Novo Nordisk faller efter nedslående resultat för andra kvartalet

Aktierna i läkemedelsjätten sjunker efter att ha presenterat en nettovinst som var svagare än väntat samtidigt som utsikterna för rörelseresultatet sänktes. 

Johanna Englundh 2024-08-07 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

novo nordisk

Aktierna i den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk (NOVO B) föll på onsdagen efter att bolaget rapporterat ett nettoresultat på 20,05 miljarder danska kronor för det andra kvartalet, vilket var under prognoserna. En sammanvägd LSEG-prognos hade räknat med att siffran skulle landa på 20,9 miljarder danska kronor, medan Bloombergs konsensus låg på 22,6 miljarder danska kronor.

Bolagets aktiekurs sjönk till 859 DKK, en förlust på över 3%, efter att ha varit ned nästan 7% i den tidiga handeln. Dagens kursnedgång motsvarar ett förlorat börsvärde på cirka 129,5 miljarder DKK, vilket är i paritet med det totala börsvärdet för den svenska storbanken Handelsbanken. 

Även resultatet före räntor och skatt kom in under prognoserna och uppgick till 25,93 miljarder danska kronor jämfört med 26,86 miljarder danska kronor för LSEG och 27,36 för Bloomberg.

Morningstarbetyg för Novo Nordisk

• Uppskattning av verkligt värde: 600 DKK
• Morningstars betyg
• Ekonomiskt motiv: Bred
• Morningstars osäkerhetsbetyg: Hög

Dessutom trimmade Novo Nordisk sina utsikter för rörelseresultatet för helåret 2024 och sade att tillväxten nu förväntades komma in mellan 20% och 28%, snarare än det tidigare förväntade intervallet 22% till 30%.

Viktminskningsläkemedel missar prognoserna

"Utvecklingen är på gränsen till i linje med förväntningarna, men sammansättningen är en besvikelse där både Wegovy och Ozempic missar estimaten rejält. Detta uppvägdes av att Rybelsus utvecklades bättre än väntat, men även av äldre läkemedel som Victoza och Saxenda. Produktmixen är minst sagt inte vad vi förväntade oss", skriver Stifel i ett analytikerbrev.

Trots de trimmade vinstutsikterna höjde Novo Nordisk sina förväntningar på försäljningstillväxten igen på onsdagen, och förutspår nu en tillväxt på 22% till 28% vid konstanta växelkurser för helåret 2024, upp från den tidigare uppskattningen på 19% till 27%.

"Medan Wegovy-missen kommer att få uppmärksamhet på kort sikt noterar vi att volymtrenderna stärks med bevis som stödjer att den ökande GLP-1-användningen ökar", skriver Citi i en analyskommentar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Novo Nordisk A/S Class B882,20 DKK-2,35Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar