"Vi underviktar teknikaktier eftersom de är dyra"

Video: Nicoló Bragazza, portföljförvaltare på Morningstar Investment Management, om varför han föredrar kommunikations- och defensiva aktier efter börsraset

Christopher Johnson 2024-08-08 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Christopher Johnson: Välkommen till Morningstar. Idag har jag med mig Nicolo Bragazza, Associate Portfolio Manager på Morningstar Investment Management, i studion. Nicolo, tack så mycket för att du är här med mig. Min första fråga till dig är, vad har lett till att marknaden faller?

Nicolo Bragazza: Jag tror att vi verkligen talar om ett drama i tre akter här, för det började först med att Bank of Japan oväntat höjde räntan. Sedan var det andra steget att Fed var lite mer duvaktig än vad marknaden förväntade sig. Och sedan avslutades veckan med en mycket nedslående jobbrapport. Och så orsakade dessa tre saker tillsammans den marknadsförsäljning som vi såg på grund av rörelserna på den japanska yenen. För det första, avvecklingen av carry trades och därmed effekterna av skulder på teknikaktier och aktier med höga värderingar mer generellt.

CJ: Och när det gäller teknikaktier, skulle du kunna hävda att teknik- och AI-bubblan kanske till slut har spruckit?

NB: Först och främst är det svårt att säga om det finns en bubbla eller inte i AI-aktier och det beror på att dessa företag, till skillnad från tidigare, till exempel dotcom-bubblan, genererar intäkter och vinster, till skillnad från de tidigare exemplen på en teknikbubbla. Men vi kan definitivt säga att värderingarna är mycket höga för närvarande och därför är dessa företag mycket exponerade mot marknadssentimentet, vilket vi har sett under de senaste veckorna.

CJ: Och vilka sektormöjligheter ser du på kort och lång sikt till följd av utförsäljningen?

NB: Ja, för närvarande är vi i våra multiassetfonder generellt positionerade med en längre duration än vanligt, särskilt i de mest konservativa portföljerna som vi har varit ett tag. Vi har haft en position, en dedikerad position till den japanska yenen också eftersom vi trodde att värderingen, växelkursen för valutan inte längre återspeglade de faktiska fundamenta för den. Vi har också, och det har vi haft under en längre tid, haft en undervikt i teknikaktier, särskilt på grund av de mycket höga värderingar som vi finner där. I stället för teknikaktier föredrar vi kommunikationstjänster som sektor i USA. Vi anser att dessa bolag har mer attraktiva värderingar med liknande tillväxtmöjligheter framöver. Och vi gillar också de defensiva aktierna mer generellt och särskilt allmännyttiga företag som har ökat under de senaste veckorna på grund av minskningen, de sjunkande räntorna som vi har sett över hela linjen.

CJ: Och jag ville bara också fråga dig om brittiska aktier. Det verkar som om de inte drabbades så hårt jämfört med andra globala marknader. Så vad hände där också?

NB: Ja, det är alltid svårt att dra slutsatser om den brittiska marknaden eftersom det är en samling stora globala företag, alltså företag som genererar intäkter utomlands som ingår i detta index och som kommer från väldigt olika sektorer. Generellt kan vi säga att den brittiska marknaden som helhet har en stark exponering mot hälsovård och dagligvaror. Och dessa sektorer tenderar att klara sig ganska bra när det sker en recession som leder till utförsäljning av aktier eller när det sker en förändring av sentimentet på marknaderna.

CJ: Och efter nedgången, vad tror du att Federal Reserve kommer att göra härnäst? De har nästan blivit inringade i ett hörn.

NB: Ja, så Federal Reserve har levererat ett mer duvaktigt budskap vid det senaste mötet. Vi tror att Fed generellt sett förmodligen kommer att sänka i september. Men jag tror inte att en sänkning i september är en radikal förändring. Om de hade sänkt i dag skulle det ärligt talat inte göra någon stor skillnad. Jag tror att det bara handlar om att vänta på det och det kommer att hända förr eller senare.

CJ: Finns det något annat du skulle vilja berätta som jag inte har tagit upp i intervjun?

NB: Jag tror att det viktigaste är att fokusera på lång sikt. Vi är värderingsdrivna investerare och vi fokuserar på lång sikt. Så när vi ser så stora rörelser på marknaden är det viktigt att fundera på om något har förändrats, först och främst ur ett fundamentalt perspektiv. Och om inte, kanske det kan vara en intressant ingångspunkt på grund av bättre värderingar jämfört med den tidigare fasen på marknaden.

CJ: Nicolo, tack så mycket för att du är här med mig.

NB: Tack Chris för att du bjöd in mig.

CJ: Det här är Christopher Johnson från Morningstar UK.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar