Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Hur man väljer de bästa europeiska bioteknikfonderna

Vi rankar bioteknikfonder efter resultat, konsekvens, risk, volatilitet, risk/avkastning och avgifter

Fernando Luque 2024-08-06 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

biotech lab

Varje vecka analyserar vi en kategori av fonder i ett försök att identifiera de bästa produkterna baserat på en rad kvantitativa kriterier.

Den här veckan har turen kommit till kategorin bioteknikaktier.

Även om bioteknikfonderna under 2022 drabbades hårdare än marknaden som helhet, har kategorin återhämtat sig ganska mycket under de senaste åren och särskilt under de senaste månaderna, i skuggan av centralbankernas förväntade räntesänkningar, vilket vi kan se i detta jämförande diagram.

Analysen nedan är en rent kvantitativ process.

Tanken är inte att ge en köprekommendation utan att hjälpa investerare att välja sina fonder enligt de kriterier som de anser vara viktigast. Vi kommer enbart inkludera fonder med mer än fem års avkastningshistorik.

De bästa aktiefonderna inom biotekniksektorn

Baserat på dessa kriterier finns det sex fonder som uppfyller kraven.

Jag kommer att jämföra dessa fonder med avseende på prestation, konsekvens, risk, volatilitet, risk-avkastning och kostnader så att var och en kan välja sin bästa kandidat enligt de kriterier som de anser vara viktigast.

Uppgifterna har beräknats per den 30 juni 2024.

1) Vilka är de bästa fonderna efter resultat?

Detta är den 5-åriga resultatrankingen.

2) Vilka är de bästa fonderna sett till konsekvens?

För att analysera fondernas stabilitet har jag delat upp de senaste fem åren i 25 perioder om 36 månader och rangordnat de sex fonderna efter relativ utveckling: den fond som har utvecklats bäst under en viss period får sex poäng, den näst bästa fem poäng osv. Men jag kommer att lägga större vikt vid de senaste uppgifterna än vid de äldsta. Därför multiplicerar jag den senaste rankingen med 25, den näst senaste med 24 och så vidare. Jag kommer att göra en sluträkning genom att lägga ihop de 25 poängen (den högsta poängen är 1 950) och jag kommer att ta fram en ranking baserad på denna slutpoäng.

3) Vilka är de bästa fonderna med avseende på volatilitet?

Vi kan också rangordna fonderna efter volatilitet under de senaste fem åren. Rankningen har upprättats genom att ge den högsta rankningen till fonden med lägst volatilitet. Inte för att det nödvändigtvis är en fördel för fonden att ha låg volatilitet, men denna rangordning gör det möjligt för alla att välja den fond som bäst passar deras riskpreferens.

4) Vilka är de bästa fonderna med avseende på risk?

Förutom volatilitet kan man också mäta risk genom att beräkna den maximala förlust som fonden har lidit under en viss tidsperiod. Detta är rankningen för maximal förlust under fem år.

5) Vilka är de bästa fonderna sett till avkastning/risk?

Det är också viktigt att analysera fonderna inte bara med avseende på avkastning och risk var för sig, utan också med avseende på avkastning-risk. För detta ändamål har jag upprättat en femårig Sharpekvot-ranking. Ju högre kvot, desto bättre.

6) Vilka är de billigaste fonderna?

Slutligen kan vi inte förbise kostnaderna för fonden. Nedan följer en rangordning efter total fondavgift.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Morningstar Spain och har översatts med hjälp av AI.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar