10 bästa svenska utdelningsaktierna i juli 2024

Ericsson och Getinge hör till de bäst presterande utdelningsaktierna denna månad.

Bella Albrecht 2024-08-05 | 16:49
Facebook Twitter LinkedIn

portfölj med utdelningsaktier

Utdelningsaktier som kombinerar sunda balansräkningar med hög avkastning kan ge investerare stabila inkomster, skydda mot marknadsnedgångar och få investeringarna att växa snabbt.

I juli 2024 var de bästa utdelningsbetalarna säkerhets- och skyddstjänstföretaget Loomis LOOMIS, byggprodukt- och utrustningsföretaget Inwido INWI samt ingenjörs- och byggföretaget Peab PEAB B. 

För att hitta månadens 10 bäst presterande utdelningsaktier granskade vi Morningstar Sweden GR SEK Index - som mäter utvecklingen av Sveriges breda regionala marknader och riktar in sig på de största 97% aktierna efter marknadsvärde - för företag med en direktavkastning på minst 1,5%.

De bästa utdelningsaktierna i juli 2024

  1. Loomis LOOMIS
  2. Inwido INWI
  3. Peab PEAB B
  4. Volati VOLO
  5. Lindab LIAB
  6. Getinge GETI B
  7. Bufab BUFAB
  8. Alleima ALLEI
  9. Atrium Ljungberg ATRLJ B
  10. Ericsson ERIC B

 

Hur har det gått för utdelningsaktierna? 

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index, som följer utvecklingen för nordiska aktier med hög kvalitet och utdelning, var i stort sett oförändrat under den senaste månaden, men har stigit med 7,7% under det senaste året. 

Den svenska aktiemarknaden som helhet, mätt med Morningstar Sweden Index, har tappat 1,5% under månaden men stigit 24,3% på årsbasis.

Avkastning och nyckeltal för juli månads bäst presterande utdelningsaktier

Loomis

Säkerhets- och skyddsföretaget Loomis steg med 23,6% i juli och har ökat med 15,2% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 341 kronor per aktie och har en direktavkastning på 3,67%. Loomis betalar investerare en utdelning på 12 månader bakåt i tiden på 12,50 kronor per aktie. Aktien har en kvantitativ Morningstar Rating på 4 stjärnor.

Inwido
Byggprodukt- och utrustningsföretaget Inwido steg med 22,4% i juli och har ökat med 58,1% under de senaste 12 månaderna. Aktien kostar 176,90 kronor per aktie och har en direktavkastning på 3,67% och en utdelning på 6,50 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Den har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Peab
Verkstads- och byggbolaget Peab steg med 19,7% i juli och med 74,6% de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 79,80 kr ger den en direktavkastning på 1,88%. Peab betalar investerare en utdelning på 1,50 kr per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Volati
Konglomeratet Volati steg med 18,7% i juli och har ökat med 22,9% under de senaste 12 månaderna. Volati-aktien handlas till 119,60 kronor per aktie och har en direktavkastning på 1,59% och en utdelning på 1,90 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Den har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Lindab
Byggprodukt- och utrustningsföretaget Lindab ökade med 16,8% i juli och steg med 65,6% under de senaste 12 månaderna. Aktien handlas till 265 kronor per aktie och har en direktavkastning på 2,04%. Lindab betalar investerare en utdelning på 5,30 kronor per aktie under en 12-månadersperiod. Det har ett kvantitativt Morningstar-betyg på 3 stjärnor.

Getinge
Medicinteknikföretaget Getinge ökade med 16,0% i juli och steg med 8,7% under de senaste 12 månaderna. Vid 208,90 kronor per aktie har Getinge-aktien en direktavkastning på 2,11% och en utdelning på 4,40 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien, som har en smal ekonomisk moat, handlas nära sitt fair value-estimat på 236 kronor per aktie. Den har en Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Bufab
Industridistributören Bufab steg med 14,2% i juli och har ökat med 47,3% under de senaste 12 månaderna. Bufab-aktien handlas till 446,40 kronor per aktie och har en direktavkastning på 1,62% och en utdelning på 7,25 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Den har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Alleima
Stålföretaget Alleima steg med 12,9% i juli och har ökat med 74,4% under de senaste 12 månaderna. Alleima-aktien handlas till 77,70 kronor per aktie och har en direktavkastning på 2,57% och betalar investerare en utdelning på 2 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien har en kvantitativ Morningstar Rating på 3 stjärnor.

Atrium Ljungberg
Atrium Ljungberg steg med 11,4% i juli och med 13,1% under de senaste 12 månaderna. Aktiens pris på 229 kronor ger en direktavkastning på 1,53%. Atrium Ljungberg betalar investerare en utdelning på 4,40 kronor per aktie under en 12-månadersperiod. Aktien har en kvantitativ Morningstar Rating på 4 stjärnor.

Ericsson
Kommunikationsutrustningsföretaget Ericsson steg med 11,3% i juli och har ökat med 43,6% under de senaste 12 månaderna. På 73,26 kronor per aktie har Ericsson en direktavkastning på 3,69% och en utdelning på 2,70 kronor per aktie under de senaste 12 månaderna. Aktien, som inte har någon ekonomisk vallgrav, är måttligt undervärderad och handlas 20% under sitt uppskattade verkliga värde på 92 kronor per aktie. Den har en Morningstar Rating på 4 stjärnor.

Vad är Morningstar Sweden Index?

Morningstar Sweden Index mäter utvecklingen på Sveriges breda regionala marknader och riktar in sig på de 97% största aktierna efter marknadsvärde. Indexet omfattar inte miljömässiga, sociala eller ägarstyrningsrelaterade kriterier.

Vad är Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index?

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper.

Morningstar Nordic Dividend Yield Focus Index fångar upp utvecklingen för en portfölj av högkvalitativa, utdelningsbetalande värdepapper. Det är en delmängd av Morningstar Nordic Index (som representerar 97% av aktiemarknadens kapitalisering) som endast innehåller aktier som betalar utdelning. Aktierna granskas med avseende på ekonomisk vallgrav och finansiell styrka jämfört med andra i sin sektor. Därefter inkluderas de 25 högst avkastande aktierna i indexet, viktat efter dollarvärdet av utdelningarna. Se hela metodiken här.

De bästa aktierna för utdelningsjägare: Fler idéer att överväga

Investerare som letar efter de bäst presterande aktierna, eller billiga aktier med hög utdelning, kan överväga följande:

 

  • Ta en närmare titt på Morningstar Nordic Dividend Yield Focus index. Aktier med 4 eller 5 Morningstar-stjärnor anses vara undervärderade enligt våra värderingsindikatorer.
  • Använd våra screeningverktyg för att hitta de mest lämpliga aktierna enligt dina kriterier. Du kan söka efter investeringsidéer baserat på utdelningsavkastning eller nyckeltal som P/E-tal och många andra.
  • När det gäller att köpa aktier handlar det om mer än bara utdelningar. Läs här om hur värderingar och konkurrensfördelar - så kallade ekonomiska vallgravar - spelar roll när det gäller en akties potential för överavkastning.
  • Titta på den här videon för att lära dig hur Morningstar använder stjärnbetyget, moat-betyget och andra mått för att utvärdera aktier.

 

Företag som inte formellt täcks av en Morningstar-analytiker har kvantitativa betyg. Dessa företag matchas statistiskt med företag som värderats av analytiker, så att våra modeller kan beräkna en kvantitativ vallgrav, verkligt värde och osäkerhetsvärdering.

Denna artikel har redigerats av Lauren Solberg och granskats av Johanna Englundh

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar