Palantirs rapport: AI-momentum lyfter försäljning och guidning

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för aktien efter ett fantastiskt resultat för andra kvartalet, aktien är nu dyr med skyhöga förväntningar

Malik Ahmed Khan 2024-08-06 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir earnings

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Palantir (PLTR) till 19 dollar från 16 dollar efter att företaget rapporterade ett fantastiskt resultat för andra kvartalet och höjde sin topline- och lönsamhetsvägledning för räkenskapsåret 2024.

Morningstarbetyg för Palantir

Fair Value Estimate: 19 USD

• Morningstar Rating

• Economic Moat: Smal

• Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt hög

Vad vi tyckte om Palantirs rapport

I efterhand fångade några av våra tidigare uppskattningar, även om de var över konsensus, inte helt AI-momentumet som lyfte Palantirs kommersiella försäljning. Vi fortsätter att vara optimistiska om företagets AI-möjlighet som en djupt inbäddad spelare i rummet med många års erfarenhet av att arbeta med stora kommersiella och statliga kunder. Vi tror också att företagets ökande lönsamhet är ett bevis på den attraktiva enhetsekonomin som är inbyggd i sin mjukvaruaffär, med en omsättningstillväxt som långt överstiger ökningen av rörelsekostnaderna.

Ur värderingssynpunkt, även om våra framåtblickande uppskattningar vittnar om vår optimism om namnet, är vi fortfarande skeptiska till den överflödiga värderingen som Palantir handlas till. Även utan att ta hänsyn till den kraftiga ökningen av företagets aktiekurs efter börsstängning är Palantir fortfarande det dyraste mjukvaruföretaget i vår täckning, med ett företagsvärde/försäljningsmultipel på cirka 20 gånger. Vi skulle varna investerare att med de skyhöga förväntningarna som bakas in i företagets nuvarande värdering kan varje liten bula på vägen krossa aktiekursen.

Palantirs försäljning under andra kvartalet uppgick till 678 miljoner USD, en ökning med 27% jämfört med föregående år och mer än 27 miljoner USD före vår tidigare uppskattning på 651 miljoner USD. Företagets framgång på den kommersiella marknaden i USA fortsätter att imponera på oss, med en försäljning från detta segment som ökade med 55% jämfört med året innan till 159 miljoner USD och med ett antal kommersiella kunder i USA som ökade till 295, upp från 161 för ett år sedan. Vid sidan av styrkan hos de kommersiella kunderna var Palantirs försäljningstillväxt till myndigheter inte heller obetydlig, med en ökning på 23% jämfört med föregående år till 371 MUSD. På lång sikt förväntar vi oss att Palantir kommer att dra stor nytta av att både regeringar och företag utökar sin användning av AI i sina organisationer.

Palantirs AI-bootcamps imponerar

På en framåtblickande basis verkar Palantirs verksamhet stark. Företagets fakturering och RPO, eller återstående prestationsåtaganden, expanderade med 19% respektive 42% jämfört med året innan. Vi ser styrkan i dessa framåtblickande mått som ett bevis på den starka underliggande efterfrågan på Palantirs lösningar. Nya kunder ansluter sig till Palantir i en rasande takt och vi ser att de stannar kvar under lång tid på grund av de höga kundbyteskostnader som är inbyggda i Palantirs plattformar.

I takt med att intresset för AI har ökat under de senaste kvartalen har företagen ansträngt sig för att hitta nya användningsområden för att utnyttja AI inom sina organisationer. Palantir såg detta som en möjlighet att visa upp sina befintliga AI-kapaciteter för både kommersiella och statliga kunder. Företagets boot camps, som i huvudsak är flerdagarsevenemang som hjälper potentiella kunder att se vad de praktiskt kan uppnå med sin Artificial Intelligence Platform, eller AIP, har varit ett bra verktyg i sin arsenal. Istället för att investera kraftigt i försäljning, vilket förutom att vara kostsamt också är tidsineffektivt eftersom säljare vanligtvis behöver tid för att komma igång, fungerar företagets bootcamps som spetsen på deras go-to-market-spjut.

Även om vi ursprungligen var skeptiska till hur framgångsrik en boot-camp-ledd försäljningsrörelse kunde vara, skulle vi vara försumliga att inte notera att företaget landade 96 erbjudanden med ett totalt kontraktsvärde, eller TCV, på mer än 1 miljon dollar under andra kvartalet. Även om det är osannolikt att alla dessa affärer härrörde från företagets boot camp-kanal, blev vi imponerade av de illustrativa exemplen som Palantir tillhandahöll av kunder som tecknade stora affärer med företaget inom några veckor efter att ha deltagit i ett boot camp.

Företagets bootcamp-ledda försäljningsmodell hjälpte också företaget att hålla ett lock på rörelsekostnaderna och därmed förbättra sin lönsamhet väsentligt jämfört med för ett år sedan. Palantirs justerade rörelsemarginaler uppgick till 37% för andra kvartalet, upp från 25% för ett år sedan. Eftersom vi lägger företagets framgång med sin boot-camp-ledda försäljningsmodell ovanpå den attraktiva enhetsekonomin som den kan generera från befintliga kunder, ser vi ytterligare marginalexpansion för Palantir på lång sikt när företaget skalar upp.

Palantirs framgångar inom AIP är inte begränsade till nya kunder. Företagets net retention, som är ett mått på ett företags förmåga att sälja till befintliga kunder, utvecklas också i rätt riktning. Nettobehållningen för andra kvartalet var 114%, upp från 110% för ett år sedan och 111% förra kvartalet.

Tjurfallet för Palantir-aktien

För investerare som är intresserade av vilka antaganden man måste göra för att komma inom slående avstånd från Palantirs nuvarande värdering, tittade vi också på ett hypotetiskt tjurfall där den kommersiella försäljningen fortsätter att accelerera på kort sikt eftersom företagets AIP lockar massiva mängder affärer från befintliga och nya kunder. I detta scenario modellerar vi en femårig CAGR på 26%, jämfört med vår bas-case femåriga CAGR för topplinjen på 22%. Tillsammans med en högre omsättningstillväxt under en längre tid modellerar vi också in en ännu mer robust långsiktig marginalexpansion för Palantir i detta scenario. Sammantaget resulterar vårt bull case i en uppskattning av verkligt värde på 26 USD bara något under företagets aktiekurs efter börsstängning.

Körsbäret ovanpå ett bra resultatresultat var att Palantir höjde sina utsikter för återstoden av räkenskapsåret 2024. Företagets uppdaterade vägledning kräver 2024-försäljning och justerat rörelseresultat på 2.75 miljarder USD och 970 miljoner USD, båda vid mittpunkten för vägledning, upp från 2.68 miljarder USD och 874 miljoner USD tidigare. Med en stark efterfrågan i ryggen, särskilt på den amerikanska kommersiella sidan, förväntar vi oss att Palantir överträffar dessa reviderade uppskattningar och modellerar försäljningen och det justerade rörelseresultatet för 2024 över företagets vägledning.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A36,47 USD2,46Rating

About Author

Malik Ahmed Khan  är aktieanalytiker hos Morningstar Research Services LLC

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar