Ingen panik: Det är inte 2022 igen

Även om vi rekommenderade investerare att undervikta aktier 2022, är förhållandena mycket annorlunda 2024.

Dave Sekera, CFA 2024-08-06 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

illustration med klocka och grafer

Aktiemarknaden har tagit en plötslig och skarp vändning nedåt i augusti efter att det breda rallyt verkade få slut på bensin i juli. Marknadens nedgång verkar vara en kombination av svagare ekonomiska fundamenta än väntat - särskilt jobbrapporten för juli - och negativa tekniska faktorer.

Med tanke på att marknadsvärderingen handlades över en sammansättning av vår uppskattning av verkligt värde är vi inte nödvändigtvis förvånade över att se denna försäljning. Även om utförsäljningar som denna är ovanliga så händer de ibland och inte en anledning till panik.

Som långsiktiga investerare ser vi marknadsstörningar som en lämplig tidpunkt att ombalansera från övervärderade kategorier och sektorer och rotera till undervärderade områden. I våra marknadsutsikter för tredje kvartalet rekommenderade vi till exempel "Långsiktiga investerare gör bäst i att minska sina positioner i tillväxt- och kärnaktier, som börjar bli stretchade, och återinvestera intäkterna i värdeaktier, som handlas med en attraktiv säkerhetsmarginal."

När vi blickar framåt ser vi fortsatt att den bästa portföljpositioneringen är att övervikta områden som handlas till kraftiga rabatter jämfört med sina inneboende värderingar. Dessa områden inkluderar värdeaktier och småbolagsaktier, liksom undervärderade sektorer som fastigheter, energi och traditionell kommunikation.

Utsikterna för 2024 jämfört med 2022 - vad är annorlunda idag?

I vår marknadsutsikt för augusti 2024 noterade vi att vårt mått på pris/rättvist värde hade toppat på 1,07 i mitten av juli (en av våra högsta avläsningar sedan 2010), nära där marknaden toppade i slutet av 2021. I vår marknadsutsikt för 2022 rekommenderade vi investerare att undervikta aktier, eftersom marknaden skulle kämpa mot fyra huvudsakliga motvindar: stigande inflation, stigande räntor, avtagande ekonomisk tillväxt och Federal Reserve som stramar åt penningpolitiken. När dessa motvindar utspelade sig under 2022 föll aktiemarknaden så mycket som 22% innan botten nåddes i oktober.

Även om vårt mått på pris/verkligt värde i slutet av juli var 1,03, vilket motsvarar en premie på 3% jämfört med en sammanvägning av våra värderingar, anser vi idag att investerarna bör behålla en marknadsviktad position i sina portföljer. Situationen nu är mycket annorlunda än den 2022. Av dessa fyra faktorer är tre för närvarande medvind och endast en förblir motvind.

Inflationen

Sedan toppen i mitten av 2022 har inflationen varit stadigt nedåtgående, och våra amerikanska ekonomiteam räknar med att den kommer att fortsätta att dämpas i år och sjunka under Feds mål på 2% 2025.

Ränteutvecklingen

Räntorna steg från 1,50% till över 4,00% 2022, men vi förutspår nu att de långa räntorna befinner sig i en flerårig nedåtgående trend. Vi räknar med att den 10-åriga amerikanska statsobligationen kommer att ligga på i genomsnitt 3,75% 2025, 3,00% 2026 och bottna på 2,75% 2027.

Lättare penningpolitik

År 2022 inledde Fed en av de snabbaste och brantaste penningpolitiska åtstramningarna sedan 1980-talet för att bekämpa inflationen. Med en inflation i en stadigt nedåtgående trend kan centralbanken lätta på den monetära bromsen och börja sänka räntorna. Vi räknar med att Fed sänker minst två gånger i år och att styrräntan sjunker till intervallet 3,00-3,25% i slutet av 2025.

digram

Takten i den ekonomiska tillväxten

Av de fyra motvindarna under 2022 är det bara den långsammare ekonomiska tillväxten som kvarstår under andra halvåret 2024. Även om den senaste jobbrapporten var svagare än väntat, fortsätter våra amerikanska ekonomiteam att förvänta sig en mjuklandning och förutser inte en recession på kort sikt.

Vi räknar med att den ekonomiska tillväxten saktar in i slutet av året och stagnerar under första halvåret 2025. Under andra halvåret nästa år räknar vi dock med att ekonomin kommer att ta fart i takt med att effekterna av den lättade penningpolitiken börjar slå igenom i den reala ekonomin.

Vad ska en investerare göra idag?

Stadigt som hon går. Den breda aktiemarknaden handlas bara lite över verkligt värde, och vi förespråkar därför att investerarna positionerar sig med en marknadsvikt inom ramen för sina långsiktiga mål för tillgångsfördelningen mellan aktier och räntebärande tillgångar. Eftersom den ekonomiska tillväxttakten förväntas avta under de närmaste kvartalen kan aktiemarknaderna bli alltmer volatila i sommar och nedgångar kan ge en möjlighet att återgå till överviktade aktiepositioner.

Inom aktier ser vi fortfarande den bästa värderingen i värdekategorin och i småbolag. Undervärderade sektorer att övervikta är bland annat fastigheter, energi och kommunikation. Inom dessa sektorer anser vi dock att det fortfarande är viktigt att välja enskilda aktier.

Övervärderade sektorer att undervikta är bland annat industri, defensiva konsumentvaror, teknologi och finans. Men även inom övervärderade sektorer finns det ofta många undervärderade möjligheter för de investerare som är villiga att lägga ner tid på att leta efter dem.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Dave Sekera, CFA  Dave Sekera, CFA, is chief U.S. market strategist for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar