Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bästa & sämsta fonderna: Ädelmetaller & småbolag dominerade juli

Tvåsiffriga uppgångar för ädelmetallfonder och ett antal småbolagsfonder i topp, medan flera teknikfonder trillade ned till botten. 

Johanna Englundh 2024-08-07 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

 

trofe

Juli visade sig vara ännu en positiv börsmånad, med storbolagsindex OMXS30 som steg 1,6% och Morningstars Sverigeindex som var upp 2,8%. Det globala indexet Morningstar Global steg även det, och summerade en uppgång på 3,2% räknat i svenska kronor för juli. 

Genomsnittsavkastningen för de 768 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för juli landade på 2,31%. 710 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar hela 92,4% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 18,9%. 

Under månaden fick vi ta del av en betydligt lägre inflation än väntat på hemmaplan, men även den amerikanska inflationen kom in lägre än förväntat. ECB kom med räntebesked och lämnade som väntat räntan oförändrad, och nu riktas blickarna mot en kommande sänkning i september. Utöver detta inleddes rapportsäsongen för det andra kvartalet, med rapporter från flera teknikjättar och europeiska storbolag.

Juli bjöd även på ett parlamentsval i Storbritannien, ett parlamentsval i Frankrike, att Kamala Harris blev demokraternas kandidat i USA och ett mordförsök på Trump.

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick bäst i juli dominerade ädelmetallfonder med tvåsiffriga uppgångar, medan flera teknikfonder noteras i botten. 

Bästa fonderna i juli: Ädelmetaller glänste som mest 

Ett återkommande tema på topplistan detta år är ädelmetallfonder, och juli är inget undantag då AuAg Silver Bullet och AuAg Gold Mining intar första och andraplatsen efter uppgångar på över 12%. Under juli nådde guldpriset en ny rekordnivå på 2481 USD per troy ounce medan silver var uppe på 31,69 USD per troy ounce som högst. 

"I vår Outlook för 2024 ser vi ett guldpris på 2 475 USD i slutet av året, vilket motsvarar +20% uppgång. Nu har vi redan i juli passerat detta mål och de flesta storbanker, med JPMorgan i spetsen, har nu priser som 2 500 och 2 600 USD som mål för året. Att vi skulle ha ett lägre mål än de kommersiella storbankerna känns lite märkligt, så kanske måste vi fundera på att höja målet", resonerar Eric Strand, förvaltare och grundare AuAg Fonder i månadsbrevet för juli. 

Sektorfonden Space Fund, som investerar i bolag som är verksamma inom rymdindustrin samt som producerar varor eller tjänster relaterade till rymdindustrin, steg 11,6% i juli och lyckades därmed klättra upp på plus sedan årsskiftet. De innehav som steg mest under månaden var amerikanska AST SpaceMobile, Planet Labs och Spire Global, med uppgångar på +80,3%, +38,2% och +30,1% vardera i svenska kronor. 

Bland övriga fonder i topplistan noteras en trend av amerikanska och globala småbolagsfonder. Under månaden skedde en så kallad rotation till småbolagsaktier från storbolag. En stor del av uppgångarna i småbolagsaktierna har drivits av förväntningarna på att Federal Reserve snart kommer sänka räntorna. 

Sämsta fonderna i juli: Hedgefond och teknik i botten 

Samtidigt innebar utförsäljningen av amerikanska storbolagsaktier att teknik- och storbolagsfonder, som har legat bekvämt i toppen under större delen av året på grund av AI-trenden, tappade mark. Dessa fonder ansluter sig till Kina-strategierna, som ligger kvar i botten av resultatlistorna efter nyheten om en avtagande kinesisk ekonomisk tillväxt.

De amerikanska börserna hade totalt sett en stökig månad i juli och föll närmare 10% på bara ett par veckor. Amerikanska teknikjättarna, som dominerat börsuppgångarna senaste året, föll på sina kvartalsrapporter då investerarna började oroa sig för framtida avkastningar på alla de miljarder som bolagen plöjt ned i AI-investeringar. 

Bland teknikfonderna i bottenlistan noteras Sveriges största fond, Swedbank Robur technology, som förvaltar strax över 161 miljarder kronor. De innehav som föll mest under månaden var BE Semiconductor (-22,0%), Micron Technology (-15,4%) och Lotes (-14,8%)

Sämst gick det dock för Adrigo Small & Midcap L/S, som är en aktivt förvaltad aktiehedgefond som framförallt placerar i nordiska små och mellanstora bolag, med ett börsvärde på mindre än 80 miljarder kronor, som backade 6,4% i juli. Det bolag som föll mest var svenska hälsovårdsbolaget BioArctic med -29,9% och norska konsumentdefensiva bolaget Atlantic Sapphire med -29,7%. 

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar