantastisk balansräkning, med en nettokassa på 51 miljarder dollar per september 2023. Ledningen har lagt fram ett mål att bli kassaneutral så småningom, utan någon fastställd tidtabell. Vi förväntar oss inte att bolaget når detta mål under de kommande fem åren, men att det utvecklas mot det. Sedan Apple tillkännagav målet 2018 har bolaget minskat sin nettokassa med mer än hälften, från över 100 miljarder dollar.

Risk och osäkerhet

Vi tilldelar Apple ett medelhögt osäkerhetsbetyg. Vi ser företagets största risk som dess beroende av konsumentutgifter, för vilka det finns stor konkurrens och cyklicitet. Apple löper en ständig risk för disruption, precis som iPhone disrupterade BlackBerry på den spirande smartphonemarknaden. IPhone kan bli utmanövrerad av en ny enhet eller "superapp". Vi ser dock att företaget försvarar sig mot denna risk genom att introducera nya formfaktorer (som en klocka och ett headset för augmented reality) och sälja ett ekosystem av programvara och tjänster ovanpå hårdvaran.

Apple optimister säger

• Apple erbjuder ett expansivt ekosystem av tätt integrerad hårdvara, mjukvara och tjänster, vilket låser in kunder och genererar stark lönsamhet.
• Vi gillar Apples övergång till egen chiputveckling, som vi tror har påskyndat produktutvecklingen och ökat differentieringen.
• Apple har en fantastisk balansräkning och skickar stora mängder kassaflöde tillbaka till aktieägarna.

Apple pessimister säger

• Apple är beroende av konsumenternas utgifter och preferenser, vilket skapar cyklicitet och öppnar upp företaget för störningar.
• Apples leveranskedja är starkt koncentrerad till Kina och Taiwan, vilket öppnar upp företaget för geopolitisk risk. Försök att diversifiera till andra regioner kan pressa lönsamheten eller effektiviteten.
• Tillsynsmyndigheter har ett vakande öga på Apple, och nyligen införda regleringar har minskat delar av Apples ekosystem.

Subscribe to Our Newsletters

Sign up Now

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc220,69 USD1,80Rating

About Author

William Kerwin  är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar