Färska inflationssiffror för Sverige väntas onsdagen den 14e augusti, och samtliga storbanker förväntar sig att inflationen fortsatt kommer ligga under Riksbankens målnivå på 2%
"Utsikterna för inflationen är gynnsamma och stora delar av den höga tjänsteinflationen i maj reverserades i juni, där särskilt de höga hotellpriserna i maj reverserades helt. Tjänstepriserna väntas generellt sett bli något lägre i juli och trots att de är något förhöjda jämfört med trenden före pandemin har tjänsteinflationen bromsat in från nästan 7% i mitten av förra året till mindre än 3,5% i juni", skriver SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren och ekonom Marcus Widén inför inflationssiffrorna.
Hur hög kommer inflationen vara i juli?
Efter att KPIF-inflationen föll tillbaka oväntat mycket i juni väntas nu en liten uppstuds för juli. KPIF, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, väntas landa på 1,5%-1,6% i juli. Under juni låg inflationstakten enligt KPIF på 1,3%.
"Livsmedelspriserna stiger normalt i juli och priserna på utrikesresor höjs ofta under sommarsemestern, medan sommarrean innebär att priserna sjunker på andra varor än livsmedel", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Anledningen till att KPIF kommer stiga jämfört med juni hänför Torbjörn Isaksson till fluktuationer i energipriserna och förklarar att elpriserna föll i juli i år, men betydligt mindre än för ett år sedan. Chefsanalytikern ser inte att inflationen kommer överraska på uppsidan i juli, utan snarare att det finns risk att den kommer komma in lägre än väntat:
"Det finns indikationer på att livsmedelspriserna höjts mindre än väntat. Dessutom kan priserna på vissa tjänster komma att sänkas mer än väntat efter de kraftiga prisökningarna under våren."
Swedbank höjer dock ett varningens finger för priserna på taxiresor samt tv-, film- och musiktjänster som de menar var påfallande svaga i juni och tillsammans kapade 0,13 procentenheter från månadstakten.
"Åtminstone de senare tror vi vänder upp igen i juli", skriver analytiker Carl Nilsson i swedbanks veckobrev.
Betydligt lägre inflation än väntat i juni
Inflationstakten enligt KPI landade på 2,6% i juni 2024, en nedgång från maj då den var 3,7%. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) landade samtidigt på 1,3%. De fyra storbankerna var eniga om att KPIF skulle komma in lägre än 2%, men inte så lågt som utfallet blev. De hade väntat sig en KPIF på 1,5%-1,8% i juni.
KPI-inflationen på 2,6% var den lägsta noteringen sedan september 2021 och KPIF-inflationen landade under Riksbankens 2-procentsmål för första gången sedan sommaren 2021.
"Juni-siffrorna stärker vår syn att inflationen kommer att ligga kvar under 2%-målet under en längre period", skrev Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i samband med inflationssiffrorna för juni.
Inflationstakten i juni påverkades framför allt av högre boendekostnader, vilket främst berodde på ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter. De stigande boendekostnaderna dämpades något av lägre elpriser jämfört med juni 2023, och prisnedgångar på drivmedel och teleutrustning.
Kommer Riksbanken sänka räntan i augusti?
Vid Riksbankens senaste penningpolitiska möte i juni lämnades styrräntan oförändrad, men dörren öppnades för tre sänkningar innan årets slut. Samtliga fyra storbanker är överens om att nästa räntesänkning kommer komma i augusti, men hur många som följer därefter råder det skilda meningar om.
"Riksbanken kommer med stor sannolikhet att sänka räntan i augusti även om den överraskande nedgången i juli skulle vända. Skulle kärninflationen ligga kvar under målet kommer direktionen troligen att sänka räntebanan och signalera totalt tre räntesänkningar under andra halvåret i år", skriver exempelvis SEB.
Enligt Johan Löf, prognosansvarig hos Handelsbanken, innebär den stigande oron för de ekonomiska utsikterna i USA - och därmed den globala tillväxten - och de ökade förväntningar om räntesänkningar som detta för med sig, tillsammans med den för närvarande tama svenska inflationen, att det inte finns någon större avvägning för Riksbanken inför mötet i augusti.
"Den svenska ekonomin gynnas av en sänkning och inflationsrisken är begränsad. Endast ett extremt duvaktigt beslut skulle få kronan på fall", skriver Johan Löf.
Handelsbanken räknar med räntesänkningar i augusti och september, men sedan en paus i november innan en fjärde sänkning i december som tar styrräntan till 3%. I september 2025 ser banken att räntan når deras bedömning om neutral ränta, 2,25%.
Att det skulle bli en så kallad "dubbelsänkning" i augusti, alltså att Riksbanken skulle sänka räntan med 50 punkter i stället för 25 punkter, ser Swedbanks analytiker Carl Nilsson som osannolik. Även Nordea förutspår en sänkning om 25 punkter, och spår sänkningar i samma takt vid samtliga resterande möten i år.