Oron på de globala börserna: Vad vi vet hittills

Japanska aktier piskades när yen carry trade avvecklades, medan amerikanska teknikaktier föll kraftigt. Kommer Fed att ingripa eller kommer denna marknadspanik att avta?

James Gard 2024-08-05 | 18:15
Facebook Twitter LinkedIn

chart illustration

De globala marknaderna föll kraftigt idag när investerarna smälte sannolikheten för en amerikansk recession, det snabba slutet på den amerikanska teknikboomen och den plötsliga och snabba förstärkningen av den japanska yenen.

Börsen hade redan börjat falla på fredagen efter offentliggörandet av amerikanska månatliga jobbsiffror och försäljningen accelererade till den asiatiska marknadsöppningen på måndagen, där Japans Nikkei-index drabbades av sitt värsta poängfall någonsin - och största procentuella fall sedan 1987, och förlorade 12% under en handelssession innan de flesta av förlusterna återhämtades på tisdag.

De amerikanska indexen föll kraftigt på måndagen och S&P 500 och Nasdaq Composite stängde cirka 3% lägre. FTSE 100 och Europas Stoxx 600-index föll vardera 2%. Volatilitetsindikatorer som VIX steg till nivåer som senast sågs i samband med pandemiförsäljningen 2020.

Morningstars marknadsreporter Sarah Hansen sa: "Den oro som länge funnits för förluster orsakade av en övervärderad och alltför koncentrerad marknad verkade materialiseras på måndagen. Det var en dramatisk vändning efter två år av blockbusteravkastning som drevs av entusiasm över artificiell intelligens, motståndskraftiga företagsvinster och utsikterna till en sällsynt mjuklandning för ekonomin."

De japanska aktierna återhämtade sig på tisdagen och huvudindex stängde upp 10%, medan de europeiska marknaderna i stort sett var oförändrade efter måndagens fall. 

Vad hände på fredagen?

Investerare skakades om av juli månads löneutfall utanför jordbrukssektorn på fredagen, vilket störde 2024 års marknadsberättelse om att den amerikanska ekonomin skulle undkomma en hårdlandning.

Steven Bell, chefsekonom på Columbia Threadneedle, förklarar vad som händer:

"Svaga arbetsmarknadssiffror i USA har lett till en utbredd rädsla för att USA är på väg in i en recession. Data har utlöst "Sahm-regeln" - en indikator som har varit korrekt när det gäller att förutsäga recessioner och tidpunkten för dem. Regeln säger att om tremånadersgenomsnittet för den amerikanska arbetslösheten stiger med 0,5% över det lägsta tremånadersgenomsnittet under föregående år, har en recession inletts.

"Detta är en anledning till oro, men en närmare granskning tyder på att det kan vara ett falskt alarm", skrev han i en kommentar den 5 augusti.

Rob Morgan, chefsanalytiker på Charles Stanley, säger att jobbsiffrorna lägger till andra amerikanska ekonomiska bekymmer: "Andra data har också varit en besvikelse. Det finns farhågor om att tillverkningsindustrin försvagas och att de amerikanska konsumenterna är på väg att slå i utgiftsbuffertarna eftersom de har uttömt sina besparingar efter Covid."

Vad händer med Federal Reserve?

Förra veckan höll Fed räntan oförändrad, med förväntan om att centralbanken kommer att sänka räntan i september. Nu ökar trycket på Federal Reserve att sänka räntan tidigare än så för att lugna marknaderna och rädda den amerikanska ekonomin. De flesta centralbanker i väst har redan gjort det, och Bank of England gjorde förra veckan sin första sänkning sedan 2020.

"Den svalare än väntade statistiken gav trovärdighet åt en fråga som fick fart bland marknadsbevakare: väntade Fed för länge med att sänka räntan?"

Varför är valutor inblandat?

Nyckeln till marknadsturbulensen är den amerikanska dollarn och den japanska yenen. Status quo som har stöttat rekordhöga nivåer för de globala marknaderna i år har varit höga räntor i USA (5,25% - 5,50%) och låga räntor i Japan (0,25% efter förra veckans räntehöjning).

Handlare har kunnat låna i yen, som fram till den här veckan låg på lägsta nivåer på flera decennier, och investera i tillgångar i US-dollar med högre avkastning, som teknikaktier och amerikanska obligationer. Denna process är känd som "carry trade" och höll fram till fredagen, då dollarn föll på grund av oro för den amerikanska ekonomin. Federal Reserve spås nu sänka räntan snabbare än väntat och innan nästa möte, vilket kommer att sätta press på dollarn. Samtidigt har Bank of Japan gett stöd åt yenen och höjde i förra veckan räntan för andra gången i år.

Handlare har tvingats stänga sina derivatpositioner eftersom dollarn har sjunkit från 160 till 140 yen på några dagar, vilket är en enorm rörelse på valutamarknaderna. Denna rusning för att avsluta affärer har förvärrat känslan av panik.

Ska jag sälja teknikaktier?

Tänk på att nedgången i teknikaktier måste sättas i samband med några massiva uppgångar. Nvidia (NVDA)-aktien har stigit med 2 500% under fem år men är ner 4% idag.

John Moore, senior investment manager på RBC Brewin Dolphin, sa: "Försäljningen de senaste dagarna är delvis en del av den senaste tidens skum som har utvecklats i aktiekurserna för teknikaktier som blåses bort. Men när det har lagt sig kan detta utgöra en köpmöjlighet för investerare som tror på de långsiktiga utsikterna för sektorn."

Många företag som Amazon (AMZN) screenas nu som undervärderade, enligt Morningstars analytiker.

Ska jag sälja japanska aktier och fonder?

Inte nödvändigtvis. Liksom teknikaktierna har de japanska marknaderna haft en bra tid de senaste åren, och den senaste korrigeringen har försämrat resultatsiffrorna utan utradera alla vinster. James Salter, CIO och förvaltare av Zennor Japan Fund, sa i en anteckning:

"En starkare yen verkar troligt. Detta kommer att leda till en tudelad marknad där jag misstänker att 'vinnarna' från det senaste året studsar upp kortsiktigt men därefter får kämpa. Många av dessa namn är yenkänsliga och exponerade mot den globala konjunkturcykeln."

Men han säger att mer inhemskt fokuserade japanska aktier, som har lämnats i skuggan under tjurmarknaden, nu kan lysa.

Vad bör investerare göra?

Morningstars beteendeexperter uppmanar investerare att inte drabbas av panik, ett budskap som de betonade under pandemiförsäljningen 2020, som var extremt plötslig men också kortlivad - och i efterhand en enorm köpmöjlighet. Susan Dziubinski, investeringsspecialist på Morningstar, har uppdaterat sin guide till osäkerhet på marknaden:

"Investerare får ofta höra att de ska stänga ute marknadens brus och inte uppmärksamma marknadens turbulens. Men att stänga av kan vara svårt att göra - och i vissa fall kan det vara ett misstag", säger hon.

Ratingchefen Russell Kinnel har tittat på dagens rörelser på den amerikanska marknaden: "Sammantaget var det en tuff morgon, men knappast någon katastrof. Vissa webbplatser som vill skrämma investerare säger att Dow är ner 1.000 punkter eftersom det låter som en stor siffra, men det är bara 2,6% - och Dow är ändå ett ganska föråldrat, skakigt, prisviktat index."

Denna artikel uppdaterades kl. 11:27 CET den 6 augusti 2024

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc233,29 USD1,12Rating
NVIDIA Corp147,36 USD4,63Rating

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar