En räntesänkning i september ser trolig ut. Vad händer sedan?

Med bättre inflation framöver räknar vi med att Fed fortsätter att sänka räntan långt in i 2025

Preston Caldwell 2024-08-02 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

artistic graphic featuring Fed building

Federal Reserves ordförande Jerome Powell är inte redo att förbinda sig till en räntesänkning i september, men det är allt annat än säkert om den goda inflationen fortsätter att rulla in.

Som väntat lämnade centralbanken vid sitt julimöte målintervallet för styrräntan oförändrat på 5,25-5,50 procent. Några observatörer hade argumenterat för en räntesänkning i juli, och Powell erkände att det vid mötet fördes en seriös diskussion inom FOMC om fördelarna med en sådan åtgärd. En överväldigande majoritet röstade dock för att hålla räntan oförändrad.

Uppmärksamheten idag kretsade kring Feds nästa steg. Tidigare har centralbanken använt "forward guidance" som ett penningpolitiskt verktyg för att aktivt försöka forma marknadens förväntningar på den framtida utvecklingen av styrräntan. Exempelvis klargjorde Fed våren 2022 att massiva räntehöjningar var på väg. Detta fick obligationsräntorna att stiga, vilket i praktiken tidigarelade den penningpolitiska åtstramningen.

Men sedan mitten av 2023, då Fed avslutade sina räntehöjningar, har Powell och Fed varit något återhållsamma med framtida policybeslut. Istället har mantrat varit "databeroende" och beslutsfattande "möte-för-möte". Fed publicerar visserligen kvartalsvisa prognoser för styrräntan från FOMC-ledamöterna, men dessa är tentativa prognoser och inte åtaganden.

Marknaderna ser septemberräntan som nära nog säker

Med detta i åtanke är Feds senaste kommentar förmodligen den tydligaste kommande signalen om att man sannolikt kommer att sänka i september. Det officiella uttalandet från detta möte innehöll ett nytt språk som "kommittén är uppmärksam på risken för båda sidor av sitt dubbla mandat", medan tidigare uttalanden fokuserade på "inflationsrisker". Kanske viktigast av allt är att marknaderna nu tilldelar en sannolikhet på nära 100 procent för en räntesänkning i september, enligt CME FedWatch. Powell gjorde inget försök att motbevisa sådana förutsägelser.

Naturligtvis är marknadsprognoserna beroende av en tro på att ganska gynnsamma inflationsdata kommer att fortsätta att rulla in. Powell sade att ytterligare förtroende för att inflationen återgår till Feds mål på 2% kommer att behövas innan räntorna sänks, men att "andra kvartalets data har ökat vårt förtroende" och "mer bra data skulle ytterligare stärka det förtroendet."

Enligt FOMC:s prognoser från junimötet skulle räntan sänkas en gång fram till slutet av 2024 om kärninflationen (PCE) nådde 2,8 procent i årstakt under fjärde kvartalet 2024. Konsensusprognoserna pekar dock på en kärninflation på 2,7 procent vid den tidpunkten, och Morningstars prognos är 2,5 procent.

Å andra sidan kan arbetsmarknaden försvagas snabbare än vad Fed räknat med. Fed hade räknat med att arbetslösheten skulle nå 4,0 procent i slutet av 2024, men den ligger redan på 4,1 procent i juni. Allt detta kräver mer än en räntesänkning i slutet av 2024, vilket innebär att Fed troligen måste komma igång i september.

Fler räntesänkningar från Fed väntar

Marknaderna räknar nu med tre sänkningar under 2024, vilket tar ned den federala räntan till 4,50-4,75 procent i december. Marknaderna förväntar sig ytterligare fyra sänkningar 2025, vilket tar ned räntan till 3,50-3,75 procent i slutet av året. Dessa förväntningar har sjunkit de senaste månaderna och närmar sig Morningstars prognos på 3,00-3,25 procent i slutet av 2025.

Vi förväntar oss att målintervallet för den federala räntan slutligen sjunker till 1,75-2,00 procent i slutet av 2026. Vår syn drivs av förväntningar om att inflationen kommer att ligga något under Feds mål på 2% under 2025 och 2026, samtidigt som arbetslösheten förblir något förhöjd.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Preston Caldwell

Preston Caldwell  is equity analyst at Morningstar.

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar