Magnifika 7: Vad vi tycker om teknikjättarnas rapporter

Här är vad våra analytiker tyckte om Teslas, Alphabets, Amazons, Apples, Metas och Microsofts rapporter.

Sunniva Kolostyak 2024-08-06 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

Meta logo

Sex av de "Magnificent Seven" amerikanska teknikaktierna har rapporterat sina resultat för andra kvartalet. Här är vad våra analytiker tyckte om resultaten.

Boomen för artificiell intelligens har varit central i Magnificent Seven-rapporterna i år och en stor del av deras framgång på aktiemarknaden. Men på senare tid har deras aktiekurser varit mycket volatila. Oron ökar för att den amerikanska ekonomin är på väg in i en avmattning och det har utlöst en utförsäljning. Alla ögon riktas nu mot Federal Reserve, ekonomisk data och resultatrapporten från Nvidia (NVDA), som kommer i slutet av augusti.

Tesla (TSLA) och Alphabet (GOOGL) var de första att rapportera, men den stora rörelsen denna resultatsäsong stod Amazon (AMZN) för, som föll 11% efter att ha släppt sin rapport förra veckan.

Apple – Verkligt värde höjs på iPhone-förhoppningar

Morningstarbetyg för Apple

• Fair Value Estimate: $185.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Vi höjde vår uppskattning av verkligt värde för Apple (AAPL) till 185 USD från 170 USD efter att ha höjt vår iPhone-intäktsprognos på medellång sikt. Vi fortsätter att förvänta oss en stark intäktstillväxt under räkenskapsåret 2025 när användare uppgraderar sina iPhones för att dra nytta av Apples generativa artificiella intelligensfunktioner, vilket kräver den senaste och bästa hårdvaran. Vi förutspår nu en tvåsiffrig intäktstillväxt för iPhone under räkenskapsåret 2025 och ytterligare ett år med stark intäktstillväxt under räkenskapsåret 2026.

Prognosen för septemberkvartalet innebär en intäktstillväxt på cirka 5% jämfört med föregående år, inklusive en tvåsiffrig intäktstillväxt för tjänster. För att möta denna guidning förväntar vi oss att iPhone-intäkterna ökar med låga ensiffriga tal. Vi förväntar oss att lanseringen av Apples iPhone 16-serie kommer att ske i september och driva starkare tillväxt under räkenskapsåret 2025, som börjar i oktober. Enligt vår uppfattning bör företagets svit av generativa AI-funktioner, kallad Apple Intelligence och tillkännagavs i början av juni, driva konsumenterna att uppgradera till nya modeller.

Läs William Kerwins analys.

Amazon – Höjt verkligt värde men aktier föll

Morningstarbetyg för Amazon

• Fair Value Estimate: $195.00
• Morningstar Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: High 

Vi höjer vår uppskattning av verkligt värde för Amazon (AMZN) till 195 USD per aktie från 193 USD efter att företaget rapporterade solida resultat för andra kvartalet. Företagets utsikter för tredjer  kvartalet överensstämde med vår intäktsuppskattning och var bättre än vår uppskattning av rörelseresultatet. Förändringarna i vår modell är blygsamma men centrerade kring fortsatta lönsamhetsförbättringar på kort sikt. Efter en tillbakagång som inleddes i början av juli ser vi aktien som alltmer attraktiv.

De övergripande efterfrågetrenderna är oförändrade sedan ungefär ett år tillbaka, med e-handel som visar tecken på konsumentstress. Intäkterna under andra kvartalet ökade med 10% jämfört med föregående år. Lönsamheten under andra kvartalet var imponerande, med ett rörelseresultat på 14,7 miljarder dollar, jämfört med den övre delen av guidningen på 14,0 miljarder dollar. Detta resulterade i en rörelsemarginal på 9,9%, jämfört med 5,7% för ett år sedan.

Läs Dan Romanoffs analys.

Meta – Höjt verkligt värde, aggressiva AI-investeringar

Morningstarbetyg för Meta Platforms

• Fair Value Estimate: $450.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Hög

Meta Platforms (META) fortsätter att leverera solida resultat bland stark efterfrågan på digital reklam samtidigt som man investerar aggressivt i AI-relaterad infrastruktur, teknik och produkter. Företaget skärpte sin investeringsprognos till den övre delen av sina tidigare förväntningar och sa att investeringstillväxten kommer att vara "betydande" 2025. Intäkterna ökade med 22% till 39.1 miljarder dollar under andra kvartalet och slog den höga änden av ledningens prognos. Rörelsemarginalen höll sig stabil med föregående kvartal på 38%, upp från 29% för ett år sedan.

Meta upprepade att man tror att den datorkapacitet som den bygger kan användas för olika uppgifter, med flexibiliteten att skifta vart de bästa möjligheterna dyker upp, en liknande syn som Alphabet har delat. Vi är inte övertygade om att Meta kommer att tjäna stark avkastning på sin infrastrukturinvestering, men vi förväntar oss att företaget kommer att fortsätta att generera starkt kassaflöde oavsett vilken riktning AI tar. Vi var också nöjda med att företaget behöll sin kostnadsprognos för året. Vi ökar vår uppskattning av verkligt värde till 450 USD från 400 USD. Vi fortsätter att förvänta oss att AI:s största inverkan på företaget kommer från förbättringar som tekniken ger till användarupplevelsen och annonsörernas förmåga att nå riktade målgrupper.

Läs Michael Hodels analys.

Microsoft – Höjt verkligt värde, acceleration av molntillväxt

Morningstarbetyg för Microsoft

• Fair Value Estimate: $490.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Microsoft (MSFT) fortsätter att leverera med starka resultat för tredje kvartalet och överträffade både våra topp- och bottenlinjestimat. Med tanke på starkare tillväxt och lönsamhet på kort sikt höjer vi vår uppskattning av verkligt värde till 435 USD per aktie, från 420 USD tidigare. Med aktier som handlas upp 4% efter börsstängning förblir de i 3-stjärnigt territorium.

Resultaten är imponerande från de flesta vinklar, men vi lyfter fram styrka inom AI, Azure och spel; en kraftig ökning av bokningar från stora Azure-affärer (AI förblir fokuspunkten och bidrog med 700 punkter till Azure-tillväxten); och robust marginalutveckling trots nedåtpress från Activision-förvärvet är våra viktigaste takeaways. För marskvartalet ökade intäkterna med 17% jämfört med föregående år till 61,86 miljarder dollar, jämfört med mittpunkten i vägledningen på 60,50 miljarder dollar. Vi beräknar att Activision tillförde cirka 2,05 miljarder dollar till intäkterna.

Läs Dan Romanoffs analys.

Alphabet – Höjt verkligt värde, stark söktillväxt

Morningstarbetyg för Alphabet

• Fair Value Estimate: $182.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Hög

Solid tillväxt i annonsintäkter under andra kvartalet motsäger uppfattningen att Alphabet (GOOGL) tappar fotfästet i sökbranschen. Dessutom accelererade tillväxten i Google Cloud-verksamheten igen och nådde den snabbaste takten på 18 månader när AI-verktyg ökar den bredare molnadoptionen. Efter att ha justerat vår modell har vi något ökat vår uppskattning av verkligt värde till 182 USD från 179 USD.

De totala intäkterna ökade med 14% jämfört med föregående år, ungefär i nivå med föregående kvartal. Googles sökintäkter ökade med 14% till 48,5 miljarder dollar, med återförsäljare återigen som den största tillväxtkällan. YouTube-reklamtillväxten avtog kraftigt till 13% från 21% förra kvartalet. Alfabetet lyfte också fram den tidiga framgången med AI-översikter inom sökresultaten. Trots tidiga problem indikerade ledningen att sökanvändningen och tillfredsställelsen har förbättrats med införandet av översikter och att annonser har tagits emot väl ovanför och under översiktsrutorna. Kort sagt har vi ännu inte sett några starka bevis för att nya sätt att få tillgång till information, som ChatGPT, minskar sökvolymerna eller att andra frågebaserade annonserbjudanden, som på Amazon, i allt högre grad äter sig in i den traditionella sökefterfrågan.

Läs Michael Hodels analys.

Tesla – Prisvärd fordonsproduktion på rätt spår för 2025

Morningstarbetyg för Tesla

• Fair Value Estimate: $200.00 
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Smal
• Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt hög

Teslas (TSLA) resultat för andra kvartalet var i stort sett i linje med vår syn på årets kadens. Rörelseresultatet minskade med cirka 33% jämfört med föregående år, främst på grund av lägre genomsnittliga försäljningspriser för bilar, men ökade med 37% sekventiellt jämfört med första kvartalet, drivet av starka vinster för energiproduktion och lagring och lägre företagskostnader. Med våra utsikter i stort sett oförändrade behåller vi vår uppskattning av verkligt värde på 200 USD per aktie. Vårt smala vallgravsbetyg förblir också oförändrat.

När det gäller det prisvärda fordonet avböjde ledningen att erbjuda fordonsspecifika detaljer och sa att Tesla skulle reservera dessa detaljer för produktutrullningsevenemang. Ledningen sa dock att fordonet förblir på rätt spår för att påbörja produktionen 2025. Enligt vår uppfattning är Tesla som upprätthåller tidslinjen för fordonsproduktion den viktigaste takeawayen. Vi fortsätter att se 2026 som det år då Teslas leveranser återgår till tvåsiffrig tillväxt, drivet av det prisvärda fordonet.

Läs Seth Goldsteins analys.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A159,81 USD0,31Rating
Amazon.com Inc186,43 USD-0,24Rating
Apple Inc220,69 USD1,80Rating
Meta Platforms Inc Class A537,95 USD0,30Rating
Microsoft Corp430,81 USD-1,00Rating
NVIDIA Corp113,37 USD-1,92Rating
Tesla Inc227,20 USD-0,29Rating

About Author

Sunniva Kolostyak  är senior datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar