Magnificent Seven-aktierna faller, värderingarna ser "mer intressanta" ut

Efter det senaste börsfallet är två av de mega-cap-aktier som ledde marknaden uppåt undervärderade.

Bella Albrecht 2024-08-07 | 13:01
Facebook Twitter LinkedIn

Apple logo at product launch

Efter att ha fört marknaden till nya toppnivåer i början av juli har de megacap-teknikaktier som kallas "Magnificent Seven" fått marknaden att falla med en utförsäljning som inleddes i slutet av förra veckan. Men lägre priser kommer med mer attraktiva värderingar, och två av dessa aktier handlas nu i undervärderat territorium.

Morningstar US Market Index har fallit med 6,3% sedan början av augusti. The Magnificent Seven - Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Apple (AAPL), Meta Platforms (META) , Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA) och Tesla (TSLA) - var bland de 10 aktier som var mest ansvariga för den totala marknadens nedgång på torsdag och fredag. På bara tre dagar sjönk Tesla med 14,3% och Nvidia med 14,2%.

Kombinationen av höga värderingar och en alltför koncentrerad marknad skapade en miljö som var förberedd för en utförsäljning, enligt Eric Compton, chef för aktieanalys på Morningstar: "Vi tyckte att Nvidia, Apple, Meta och Tesla var 12-30% övervärderade för bara två veckor sedan, medan Alphabet, Microsoft och Amazon var rättvist värderade. Vi såg inget som såg billigt ut."

Eftersom värderingarna har blivit mer attraktiva har två av Magnificent Seven - Microsoft och Amazon - blivit undervärderade enligt Morningstars analytiker. Amazon sjönk till 4-stjärnigt territorium på fredagen efter att ha backat 8,8%.

"Värderingarna börjar se mer intressanta ut, men totalt sett är tekniksektorn fortfarande inte superbillig", säger Compton. "Många av de namn som har sålts av har ofta börjat komma tillbaka till våra verkliga värden eftersom de redan såg dyra ut innan."

Han noterar att utförsäljningen har varit "lite mer koncentrerad till halvledarrelaterade namn, medan mjukvarunamn har sett lite mer motståndskraft. Detta är en motsats till vad vi har sett under den senaste tiden, då halvledarna sköt i höjden och överträffade allt".

Magnifika sju drar aktiemarknaden lägre

Från början av 2023 till den senaste toppen i det amerikanska marknadsindexet den 16 juli avkastade marknaden 50,2% kumulativt. I täten för uppgången gick Nvidia, som steg med 765,2% och bidrog med 7,5 procentenheter till börsuppgången. Microsoft och Apple steg med över 80% vardera och bidrog med över 4 procentenheter till marknadens avkastning. De tre näst största var Amazon, Alphabet och Meta, som var och en bidrog med över 2 procentenheter.

Den trenden har vänt. Sedan den 16 juli har indexet sjunkit med 8,6%, och Magnificent Seven stod för nästan hälften av förlusten. Nvidia var den största förloraren under de senaste tre dagarna, då aktien föll med 14,2% och minskade avkastningen på Morningstar US Market Index med 0,8 procentenheter. Näst största sänke var Amazon, som föll 13,9% och drog ned avkastningen med 0,5 procentenheter efter att bolaget rapporterat den 1 augusti.

Sammantaget stod Magnificent Seven för 2,4 procentenheter av nedgången på 6,3% för det amerikanska marknadsindexet sedan början av augusti. Andra anmärkningsvärda förlorare inkluderar Intel (INTC), som sjönk 34,6% efter svaga resultat för andra kvartalet, JPMorgan Chase (JPM), som sjönk 8,4%, och Broadcom (AVGO), som sjönk 11,6%.

Intäkterna till stor del positiva

Nedgången på aktiemarknaden har sammanfallit med rapportsäsongen för andra kvartalet. Under denna tid har fokus för mycket av Magnificent Seven återigen varit artificiell intelligens.

"De flesta av Magnificent Seven är också knutna till AI-tåget, på ett eller annat sätt", säger Compton. "Även om det inte bara har varit negativa resultat för AI under den nuvarande rapportsäsongen har vi sett en fortsatt betoning av 'vi kommer att fortsätta att spendera' från bolagen, medan investerarna börjar ifrågasätta när avkastningen på denna investering kommer att materialiseras och hur bra avkastningen kan bli."

Så här sammanfattar Compton Morningstars syn på de sju magnifika bolagens resultat (minus Nvidia, som rapporterar den 28 augusti):

• Microsoft: Solid vinst. Vi höjde vårt estimat för verkligt värde och gillade de accelererade Azure-relaterade intäkterna. Marknadsreaktionen var dämpad.

• Alphabet: Stabila annonsintäkter och tillväxt för Google Cloud.

• Amazon: Resultatet motsvarade i stort sett förväntningarna. AWS är fortsatt starkt.

• Tesla:Vinsten missade konsensus. Marknadsreaktionen var negativ.

• Meta: Höjde sin capex-guide till den höga änden av tidigare vägledning. Företaget betonade att det kommer att fortsätta spendera 2025. Annars förblev intäktstillväxten och annonsutgifterna friska.

• Apple: Vi höjde vår uppskattning av verkligt värde. Apple har fortfarande att göra med en avtagande iPhone-försäljning och ser fram emot 2025 för en ny modellansering och en ökning av försäljningen.

Är någon av de magnifika sju aktierna köpvärda?

Av de sex aktier som hittills har rapporterat resultat för andra kvartalet såg fem sina uppskattningar av verkligt värde höjas, medan Tesla inte såg någon förändring. Det lämnade fyra rättvist värderade, medan Apple är övervärderat och Microsoft och Amazon är undervärderade.

Med Microsofts aktie nära 400 USD per aktie är det i 4-stjärnigt territorium och handlas med 19% rabatt mot sin uppskattning av verkligt värde på 490 USD. Amazon-aktien är också i 4-stjärnigt territorium och handlas nära 160 USD per aktie, en rabatt på 17% jämfört med dess verkliga värdeuppskattning på 195 USD.

Compton belyser också Adobe (ADBE), Palo Alto Networks (PANW), NXP Semiconductors (NXPI) och CrowdStrike (CRWD) som undervärderade teknikbolag för investerare att överväga.

Här är mer av vad Morningstar-analytiker tycker om Magnificent Seven.

Alphabet

• Morningstarbetyg: 3 stjärnor
•Uppskattning av verkligt värde: 182.00 USD

Direktör för aktieanalys Michael Hodel höjde Alphabets uppskattning av verkligt värde till 182 USD från 179 USD efter andra kvartalets resultat. "Solid tillväxt i annonsintäkter under andra kvartalet motsäger uppfattningen att Alphabet tappar fotfästet i sökbranschen", säger han. "Dessutom accelererade tillväxten i Google Cloud-verksamheten igen och nådde den snabbaste takten på 18 månader eftersom AI-verktyg ökar bredare molnadoption."

Amazon.com

• Morningstarbetyg: 4 stjärnor
•Uppskattning av verkligt värde: 195,00 USD

Amazon (AMZN) såg sin uppskattning av verkligt värde höjas till $ 195 per aktie från $ 193. "Företagets utsikter för tredje kvartalet överensstämde med vår intäktsuppskattning och var bättre än vår uppskattning av rörelseresultatet", säger senior aktieforskningsanalytiker Dan Romanoff. "Förändringarna i vår modell är blygsamma men centrerar kring fortsatta lönsamhetsförbättringar på kort sikt. Amazon fortsätter att ta steg i effektivitetsförbättringar i hela nätverket, vilket bidrar till lägre kostnader och förbättrade leveranshastigheter, och i slutändan driver ökade inköp av prime-medlemmar. Efter en tillbakagång som började i början av juli ser vi aktien som alltmer attraktiv."

Apple

• Morningstarbetyg: 2 stjärnor
• Uppskattning av verkligt värde: 185,00 USD

Aktieanalytiker William Kerwin höjde Apples (AAPL) uppskattning av verkligt värde till 185 USD från 170 USD, på grund av en ökning av iPhone-intäkterna på medellång sikt. "Vi fortsätter att förvänta oss en stark intäktstillväxt under budgetåret 2025 när användare uppgraderar sina iPhones för att dra nytta av Apples generativa artificiella intelligensfunktioner, vilket kräver den senaste och bästa hårdvaran", säger han.

"Vi förutspår nu en tvåsiffrig intäktstillväxt för iPhone under räkenskapsåret 2025 och ytterligare ett starkt år med intäktstillväxt under räkenskapsåret 2026. iPhone-intäkterna är fortfarande den främsta drivkraften för Apples resultat. Vi ser det som grundbulten till företagets muromgärdade trädgårdsekosystem av hårdvara, mjukvara och tjänster, vilket ligger till grund för vår breda vallgrav och långsiktiga tillväxtuppsats. Vi fortsätter dock att se aktier som övervärderade. Apples nuvarande aktiekurs innebär närmare 20% iPhone-intäktstillväxt under budgetåret 2025, vilket vi ser som högt med tanke på motvind för tillväxt i Kina och långsammare uppgraderingscykler för konsumenttelefoner.

Meta Platforms

• Morningstarbetyg: 3 stjärnor
• Uppskattning av verkligt värde: 450.00 USD

Meta såg sin uppskattning av verkligt värde höjas till 450 USD från 400 USD. "Meta fortsätter att leverera solida resultat bland stark efterfrågan på digital reklam samtidigt som de investerar aggressivt i AI-relaterad infrastruktur, teknik och produkter", säger Hodel.

"Företaget stramade åt sin investeringsprognos till den övre änden av sina tidigare förväntningar och sa att investeringstillväxten kommer att vara 'betydande' 2025. Meta upprepade att de tror att den datorkapacitet som de bygger kan användas för olika uppgifter, med flexibiliteten att skifta vart de bästa möjligheterna dyker upp, en liknande syn som Alphabet har delat. Vi är inte övertygade om att Meta kommer att tjäna stark avkastning på sin infrastrukturinvestering, men vi förväntar oss att företaget kommer att fortsätta att generera starkt kassaflöde oavsett vilken riktning AI tar. Vi var också nöjda med att företaget behöll sin utgiftsprognos för året.

Microsoft

• Morningstarbetyg: 4 stjärnor
• Uppskattning av verkligt värde: 490.00 USD

Romanoff höjde Microsofts uppskattning av verkligt värde till 490 USD per aktie från 435 USD på grund av den accelererande Azure-tillväxten. "I ett resultatsamtal som var fullpackat med nya datapunkter kring efterfrågan på artificiell intelligens, som var imponerande, enligt vår åsikt, var den enskilt viktigaste punkten vägledning som kräver att Azure-intäkterna accelererar under andra halvåret när den nuvarande kraftiga investeringen i datacenterkapacitet kommer online", säger Romanoff. "Därför höjde vi våra estimat för intäktstillväxten på medellång sikt, och vi justerade också upp våra lönsamhetsantaganden baserat på en genomgående god utveckling och stabila utsikter. Intäkterna styrdes återigen av kapacitetsbegränsningar i datacenter och flera fickor av svaghet i Europa. Aktien är något ned efter stängning efter den senaste tidens nedgång, men vi ser aktien som attraktiv."

Nvidia

• Morningstarbetyg: 3 stjärnor
• Uppskattning av verkligt värde: 105,00 USD

Nvidia rapporterar resultatet för andra kvartalet den 28 augusti. Efter resultatet för det första kvartalet i maj skrev aktiestrategen Brian Colello: "Nvidia rapporterade återigen ett fantastiskt kvartalsresultat och gav investerarna ännu bättre förväntningar för det kommande kvartalet, eftersom företaget fortfarande är den tydliga vinnaren i tävlingen om att bygga ut generativ artificiell intelligens. Vi uppmuntras av ledningens kommentar om att efterfrågan på de kommande Blackwell-produkterna bör överstiga utbudet fram till kalenderåret 2025, och vi ser inga tecken på att AI-efterfrågan heller kommer att sakta ner."

Tesla

• Morningstarbetyg: 3 stjärnor
• Uppskattning av verkligt värde: 200,00 USD

Aktiestrateg Seth Goldstein behöll Teslas uppskattning av verkligt värde på 200 USD per aktie efter resultat för andra kvartalet som ligger i linje med hans förväntningar. "Teslas resultat för andra kvartalet var till stor del i linje med vår syn på årets kadens", säger Goldstein. "Tesla-aktierna sjönk med 8% i efterhandeln. Vi tror att marknaden reagerar på att resultatet kom in under FactSet-konsensusuppskattningar, liksom ledningens brist på detaljer för två viktiga tillväxtprojekt: det prisvärda fordonet och den kompletta självkörningen."

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A157,71 USD0,16Rating
Amazon.com Inc185,15 USD-0,72Rating
Apple Inc216,21 USD-2,83Rating
Meta Platforms Inc Class A530,93 USD1,20Rating
Microsoft Corp430,49 USD-0,02Rating
Tesla Inc227,55 USD-1,19Rating

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar