Novo Nordisk rapport: Wegovy-leveranser och obesitas-pipeline i fokus

Resultatet för andra kvartalet kom in under förväntan, men vi behåller våra estimat för verkligt värde på Novo Nordisk 

Karen Andersen, CFA 2024-08-08 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

novo flags

Vi behåller våra estimat för verkligt värde på 600 DKK/86 USD för den läkemedelsjätten Novo Nordisk (NOVO B) efter ett resultat för det andra kvartalet som var något under våra mycket höga förväntningar, men inte tillräckligt för att väsentligt påverka våra helårsförväntningar.

Morningstarbetyg för Novo Nordisk

• Fair Value Estimate: DKK 600
• Morningstar Rating: ★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Vad vi tyckte om Novo Nordisks rapport

Novo Nordisks intäkter ökade med 25% i fasta valutakurser, med 32% tillväxt för GLP-1-diabetes (främst Ozempic) och 37% tillväxt för GLP-1-fetma (Wegovy). Ledningen höjde något sin förväntade försäljningstillväxt för 2024 med 2 procentenheter i mitten till 22%-28% i fasta valutakurser (från ett tidigare intervall på 19%-27%).

Exklusive en nedskrivning relaterad till en misslyckad studie av hjärt-kärlläkemedlet ocedurenone ökade ledningens förväntningar på rörelseresultattillväxten för 2024 med cirka 4 procentenheter, och vi anser att företaget ser ut att vara på väg att producera ett solidt tvåsiffrigt resultat i linje med mittpunkten i vägledningen under andra halvåret.

Novo Nordisk aktie ser övervärderad ut

Vi tror fortfarande att Novos GLP-1-verksamhet inom olika terapeutiska områden kommer att nå en topp på över 70 miljarder USD 2031, även om vi är mindre säkra på dess förmåga att växa bortom patentutgången 2032 för semaglutid, molekylen i Ozempic och Wegovy.

Även om vi fortsätter att se Novo Nordisk som ett företag med stora möjligheter och med starka immateriella tillgångar kring sin kardiometaboliska verksamhet, tror vi att den höga efterfrågan på fetmaläkemedel och utbudsbegränsningar har drivit aktierna över deras inneboende värde. I vår prognos för fetma väger vi uppsidan från potentiellt positiva data senare i år för monlunabant och CagriSema mot nedsidan från dålig följsamhet och ökad konkurrens vid horisonten.

Accelererande prisnedgångar vid horisonten

Vi räknar med att prisnedgångarna kommer att accelerera på fetmamarknaden i takt med att fler patienter med privat försäkring och Medicaid får tillgång till läkemedlen. Nya data från flera utmanare ser ut att konkurrera med data för Wegovy och Eli Lillys Zepbound, och vi tror att lanseringar under 2027-29 kan börja urholka marknadsandelarna och sätta ytterligare press på priserna.

Vi är mest oroade över Novos förlitan på peptidtillverkning, vilket kräver betydande kapacitet för färdigställande och större volymer om man avser att lansera en oral version av semaglutid (det är fortfarande oklart om man kommer att lansera denna produkt vid fetma, trots positiva fas 3-resultat). Konkurrenter som Lilly, Roche, Structure och AstraZeneca har program för orala småmolekyler som skulle vara mycket enklare att tillverka i stor skala.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AstraZeneca PLC1 598,00 SEK-0,75
AstraZeneca PLC ADR78,58 USD0,06Rating
Eli Lilly and Co904,97 USD-0,13Rating
Novo Nordisk A/S Class B882,20 DKK-2,35Rating
Roche Holding AG268,40 CHF0,83Rating
Structure Therapeutics Inc ADR38,26 USD-0,47

About Author

Karen Andersen, CFA  Karen Andersen, CFA, is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar