Rapportsäsong: Hur går det för GRANOLAS-aktierna?

De europeiska ”GRANOLAS”-aktierna rapporterar sina resultat för andra kvartalet. Här är vad våra analytiker tyckte om rapporterna

Sunniva Kolostyak 2024-08-05 | 14:58
Facebook Twitter LinkedIn

European flags main

Det är inte bara USA som använder sig av fängslande gruppnamn. "The Magnificent Seven" består uteslutande av amerikanska teknikaktier, men Europas GRANOLAS erbjuder sina egna fördelar genom lägre börsvärden, diversifiering, lönsamhet och i genomsnitt billigare värderingar.

År 2020 släppte investmentbanken Goldman Sachs sin första iteration av GRANOLAS, en akronym för följande:

• GSK (GSK)
• Roche (ROG)
• ASML (ASML)
• Nestle (NESN)
• Novartis (NOVN)
• Novo Nordisk (NOVO B)
• L'Oreal (OR)
• LVMH (MC)
• AstraZeneca (AZN)
• SAP (SAP)
• Sanofi (SAN)

När dessa bolag rapporterar sina resultat för andra kvartalet och första halvåret kommer Morningstars analytiker att uppdatera sina bedömningar av hur attraktiv varje aktie är för investerare.

Nestle: Tillväxten kommer till korta, verkligt värde trimmas

• Fair Value Estimate: CHF 105,00
• Morningstar Rating: ★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Låg

 

Analytiker: Ioannis Pontikis, chef för aktieanalys, Morningstar

Nestle (NESN) rapporterade halvårsresultat för räkenskapsåret 2024 den 25 juli som inkluderade en organisk tillväxt på 2,1%. Detta var lägre än bolagets sammanställda konsensusprognos på 2,5%, främst på grund av sämre prissättning än väntat (positivt 2% jämfört med positivt 3% för konsensus). Den underliggande rörelsemarginalen på 17,4% för handelsverksamheten var högre än konsensusförväntningarna på 17,2%.

Aktiekursreaktionen var negativ efter offentliggörandet, vilket sannolikt utlöstes av en lägre än förväntad organisk tillväxtprognos för räkenskapsåret 2024 (mer än 3% jämfört med cirka 4% tidigare och 2,8% i vår uppdaterade modell), vilket i sin tur var resultatet av svaga pristrender och en blygsam återhämtning av RIG.

Vi fortsätter att vara konstruktiva till Nestle eftersom våra långsiktiga prognoser för verksamheten är oförändrade, men våra kortsiktiga utsikter ser mindre attraktiva ut med tanke på svaga elasticiteter och en utmanande prismiljö med konsumenter som handlar ned i olika kategorier. Vi sänker våra estimat för verkligt värde för Nestle till 105 CHF/120 USD från 109 CHF/124 USD tidigare för att ta hänsyn till lägre prognoser för organisk tillväxt 2024 och valutarörelser.

AstraZeneca: Stabila utsikter men tillväxten kan avta

• Fair Value Estimate: GBP 124
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medelhög

 

Analytiker: Damien Conover, sektorchef, Morningstar

AstraZeneca (AZN) redovisade sitt resultat den 25 juli och rapporterade att den totala försäljningen ökade med 17% under det senaste kvartalet. Vi förväntar oss dock att tillväxten kommer att avta i takt med att trycket från generika ökar på vissa av bolagets läkemedel. På den positiva sidan fortsätter cancerdivisionen att uppvisa starka vinster (upp 19%). Nya indikationer och de senaste läkemedelslanseringarna i gruppen bör fortsätta att driva en stadig tillväxt. Vi är dock alltmer oroade över konkurrenshotet från Johnson & Johnsons kombination Rybrevant/Lazertinib mot Astras största cancerläkemedel Tagrisso inom lungcancer. Astra har dock en bred portfölj av cancerläkemedel som bör stödja den långsiktiga tillväxten och stärka bolagets breda vallgrav.

Vi håller fast vid våra estimat för verkligt värde (lokal/ADR) för AstraZeneca på 124 GBP/78 USD efter resultatet för andra kvartalet som i stort sett var i linje med våra förväntningar. De högre rörelsekostnaderna under kvartalet tynger dock sannolikt aktien, eftersom marknaden potentiellt förväntade sig bättre rörelsemarginaler. Vi förväntar oss en marginalförbättring under de kommande tre åren då företaget drar nytta av flera nyligen genomförda produktlanseringar. Om Astra kan uppnå den långsiktiga försäljningsvägledningen finns det en betydande uppsida till vårt verkliga värde.

Roche: Bred vallgrav, aktierna undervärderade

• Fair Value Estimate: CHF 379,00
• Morningstar Rating: ★★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Låg


Analytiker: Karen Anderson, strateg, Morningstar

Roche (ROG) rapporterade också resultatet för andra kvartalet den 25 juli. Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 379 CHF/55 USD efter en stark tillväxt på översta och nedersta raden under andra kvartalet, eftersom företagets nyare lanseringar och tillväxt över marknaden för diagnostik äntligen lyser igenom när covid-motvinden avtar.

Inom läkemedelsområdet tror vi att Roche har inlicensierat en rad lovande läkemedelskandidater inom kardiometaboliska miljöer och inom immunologi, och ytterligare kompletterande förvärv kan bidra till att stödja företagets redan fulla pipeline i sen fas inom onkologi och neurologi. Inom diagnostik tycker vi att företagets kärnverksamhet utvecklas starkt, men vi ser också fram emot årets lansering av en automatiserad plattform för masspektroskopi samt potentialen på medellång sikt för en differentierad produkt för nästa generations sekvensering. Vi tror att Roches läkemedelsportfölj och pipeline och ledande diagnostikverksamhet fortsätter att stödja en bred vallgrav.

Sanofi: Solid position för långsiktig tillväxt

• Fair Value Estimate: EUR 113,00
• Morningstar Rating: ★★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medelhög


Analytiker: Damien Conover, sektorchef, Morningstar

I sin rapport för andra kvartalet som släpptes den 25 juli ökade Sanofis (SAN) nettoomsättning med 10%, ledd av immunologiläkemedlet Dupixent (upp 29%), som står för över 30% av Sanofis nettoomsättning. Dessutom fortsätter flera nya lanseringar att få genomslag, inklusive hemofililäkemedlet Altuviiio, som vi förväntar oss kommer att ha en årlig försäljning på över 1 miljard euro 2027. När det gäller avyttringen av konsumentdivisionen fortsätter planerna på att avyttra verksamheten med flera tillgängliga avyttringsalternativ, men vi förväntar oss en avknoppning av affärsenheten.
Vi håller fast vid våra estimat om ett verkligt värde på 61 USD/EUR 113 för Sanofi efter ett resultat för andra kvartalet som var något bättre än väntat. Vi fortsätter att betrakta aktien som undervärderad, eftersom marknaden inte fullt ut uppskattar tillväxtpotentialen i företagets läkemedelsportfölj som också stöder en bred vallgrav.

Novartis: Mångsidig läkemedelsportfölj med en pipeline med starkt kassaflöde

• Fair Value Estimate: CHF 96.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medelhög

 

Analytiker: Damien Conover, sektorchef, Morningstar

Novartis (NOVN) resultat, som offentliggjordes den 18 juli, överträffade analytikernas förväntningar med en operativ försäljning som ökade med 11% och en försäljning av det viktiga läkemedlet Entresto som ökade med 28%. Bolagets aktiekurs föll dock något, men totalt sett är Novartis fortfarande upp 17% i år.

Vi håller fast vid vår uppskattning av det verkliga värdet på 105 USD/96 CHF (ADR/lokal aktieklass) efter ett solitt resultat för andra kvartalet som, även om det låg något över våra prognoser, inte var tillräckligt för att flytta värderingen. Vi anser att marknaden värderar aktien på ett lämpligt sätt, med en balanserad syn på styrkan i pipelinen som uppväger patentförluster, vilket skapar förutsättningar för en måttlig tillväxt under de kommande tre åren samtidigt som det ger stöd åt en bred moat på lång sikt.

LVMH: Tillväxten avtar, verkligt värde bibehålls

• Fair Value Estimate: €670.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medelhög

 

Analytiker: Jelena Sokolova, senior aktieanalytiker, Morningstar

LVMH:s (MC) aktiekurs föll med 4% när bolaget publicerade sitt halvårsresultat den 23 juli. Lyxsektorn står inför en försvagad efterfrågan där de mindre köpstarka konsumenterna på de utvecklade marknaderna är särskilt drabbade. Försäljningen till kinesiska medborgare ökade dock med cirka 10% och Morningstar menar att efterfrågan i landet har en uppdämd potential. Försäljningen för koncernen ökade med 3% i lokala valutor (och minskade med en valutamotvind på 4%). Försäljningen för den mest lönsamma och största divisionen, mode- och lädervaror, uppgick till 2%. Intäktstillväxten för mode- och lädervaror var prisdriven, där mix och volymer i stort sett utjämnade varandra.

Vi behåller vår fair value-estimat på €670 för LVMH då bolaget rapporterade en förväntad avmattning i tillväxttrenderna under det första kvartalet. Vi ser aktien som måttligt övervärderad på nuvarande nivåer.

ASML: Aktier påverkas negativt av oro för amerikanska restriktioner

• Fair Value Estimate: EUR 900.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Hög

 

Analytiker: Javier Correonero, aktieanalytiker, Morningstar

ASML (ASML) rapporterade försäljning och bruttomarginaler något över förväntan under andra kvartalet, på 6,24 miljarder euro respektive 51,5%. Bolaget rapporterade den 17 juli samtidigt som rapporter om potentiella amerikanska restriktioner på chipförsäljning till Kina kom ut och bolagets (och andra halvledarbolags) aktiekurs föll. ASML upprepade sin långsiktiga guidning, som kommer att uppdateras under kapitalmarknadsdagen i november. Våra långsiktiga prognoser ligger i den övre delen av ledningens guidning för 2030.

Även om vi inte utesluter tilltagande handelsrestriktioner för ASML, är en kraftig nedskärning inte vårt basscenario, och vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 900 euro. Även om fler ASML-system blir föremål för åtgärder förväntar vi oss att Kina kommer att fortsätta beställa DUV-maskiner utan restriktioner på höga nivåer och utnyttja eventuella kryphål i leveranskedjan. Om USA effektivt vill bromsa Kinas framsteg måste man också fokusera på andra teknologier än litografi, t.ex. avancerad förpacknings-, deponerings- och etsningsutrustning.

SAP: Verkligt värde höjs, oro kring kundlojalitet

• Fair Value Estimate: EUR 141.00
• Morningstar Rating: ★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Smal
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

 

Analytiker: Julie Sharma, aktieanalytiker, Morningstar

SAP (SAP) rapporterade ett starkt andra kvartal den 22 juli, med en bred tillväxt och molnintäkter som fortsatte att öka kraftigt. De totala intäkterna under kvartalet uppgick till 8,3 miljarder euro, vilket var en ökning med 10% jämfört med föregående år i konstant valuta. Företaget betonade att 60% av dess RISE with SAP-kunder var netto nya. Vi fortsätter dock att se denna statistik som en risk, eftersom den innebär en betydande bas av befintliga kunder som kan byta SAP när de flyttar till molnet.

SAP:s färdplan för marginalutvidgning visade sig mer lovande med detaljerade interna direktiv för artificiell intelligens och kommentarer om att effektivisera sin digitala marknadsföring. Som ett resultat av detta ökade vårt estimat för verkligt värde till 141 euro per aktie från 132 euro. Vi har måttligt höjt våra antaganden om rörelsemarginalen under mellancykeln baserat på en mer exakt färdplan för operationella effektivitetsförbättringar. Trots våra justeringar av verkligt värde anser vi att aktien är övervärderad - eftersom vi tror att SAP:s marknadsandel inom affärssystem kommer att fortsätta att minska på grund av hårdare konkurrens från företag som Workday.

Denna artikel kommer att uppdateras i takt med att nya kvartalsrapporter släpps.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV719,90 EUR-1,92Rating
AstraZeneca PLC12 016,00 GBX0,74Rating
GSK PLC1 632,00 GBX-0,09Rating
L'Oreal SA365,90 EUR-0,20Rating
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE603,60 EUR-0,74Rating
Nestle SA86,76 CHF-0,96Rating
Novartis AG Registered Shares98,41 CHF0,25Rating
Novo Nordisk A/S Class B922,10 DKK0,39Rating
Roche Holding AG264,10 CHF-0,56Rating
Sanofi SA103,32 EUR-0,08Rating
SAP SE200,15 EUR-0,25Rating

About Author

Sunniva Kolostyak  är senior datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar